Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

KOBİ’leri Tedavi Ettiler İş Sahibi Oldular

Çankaya Üniversitesi öğrencileri OSTİM’de sahaya indi.
Ostim Editör
09 Temmuz 2015 10:12

OSTİM'de Üniversite-Sanayi işbirliğinin başarılı örneklerinden biri daha sergilendi. Bir süredir Çankaya Üniversitesi ile OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi'nin (İŞİM) işbirliğiyle devam eden staj ve proje çalışmaları meyvelerini vermeye devam ediyor. OSTİM’li firmalarda stajlarını tamamlayan öğrencilerden bazıları firmalardan iş teklifleri aldı ve çalışmaya başladı.

Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencileri tarafından OSTİM’li firmalarda geliştirilen projeler OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nde sunuldu.

KOBİ Tedavi Projesi olarak nitelenen faaliyetler kapsamında, Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Fedai Uzun koordinasyonunda 12 firmada toplam 17 öğrenci tarafından proje hazırlandı. Söz konusu çalışmalarda; uluslararası pazar genişletme, sektörel fuar araştırması ile ürün tanıtımına yönelik iyileştirmeler yapıldı.

“Sanayi iyi eleman bulacak”
Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip üniversite sanayi işbirliğinin mihenk taşının stajlar olduğuna dikkat çekti. Nakip, söz konusu staj çalışmalarının sadece mühendislik fakültelerinde değil iktisadi idari bilimler fakültelerini de kapsaması gerektiğine işaret etti.

Sanayicilerin üretim ve sanayi odaklı çalıştığını belirten Mahir Nakip, firmalarda dış ticareti üstlenecek bir ekibin gerekliliğine işaret etti. Nakip, “OSTİM kümeleriyle biz bu ekibi kurmaya talibiz, kümelerin kurucusu bizim eski rektörümüz Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç bu bizim için büyük bir avantaj.” dedi.

Gelecek yıldan itibaren stajın zorunlu olacağını vurgulayan Bölüm Başkanı Nakip, “öğrenciler 30 iş günü buradaki işletmelerde staj yapacaklar. Böylece bizim sanayiye katkımız olacak. Sanayide iyi eleman bulacak.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin saha çalışmalarına katkı veren OSTİM Yönetimine teşekkür eden Nakip, “OSTİM gibi kuruluşların öncü olması gerekir. OSTİM Yönetiminin sanayiciyi bilinçlendirmesi, üniversiteyi yönlendirmesi lazım.” dedi.

“Proje uzun süreli olmalı”
İŞİM üyesi Göçmaksan firmasının Dış Ticaret Bölümü İhracat Sorumlusu Ebru Mert, proje hakkındaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Çankaya Üniversitesi ve İŞİM’in bu projesi gerek öğrenciler için gerek firmalar için oldukça faydalı. Ezgi Hanım bizim stajyerimizdi bundan sonraki süreçte kendisiyle çalışma arkadaşı olacağız. Bunun yanı sıra bu organizasyonun devam etmesini ve daha uzun soluklu olmasını bekliyoruz. Çünkü öğrenciler sadece 1 dönem bizimle birlikte ve sadece 1 gün bu ne kadar uzun süreli bir arada olması sağlanırsa hem öğrenciler için hem bizim için faydalı olur. İŞİM’e ve Çankaya Üniversitesine bu işbirliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.”

“Büyük bir şans”
Proje kapsamında staj yaptığı Göçmaksan’da işe başlayan Ezgi Yıldırım, projenin teorik bilgiyi uygulamaya dönüştürme açısından çok fayda sağladığını dile getirdi. Yıldırım, “Üniversite sıralarında Gümrük Çıkış Belgesi (GÇB) düzenlenemiyormuş onu gördüm. Proforma fatura olsun üniversite sıralarında öğrenilecek şeyler değilmiş. Çankaya Üniversitesi öğrencisi olarak bunu büyük bir şans olarak görüyorum. İşe başlayacağım için heyecanlıyım.” dedi.

“Uluslararası ticaret broşürü yaptık”
İŞİM Kümesinde staj yapan Korhan İlhami Köse de staj sonucunda OSTİM’de iş hayatına başlayan öğrencilerden. Köse, Palme Makine Dış Ticaret Bölümünde çalışmaya başladı.

Staj süresince küme üyesi firmalarla temaslar kurduklarını belirten Köse, firmaların desteklerden ve uluslararası ticaret kurallarından haberdar olmadıklarını fark ettiklerini dile getirdi. Korhan Köse, firmalara kolaylık sağlaması açısından broşür yaptıklarını belirtti. Köse, “Bu broşürde teslim şekilleri, ödemeler, destekler gibi çoğu konuyu irdeledik. Bunun faydalı olacağını düşündük. İçerik konusunda Ekonomi Bakanlığı, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, Ankara Ticaret Odası ile görüştük.” dedi.

Başarılı bir staj sürecinden sonra iş sahibi olan Korhan Köse mezuniyet adaylarına şu önerilerde bulundu: “Öğrenci arkadaşlarımın özveriyle çalışmalarını ve yabancı dillerini geliştirmelerini öneriyorum. En azından İngilizcenin güzel konuşulması gerekiyor.”

Proje kapsamında İŞİM Kümesinde staj yapan Korhan İlhami Köse ve Fuat Özgün Ofşin küme üyesi firmalara yönelik, Uluslararası Ticaret Kurallarını içeren ve teslim şekilleri, ödemeler, destekler konusunda bilgilerin yer aldığı broşür hazırladılar.

PROJE HAKKINDA:
Çankaya Üniversitesi ve İŞİM arasında 2007 yılında imzalanan protokolün ardından OSTİM’de sahaya inen öğrenciler bugüne kadar 270'e yakın KOBİ'yi tedavi ettiler.

Öğrenciler dönem boyunca her hafta Cuma günü firmalara giderek üretim süreçleri ve satış-pazarlama stratejilerine yönelik çalışmalara imza atıyor.

Şirketlerin de memnun olduğu öğrencilerin birçoğu staj sonrası istihdam ediliyor.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.