Kacır: “OSTİM, Türkiye’nin üretim ve yenilik çevresini kuşatıyor”
Ostim Teknopark Turuncu Bina yerleşkesinde kurulan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Avrupa Birliği Mali Yardım Programları kapsamında desteklenen PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi, teknoloji üreticilerinin hizmetine açıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde PROTA’da bulunan 14 eksenli robotun performans, katılımcılardan tam not aldı. Atölyedeki metal 3 boyutlu yazıcıda üretilen blok, robot tarafından Bakan Kacır’a takdim edildi.
“Girişimcilik ve inovasyonu desteklemek için çalışıyoruz”
Ostim Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar, teknopark ve PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi hakkında bilgiler verdi. Çağlar, Türkiye ve Avrupa Birliğinin ortaklaşa finanse ettiği IPA II 2014- 2020 Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı’nın yaralanıcısı olarak buradan elde ettikleri kaynağı, en akılcı ve en verimli şekilde kullandıklarını kaydetti.
OSTİM bölgesinde yer alan firmalar öncelikli olmak üzere Ostim Teknopark olarak Ankara ve ülke genelindeki girişimcilik ve inovasyon ortamını desteklemek ve geliştirmek için durmaksızın çalıştıklarını dile getiren Çağlar, “PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi tam da bu misyondan hareketle gerekli makine ve ekipmanları sağlayarak, KOBİ’lerin ve girişimcilerin; gereksiz makine alımının önlenmesi, finansal kaynaklarının sürdürülebilir kılınmasının yanı sıra eğitim, mentorluk gibi hizmetlerle kapasitelerini geliştirerek pazardaki rekabet güçlerini artırmayı hedeflemektedir.” dedi.
“Projeler, hayaller burada hayata geçirilecek”
OSTİM ve Ostim Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Bakanı Orhan Aydın, Ostim Teknopark’ı, OSTİM ekosisteminin tamamlayıcısı olarak düşündüklerini ve Türkiye’deki diğer teknoparklardan daha farklı bir konsept geliştirdiklerini kaydetti. Aydın, “Sadece ofislerin olduğu, tasarımların yapıldığı bir teknopark değil; bunların hayata geçirilmesi için belli ortamların oluşturabileceği bir ekosistemle beraber yaptık. PROTA da bunun tamamlayıcı bir parçası oldu.” dedi.
Atölyenin OSTİM’le sınırlı olmadığına dikkat çeken Aydın, “Ankara’mızdaki diğer teknoparklar, diğer üniversiteler ürettikleri projeleri, hayallerini buradaki teknoloji makineleriyle hayata geçirmiş olacaklar.” ifadelerini kullandı.
Milli Teknoloji Hamlesi’ne işaret eden Başkan Aydın, teknolojide başarı sağlayarak dünyadaki zulüm ve katliamlara cevap üretilebileceğini vurgulayarak, “Bu azim ve kararlılıkla bu teknoparkları, bu kurum ve kuruluşları yapıyoruz. Bunu yapacağımıza inanıyoruz. Çünkü buradaki enerjinin, buradaki küçük işletmeler gibi görünen firmaların ne harikalar ortaya çıkarttığını müşahede ediyoruz. Bölgemiz, ülkemiz ve insanlık için de burada hayırlı ve merhametli teknolojileri üreteceğiz ve insanlığın hizmetine sunacağız.” mesajını verdi.
PROTA, OSTİM ekosistemine katma değer sunacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında başarılarına ve yatırımlarına yenilerini ekleyeceklerini bildirdi.
Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanındaki güçlü alt yapısıyla AB programlarından her geçen gün daha fazla yararlandığının altını çizen Bakan Kacır, şunları söyledi; “Dünyanın en yüksek bütçeli kamu Ar-Ge programı olan Ufuk Avrupa’da 391 proje ile 233 milyon Euro fonu ülkemize kazandırdık. Teknoloji ve Ar-Ge’yi yatay kesen diğer AB programlarından da etkin rol oynamaya devam edeceğiz.”
Teknoparklarda girişimcilere sunulan hizmetleri hatırlatan Kacır, “Nihai amacımız ülkemiz için katma değer sağlayacak ürünlerin ticarileşmesi. Bu yapılardan biri de açılışını gerçekleştirdiğimiz PROTA. Yaklaşık 5 milyon Euro’luk bu yatırımın OSTİM sanayi ve teknoloji ekosistemine tasarım, prototipleme ve ticarileştirme alanlarında katma değer sunacağına inanıyorum.” değerlendirmesini yaptı.
OSTİM’in 6.500’den fazla firması ve 65 binden fazla istihdamıyla Ankara’da sanayi denince ilk akla gelen aktörlerden biri olduğunu dile getiren Mehmet Fatih Kacır, “Savunma ve havacılık sanayimizin kritik alt yüklenicilerinin yer aldığı bir bölge olan OSTİM, iş ve inşaat makineleri, medikal sanayi, raylı ulaşım sistemleri, haberleşme teknolojilerindeki özgün ürünleriyle uluslararası pazarlarda Türkiye’mizi başarıyla temsil ediyor. Bugün gururla söyleyebilirim ki OSTİM sanayi ve teknoloji ekosistemi kökleri ve dalları hızla büyüyen genç bir ağaç gibi sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin üretim ve yenilik çevresini kuşatıyor.” dedi.
PROTA referans olacak
Ostim Teknopark’ın, PROTA ile OSTİM ekosisteminde daha da önemli bir konuma erişmiş olacağına işaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı, “PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi, modern makine ve ekipman parkı ve proaktif danışmanlık destekleriyle hem Türkiye’de hem de Avrupa’da benzer gelişim hikayeleri gösteren alt yapılar için referans konuma yükselecek.” görüşünü aktardı.
Konuşmaların ardından Bakan Kacır ve beraberindeki heyet, PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi’nde incelemelerde bulundu. Atölyede üretilen ürünleri ile Ostim Teknopark girişimcilerinin ürünlerini inceleyen Kacır, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi kapsamında geliştirilen radyolink hakkında da HTK Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Kurt’tan bilgi aldı. Haberleşme teknolojilerindeki milli üretimin önemine dikkat çeken Bakan Kacı, yerli ve milli 5G için çalışmaların ilerletileceğini belirtti.
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Bakan Kacır’a 1977 Yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Ağır Sanayi kitabını takdim etti.