KOBİ’ler krize teslim olmaz
Ostim Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın “Biz daha önce de kriz yaşadık. Krize teslim olamayız. Yine üretmek, borcumuzu ödemek, işçimizin maaşını vermek zorundayız. Kriz işletmelerimizi durdukları zaman yok eder” dedi.
Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Aydın TRT’nin BÜYÜTEÇ programına katılarak, OSB ve KOBİ dünyasının kriz karşısında pes etmeyeceğini, sorunların sadece üretime devam ederek aşılabileceğini savundu. Aydın, bölgede 2008 yılı başından bu yana imalat sektöründe kullanılan elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 25 oranında düştüğünü söyledi. Bazı sektörlerde yoğun işçi çıkarmaları olduğunu, tahsilâtlarda ve ödemelerde tıkanma yaşandığını anlatan Aydın, işletmelerin yeni kredi temininde zorlandıklarını, vergi borçlarının biriktiğini, talebin ise her geçen gün daraldığını vurguladı.
Aydın, “İşletmelerimiz krizin etkisi ile ileriye dönük hedefler koyamıyor. Projelerini erteliyor. Tespit edebildiğimiz manzara şimdilik bu şekilde; fakat krize teslim olmayız. Üretmeye ve yatırıma devam edeceğiz. Borçlarımızı ödemeye gayret edeceğiz. Kriz aslında işletmeleri durduğu ve umudunu yitirdiği anda yok eder” diye konuştu.
Süt kovasına düşen kurbağa öyküsü:
Aydın, kriz dönemlerinde şirketlerin faaliyetlerine neden devam etmesi gerektiğini de “süt kovasına düşen kurbağa” öyküsü ile anlatı. Aydın,“Bilinen bir öyküdür; iki kurbağa süt kovasına düşer. Birisi kısa süre çırpınıp çabaladıktan sonra ölümü kabullenir; batar gider. Diğeri ise sütün üstünde kalmaya çalışır; batarken çabalar, yüzeye çıkar. O kadar uğraşır ki sonunda süt tereyağına dönüşür ve kurbağa kurtulur. Biz çırpınacağız, çırpınırken değer yaratacağız; kurtulacağız. KOBİ’lerimizin içinden geçtikleri sürece bu gözle bakmasını öneriyorum” diye konuştu.
OSTİM krizde hangi uygulamaları yapıyor?
Ostim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, Ostim OSB olarak kriz dönemine özgü özel bir önlem almadıklarını ancak firmaların uzun, orta ve kısa dönemde yararlanacakları projelere ağırlık verdiklerini söyledi. Aydın’ın ifadeleri ile Ostim’in “yol haritası” şöyle:
“Ostim olarak bu dönemde eğitim ve danışmanlık hizmetlerine ağırlık veriyoruz. Kobi’leri yeni bilgi, yeni teknoloji ve yönetim sistemleri ile buluşturma hedefimizden geri kalmak istemiyoruz. Krizle birlikte bu projelere daha ağırlık veriyoruz. Bir yıldır üzerinde çalıştığımız dört ayrı sektörde kümelenme projemiz var. Kümelenmeler sektörleri küresel tehlikelere karşı güçlendirecek, daha rekabetçi yapacaktır. Bu arada üniversitelerimizi Ostim’e davet ediyoruz. Rektörlerimizle konuşuyoruz, onları sanayicilerimizle buluşturmak istiyoruz. Ankara’da ODTÜ, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Çankaya Üniversitesi ile üniversite-sanayi işbirliğini kuruyoruz. Tabi şu sıra kriz yönetimi de önem taşıyor. İçinde bulunduğumuz durumu üyelerimiz için tanımlamaya çalışıyoruz. İşletmelerimize bu ortamda alınacak önlemler konusunda danışmanlık vereceğiz. OSB olarak altyapı ve diğer bazı ödemelerinde üyelerimize taksit yapıp, yüklerini hafifletmeye çalışıyoruz.”