KOBİ destek modeline Maliye’den ret
KOSGEB’in 6 milyon dolar harcayarak bir yılda tamamladığı yeni destek modeline Maliye Bakanlığı'ndan onay çıkmadı.
Bakanlık KOSGEB'in destek vermeye yetkili bir kurum olmadığını açıkladı. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB)'in 6 milyon dolara mal olacak ve şu ana kadar 2 milyon dolar harcadığı modelin devreye girebilmesi için ise Maliye Bakanlığı’nın onayı gerekiyordu.
Bakanlık iki ay süren bir incelemenin ardından projeye onay vermediğini KOSGEB'e ve Başbakanlığa bildirdi. KOSGEB'in bu tür destek vermeye yetkili bir kurum olmadığını da açıklayan Maliye Bakanlığı, KOSGEB'in statüsünün değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, sorunun bürokratların titizliğinden kaynaklandığını, bürokratların altında imzası bulunacak modelin doğru işleyeceğinden emin olmak istediğini belirtti. Aktan, “Her şey yasalara ve yönetmeliklere uygun olmak zorunda. 2 ay bu yüzden bekledik” dedi. Maliye Bakanlığı Bütçe Daire Başkanı Hüseyin Işık da “KOSGEB'in destek verebilmesi için ve yeni modelin hayata geçmesi için Başbakanlık görüşümüzü istedi. Bu destek sistemi sakıncalı olabilir. Değişmesi gereken hususlar var” dedi.
12 yıl sonra anladılar
KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan, bu modelle destek bekleyen KOBİ’lerin sıkıntıya düştüğünü açıkladı. Başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye know how olarak verdikleri yeni destek modelinin onaylanmamasına anlam veremediğini söyleyen Gürkan, “Türkiye’de 40 bin KOBİ’yi Internet destekli bir yazılımla bir araya getirdik. Tek tıkla yüz binlerce bilgiye, istatistiğe ulaşmak mümkün. Ayrıca hepsinin gelecek hedeflerini öğreniyoruz. Desteklerimizi de gelecek hedeflerine uygun vereceğiz. Her şey Internet üzerinden olacağı için hiç bir yolsuzluğa ya da hatır gönül işine de bu sistem imkan vermiyor. KOSGEB'in statüsünün değiştirilmesi öneriliyor. Bu en az altı ay sürer. KOSGEB 12 yıldır destek veriyor. Bu süre KOBİ'leri zora sokar” dedi.
Destek modeline onay çıkmadığı için 2 aydır destek vermeyen ve saha araştırmalarını da durduran KOSGEB’te merkez müdürlükleri de hiçbir iş yapamamaktan şikayetçi. Müdürler, “KOSGEB gibi bir kurumu devlet kendi eliyle bitiriyor” yorumunu yaptılar. Öte yandan bu yıl 100 bin KOBİ'yi mercek altına almak isteyen KOSGEB bu çalışmasını da durdurdu.