Kacır: “OSTİM örnek bir inisiyatif”
OSTİM girişim ekosistemi, Girişim 23 Fuarı’nda ziyaretçilere tanıtıldı. OSTİM markası, ATO Congresium’da gerçekleşen etkinlikte OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, OSTİM Vakfı, OSTİM Teknik Üniversitesi, Ostim Teknopark ve OSTİM Yatırım ile birlikte standlı temsil edildi.
4, 5, 6 Mayıs 2023 tarihleri arasında düzenlenen etkinliğin açılış konuşmaları; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili Kutlu Karavelioğlu, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Girişim'23 Yürütme Kurulu Başkanı Nezih Kuleyn, Logo Yazılım Genel Müdürü Akın Sertcan tarafından yapıldı.
“Ne yapıyorsak gençlerimizle yapıyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, konuşmasında Milli Teknoloji Hamlesini anlattı. Kacır, "Bizi diğer ülkelerden ayıran en önemli özelliğimiz genç nüfusumuz. Bütün dünyada yeni teknolojileri gençler geliştiriyor. Milli Teknoloji Hamlesinde ne yapıyorsak gençlerimizle yapıyoruz. Bugün Türkiye’de 98 Teknopark 1.500'den fazla Ar-Ge ve Teknoloji şirketi var. Dev bir teknoloji ekosistemini hep birlikte inşa ettik." dedi
Bakan Yardımcısı Kacır, insansız hava araçları teknolojilerinde peş peşe birçok platformun Türk mühendisleri, Türk gençleri ve Türkiye’nin girişimcileri tarafından hayata geçirildiğini anlattı.
Dünyada yaşanan teknolojik değişimlere dikkat çeken Kacır, "Bu değişim ve dönüşümlerde öncü olursak milli markalar çıkartabiliriz. TOGG böyle bir girişim ve marka." dedi.
Milli Uzay Programı ile Türk girişimcilerin uluslararası uzay çalışmalarından pay alabileceğini belirten Kacır, "Bir misyonumuz da kendi geliştirdiğimiz bir uzay aracını uzaya göndermeyi hedefliyoruz. Haberleşme teknolojilerini çok önemsiyoruz. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi ile milli 5G üretmenin ilk adımlarını attık." mesajını verdi.
OSTİM, bir girişimcilik hikayesi
“Girişiminin olduğu yerde, OSTİM olmazsa olmaz.” diyerek sözlerine başlayan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bölgenin bir girişimcilik hikayesi olduğunu vurguladı. Aydın şunları söyledi: “Bugün 2023 girişim, biz de 1967 yılında başlamış bir girişimiz. Türkiye'de kooperatiften kendisini dönüştürerek, geliştirerek yenilikçilik ve girişimcilik felsefesini bir ekosistem haline getiren bir yapının temsilcisiyiz. Ankara aslında entelektüel sermaye olarak Türkiye'nin en inde gelen şehirlerinden. Burada 23 üniversitemiz, 8 Teknoloji Geliştirme Bölgemiz var. Türkiye'de bu yapı diğer şehirlerden daha ileri. Bu, yapılan araştırmalarda da daha önceden Ankara’nın böyle bir yapısı raporlara da geçmiş.
Üniversiteleriyle beraber aslında bir silikon vadisi diyebiliriz Ankara'ya. Silikon Vadisi'nde Stanford Üniversitesi var; üniversitenin etrafında ekosistem oluşturulmuş. Dünyadaki yenilikçi ürünlerin çıkış noktası burası gibi gözüküyor. Hasbelkader kendimizi orayla eşdeğer görmesek de model olarak, mevcut kurulmuş bir OSB'de eğitim kurumlarımız, teknoloji geliştirme bölgemiz, meslek yüksekokulumuz ve üniversitemizle, tümevarım olarak Silikon Vadisi'ne benzer bir yapıyı, ekosistemi oluşturduğumuzu düşünüyoruz.
Bölgemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler aslında geleneksel yapıyla kurulmuş olmasına rağmen kümelenmelerimizle dünyanın bütün firmalarıyla, küresel rekabetin içinde olan, bütün dünyanın ülkelerinde ürünlerini sergileyip, satabilir firmalar oluşturmaya çalışıyoruz.
KOBİ'lerin bir esnekliği, çevikliği, dinamizmi var, bunları önemsiyoruz. Büyük firmalar her ne kadar birtakım özelliklere sahip olsalar da küçük firmalar kesinlikle vazgeçilmez. Özellikle yeni nesil teknoparklardaki kuluçka merkezleri, küçük işletmeler ve start up firmaları da çok önemli Ülkemiz bu işletmeleri geliştirmek için girişimcilik sermayesi, melek yatırım gibi çok ciddi yapılar oluşturdu.
Biz de bölgemizde uçtan uca; ‘bir fikrim var’dan, ‘şirketimiz borsaya açmak istiyorum’ noktasına kadar bütün bu yapıları oluşturmuş vaziyetteyiz. Bu yapılarımızı da yine Girişim 23 etkinliğinde ifade etmek için standımızda tanıtıyoruz. Bu etkinliğin öneminin farkındayız. Ankara bu işin yapılabileceği en önemli şehir. Bu etkinliklere sahip çıkmalıyız.”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, konuşmasının ardından OSTİM standını ziyaret etti. Burada projeler hakkında bilgiler alan Kacır, “OSTİM örnek bir inisiyatif. Siz başarılı olun ki peşinizden diğer OSB'lerimiz de gelsin. Başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.