İyi Uygulama Örnekleri OSTİM’den
T.C. Ekonomi Bakanlığı’’nca hazırlanan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projeleri (URGE) İyi Uygulama Örnekleri Raporu’nun ikincisi açıklandı. 15 projenin yer aldığı raporda, medikal ve savunmada iyi uygulama örnekleri OSTİM’den seçildi.
T.C. Ekonomi Bakanlığı danışmanları tarafından yapılan değerlendirmede, 120’nin üzerindeki URGE projesinden 15’i İyi Uygulama Örneği olarak belirlendi. OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi “Türk Sağlık Teknolojilerinde Orta Doğu ve Afrika Alım Günleri” ile OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ise “Yetenek Matrisi” ile İyi Uygulama Örnekleri arasına girdi.
ORTA DOĞU VE AFRİKA ALIM GÜNLERİ
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi’nin yürüttüğü, “İhracat Kapasitesini Geliştirme Projesi” çerçevesinde düzenlenen “Türk Sağlık Teknolojilerinde Orta Doğu ve Afrika Alım Günleri” uygulanan yöntem ve sonuçlar açısından İyi Uygulama Örneği olarak belirlendi.
Raporda, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi’nin gerçekleştirdiği, etkili alım heyeti ve yurt dışı pazarlama faaliyeti organizasyonları ile iştirakçilerinin, uluslararası pazarlara açılmasını sağladığı, ayrıca bu pazarlarda sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak altyapıyı oluşturduğu ifade ediliyor.
Değerlendirmede daha önce ihracatı olmayan firmaların, ihracata yönelmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı vurgulanıyor ve proje kazanımları şu şekilde sıralanıyor:
Daha önce hiç ihracat yapmamış 16 proje iştirakçisi, Orta Doğu ve Afrika pazarına yaklaşık 1,6 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. 12 ülkeden gelen kamu ve özel sektör alanında faaliyet gösteren 44 temsilcinin katılımı ile gerçekleştirilen alım heyeti kapsamında 4 gün içerisinde yaklaşık 650 iş görüşmesi gerçekleştirilerek iştirakçiler tarafından 2 milyon doların üzerinde sipariş alındı.
Orta Doğu ve Afrika Alım Günleri’nin organizasyon yöntemi olarak ise; Katılımcı ve hedef ülkelerin belirlenmesi, fuaye alanında iştirakçi firmaların stantlarının kurulması, ikili görüşmeler, saha ziyaretleri, çeviri hizmetleri ve tanıtım çalışmalarına işaret ediliyor.
OSSA YETENEK MATRİSİ
OSTİM çatısı altındaki bir diğer İyi Uygulama Örneği de OSSA tarafından yürütülen; “Rekabeti Artırma ve İhracat Kapasitesi Geliştirme Projesi”yle birlikte hazırlanan “Yetenek Matrisi” çalışması oldu.
131 üye firmanın bilgilerini içeren ve potansiyel alıcıların hızlı ve doğru iştirakçiye kolay ve düşük bir maliyetle ulaşmasını sağlayan Yetenek Matrisi sayesinde, savunma sanayinde tedarikçi arayışında olan dış alıcılar gerek aradıkları ürünlere gerekse üreticilere hızla ulaşabiliyor. Matris, küme üyelerinin pazara hızlı ve ekonomik biçimde erişimini sağlamak üzere tanıtımlarını gerçekleştirmeyi de amaçlıyor.
OSSA URGE projesinin kazanımları için ise şu ifadelere yer verildi:
URGE faaliyetleri sonucunda iştirakçilerin ihracatları projenin ikinci yılında bir önceki yıla oranla yüzde 105 arttı. Ankara Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri Programı kapsamında gerçekleştirilen Alım Heyeti programı 23 ülkeden 270 firma ile gerçekleştirildi. 4 bin’e yakın kayıtlı ikili iş görüşmesi yapıldı. Airbus, Military, Eads, Otomelara, Boeing, Sikorsky gibi savunma ve havacılık alanında önemli alıcılar Ankara’yı ziyaret etti. Ticari İstihbarat faaliyeti ile firmaların bilgi ve becerileri artırılarak firma kültürünün oluşturulması ve ihracatın sürdürülebilirliği sağlandı. Bu faaliyetler sonucunda toplam 8 firma toplam 78 adet yeni ve olumlu iş bağlantısı oluşturdu.