İz Bırakanlara Fahri Doktora
Törene, Ankara Milletvekili Servet Ünsal, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Gümüşel, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı ve OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanvekili ve OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Sıtkı Öztuna, OSTİM OSB Yönetim Kurulu üyesi ve ATİSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özelge, OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu, Hop Teknoloji A.Ş. Kurucu Ortak Ahmet Batı, Hop Teknoloji A.Ş. İş Süreçleri Direktörü Barış Arslan katıldı.
“Yaşayan değerlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz”
Töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, “Aklını kalbiyle yoğuran, bilgisini erdemiyle yücelten, başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığa çalışmaları, hizmetleri ve şahsiyetleriyle örnek olan, günümüzün yaşayan değerlerine konukların huzurunda teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz.” dedi.
“Bilişim alanındaki yenilikçi felsefesini dil bilim alanında da sürdüren Sayın Köksal, kurucu üyeliğini yaptığı Dil Derneği ile Türk dil bilimi çalışmalarına da yeni bir vizyon kazandırmıştır.”
Yülek, yaşamı boyunca “Türk toplumunun çağdaş bir bilişim toplumuna dönüşmesi” hedefiyle çalışmalar gerçekleştiren, yazılım ve bilişim alanının duayeni Hacettepe Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Köksal’ı ağırlamaktan onur duyduklarını dile getirdi. Prof. Dr. Aydın Köksal’ın Türkiye Bilişim Derneğinin kuruluşuna öncülük ettiğini vurgulayan Yülek, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde verdiği derslerle bilişim alanında başarılı insanların yetişmesinde Prof. Dr. Aydın Köksal’ın önemli rol oynadığını ifade etti.
Prof. Dr. Aydın Köksal’ın bilişim alanındaki yenilikçi felsefesini dil bilim alanında da sürdürdüğü belirten Yülek, kurucu üyeliğini yaptığı Dil Derneği ile Türk dil bilimi çalışmalarına da yeni bir vizyon kazandırdığını belirterek “Bilhassa bilişim terimlerinin Türkçeye kazandırılmasındaki katkıları Türkçenin bir bilim dili olmasında büyük önem teşkil etmektedir. Kendisine disiplinler arası çalışmalarındaki üstün başarıları ve Türkiye’nin bilişim alanındaki öncü ülkelerden olmasına yönelik hizmetleri nedeniyle teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunarız.“ dedi.
Geride bıraktığımız iki yılda her birimizin, sağlığın kıymetini ve sağlık alanındaki bilimsel çalışmaların önemini bir kez daha anladığımızı ve bu noktada sağlık alanındaki çalışanların emekleri önünde bir kez daha saygıyla eğildiklerini ifade eden Yülek, sağlık bilimleri alanındaki hizmetleri, tıp alanındaki üstün çalışmalarıyla ülkemize büyük katkılar sağlayan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’yi ağırlamaktan onur duyduklarını dile getirdi.
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin daha önce Kırım Kongo ateşli hastalığına karşı aşı geliştirme çalışmalarında bulunduğunu vurgulayan Yülek, Covid 19 salgını sürecinde de ERAGEM (Erciyes Aşı Geliştirme Merkezi) bünyesinde virüsü izole etmeyi başararak yerli ve milli aşılara bir yenisini eklediği ve bu başarılı çalışmayla ülkemize ve tüm dünyaya bu zorlu süreçten çıkışta bir umut ışığı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Murat Yülek özellikle mikrobiyoloji sahasında geliştirdiği yerli ve millî projelerle insanlığa ve tıp bilimine önemli katkılar sunan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye teşekkürlerini sundu.
Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in uluslararası hukuk alanında verdiği eğitimler ile literatüre yaptığı katkılar ve kuruculuğunu yaptığı GÜNSEL ile Türk elektrikli araç üretiminin ivme kazanmasına sağladığı katkılar vesilesiyle fahri doktora verdiklerini söyleyen Yülek, “Prof. Dr. Günsel, GÜNSEL bünyesinde kurduğu GÜNSEL Akademi ile Yakın Doğu Üniversitesi öğrencileri başta Kıbrıs’taki tüm üniversite öğrencilerinin otomotiv sektöründe kalifiye eleman olarak yetiştirilmesinde büyük bir istihdam oluşturmuştur. Yine lise öğrencilerine yönelik hayata geçirilen ‘Mesleğim Elimde’ projesi ile mesleki eğitimde niteliğin arttırılmasına büyük katkılar sunmuştur” ifadesini kullandı.
GÜNSEL’in Türk elektrikli araç üretiminin ivme kazanmasına çok değerli katkılar sunduğunu ifade eden Yülek, “Kuzey Kıbrıs’ta otomotiv ekosistemi oluşmasına öncülük eden Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’e sanayide istihdama yönelik üstün hizmetlerinden ötürü teşekkürü bir borç biliriz” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Murat Yülek son olarak alanında öncü yaşayan değerlerimizin, kendilerine takdim edeceğimiz Fahri Doktora Berat’larını ülkemiz ve milletimiz adına naçizane bir teşekkür olarak kabul etmelerini rica ettiğini belirterek “OSTİM Teknik Üniversitesi olarak alanında duayen bu kıymetli isim gibi gençler yetiştirmek, dünyaya ve insanlığa katkı sağlamak için var gücümüzle çalışacağımızı bir kez daha belirtmek isterim.” dedi.
“Bilim insanlarımız, tüm insanlık için çalışıyor”
OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın konuşmasında, OSTİM Teknik Üniversitesinin üretim merkezinin tam ortasında 3 yıldır faaliyet gösterdiğini belirterek bugünkü törene ve aramızda bulunan değerli bilim insanlarına bize teşekkür etme fırsatı verdikleri için çok teşekkür ediyorum dedi. Bugün Fahri Doktora tevcih edilen değerli bilim insanları sadece kendileri için çalışmamış ülkemiz için, tüm insanlık için çalışmışlardır. Aydın, OSTİM olarak değerli bilim insanlarını yaptıkları çalışmalardan dolayı burada ağırlamaktan gurur duyduğunu belirtti.
“OSTİM Teknik Üniversitesi sorunları çözecek gerçek bir üniversite olmalı”
Fahri Doktorası tevcih edilen Prof. Dr. Aydın Köksal konuşmasında, Cumhuriyetin 99. Yılında ve özellikle de OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından fahri doktoranın tevcih edilmiş olmasının çok önemli olduğunu ifade etti.
OSTİM’in Başkent Ankara’da endüstriyel üretim amaçlı örgütlü bir ortam olduğunu vurgulayan Köksal, OSTİM’in yüksek nitelikli yerli bilişim-yazılım araçlarıyla donatılmış kurumların toplulaştığı, ileri teknikbilime dayalı endüstriyel ürünlerin, küresel ölçekte dışsatım gücümüzle yeryüzünün beş anakarasına sunulduğu çağdaş ve güçlü bir üretim ortamı olduğunu vurguladı. Köksal, böyle bir ortamın eşsiz bir “uygulamalı eğitim-öğretim laboratuvarı” değeri taşıdığını, burada, özenli bir öngörü-uzgörü ve planlamayla, öğretimin bu kurumların gereksinmelerine göre kolayca uyarlanıp geliştirilebileceğini düşündüğünü belirtti.
Prof. Dr. Aydın Köksal konuşmasının devamında, “Uygarlığın ve gönencin ancak demokratik-özgür-adil bir ortamda ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi doğrultusunda sağlanabileceğine, çağımızda yaşayan herhangi bir ‘onurlu insan’ gibi ben de inanıyorum.” dedi.
Köksal, böyle bir mutlu geleceğin mühendislerini, uzmanlarını, yöneticilerini, başarılı iş insanlarını, yurtsever yurttaşlarını yetiştirmeye odaklanmış “OSTİM Teknik Üniversitesinin, bugünkü sorunlarımıza çözüm getirebilecek gerçek bir Üniversite” olarak gelişmesini diledi.
600 bin doz aşı Türkiye geneline dağıtıldı
Fahri Doktora tevcih edilen Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, bugün OSTİM Teknik Üniversitesinde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Özdarendeli TURKOVAC aşısının hayata geçirilmesine liderlik ettiğini ancak Erciyes Üniversitesi Aşı Merkezinde bu projede çok sayıda bilim insanının ve öğrencinin çalıştığını vurguladı. Bugün 600 bin doz aşının ülkemizin 81 iline dağıtıldığını vurgulayan Özdarendeli, böyle bir tecrübeyi Türkiye olarak yaşamak ve başarmanın çok önemli olduğunu ifade etti.
“Türkiye’nin gücünü hissederek üretmeye devam ediyoruz”
OSTİM Teknik Üniversitesinde düzenlenen fahri doktora töreninde konuşan Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel konuşmasına; üniversitelerin, bilimi ve bilgiyi ürüne ve faydaya dönüştürmeden toplumsal ilerlemeye öncülük edemeyeceğini vurgulayarak başladı. “Çağımızın gerçek üniversiteleri, sadece teorik bilgi üretmekle yetinmeyerek; bu bilginin ne işe yarayacağının, topluma, ülkeye ve dünyaya ne fayda sağlayacağının peşinde koşan ve bunu ürüne dönüştürerek somutlaştıran kurumlardır” ifadesini kullanan Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Yakın Doğu Üniversitesi olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bu misyona öncülük ederek; ana vatan Türkiye’mizin gücünü de yanımızda hissederek çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.” dedi.
Bu yaklaşımın en somut örneklerinden birinin KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL olduğunu söyleyen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “GÜNSEL, sadece KKTC’mizi değil, dünyanın en önemli ve stratejik sektörlerinden birinde; TOGG ile birlikte başta Türkiye’miz olmak üzere bütün Türk dünyasını temsil ediyor. Bu sorumluluğu, Kıbrıs Türkünün, Türkiye’mize ve Türk dünyasına duyduğu güçlü bağlılığın en anlamlı sembollerinden biri olarak sahipleniyoruz.” ifadesini kullandı.
Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde geliştirilen KKTC’nin yerli PCR Tanı ve Varyant Analiz Kiti ve koruyucu burun spreyi Olirin’i de 2021’de kullanıma sunduklarını hatırlatan Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, ürüne dönüşen projelerin yanı sıra, Yakın Doğu Üniversitesi’nin son beş yıllık akademik performans ve bilimsel üretkenliği ile uluslararası yükseköğretim derecelendirme kurumlarının 2021’de yayınladığı listelerde üst sıralarda yer aldığını vurguladı. Times Higher Education’ın yayınladığı Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda “Mühendislik” ve “Bilgisayar Bilimleri” alanında dünyanın en iyi ilk 250 üniversitesi arasında yer aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Günsel, “AD Scientific Index’in yayınladığı ‘En İyi Üniversiteler Sıralaması 2022’de ise Yakın Doğu Üniversitemiz 488’inci sırada yer alarak dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasına girdi” ifadesini kullandı.
Sonuca ulaşan pek çok projelerinin “üniversite 4.0” vizyonunu kararlılıkla sürdürmelernin bir sonucu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Günsel, “Bu yönüyle sanayi ile akademiyi güçlü bir şekilde birleştiren OSTİM Teknik Üniversitesi’nin tarafıma tevcih ettiği Fahri Doktora beratı bizler için bir kat daha anlam kazanıyor” ifadesini kullandı.