KOBİ´leri rekabete danışmanlar hazırlayacak
KOBİ Danışmanları Derneği (KOBİDA) Başkanı Mehmet Önder, KOBİ yöneticilerinin yüzde 53´ünün ilkokul mezunu olduğunu belirterek, KOBİ´leri yeni teknoloji ve yoğun rekabete danışmanların hazırlayacağını söyledi.
Türkiye´nin dünya pazarlarına çıkarken kendi iç yapısını disipline etmesinde ve rekabet ortamına dayanabilmesinde hizmet sektörünün tedarikçi olacağını dile getiren Önder, "Hizmet sektörünün ise sorunları var. Türkiye´de dünya platformunda danışman firma sayısı çok az. Sektörün disipline edilmesi kurumsallaşılması ve sanayiye bu kurumsallaşmış olan bu yapıların kazandırılması gerekir" dedi.
Kaldıraç etkisi yapan bu sektörünün kendini gözden geçirmesi gerektiğine işaret eden Önder, bu amaçla kurulan derneğin şuan 30 üyesi bulunduğunu, bu yıl 100 üyeye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye´de büyük çoğunluğu kurumsallaşmamış bin 600´e yakın danışmanlık firmasının faaliyet gösterdiğini anlatan Önder, firmaların sektörel olarak hizmet vermeleri gerektiğini söyledi.
Önder, "Türkiye, bölgesinde model olabilecek bir ülke. Bunun en önemli tedarikçisi ise hizmet sektörü olacak. Önümüzdeki dönemde Türkiye´yi rekabete hazırlayacak unsurlar bilgi ve insan. İnsan yatırımının arkasında ise danışmanlar var" dedi.
Türkiye´deki KOBİ yöneticilerinin yüzde 53´ünün ilkokul mezunu olduğunu dile getiren Önder, KOBİ´leri yeni teknoloji ve yoğun rekabete danışmanlık firmalarının hazırlayacağını söyledi.
Türkiye´de danışmanlık bedelinin Avrupa´nın onda biri oranında olduğunun altını çizen Önder, "Sanayici, danışmanlara vermesi gereken bedeli ödemiyor. Danışmanlığın bedeli çok düşük. Türkiye´de uluslararası bir firmanın 1 milyon dolara yaptığı işi yerli bir firma 100 bin doların altında ücretle yapıyor" diye konuştu.
KOBİ´lere yönelik öneriler
Önümüzdeki 5 yılda küçük ve orta ölçekli işletme sayısında ciddi bir daralma yaşanacağına işaret eden Önder, işletmelerin büyüyeceğini ama birçok işletmenin kapanacağını kaydetti. Önder, KOBİ´lere şu önerilerde bulundu:
"KOBİ, ´bu yıl, önümüzdeki birkaç yılda benim ve sektörün durumu ne olacak´ diye soru sormalı. Sorunu tespit etmek zorunda. İhracat yapıyorsa o pazarları takip etmeli. Ülke bazındaki ve ülke dışındaki ekonomik gelişmeleri ve rekabet noktalarını belirlemek zorunda. Çok fazla üretim çeşidi yerine bir sektör belirlemeli ve o sektörde belli ürünlerde derinleşerek devam etmeli. Ürün bazında rekabet etmeli. Mutlaka ihracatı düşünmeli, dünya pazarlarına çıkışında ciddi sorun varsa, ihracatta aktif rol alan büyük firmalara entegre olarak onların tedarikçisi olmalı."