Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Kobi’lerin ihracatı işsizliği yüzde 5’e indirir

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Yapılan hesaplamalara göre KOBİ’lerin ihracattaki payı yüzde 25’e yükseltildiğinde, işsizliğin yüzde 5’lere gerilemesi bekleniyor” dedi.
Ostim Editör
02 Aralık 2011 13:18

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Yapılan hesaplamalara göre KOBİ’lerin ihracattaki payı yüzde 25’e yükseltildiğinde, işsizliğin yüzde 5’lere gerilemesi bekleniyor” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Yapılan hesaplamalara göre KOBİ’lerin ihracattaki payı yüzde 25’e yükseltildiğinde, işsizliğin yüzde 5’lere gerilemesi bekleniyor” dedi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı KOBİ’lerin ihracattaki paylarının düşük olduğunu vurguladı. Satıcı KOBİ Finans Dergisi’nde yer alan haberinde KOBİ’lerin markalaşma ve finans temini konularında yaşadıkları sıkıntı yüzünden ihracat performanslarını arttıramadıklarını kaydetti. Satıcı’nın, KOBİ’lerin ihracat konusundaki çekimserliğine ilişkin görüşleri şöyle: “KOBİ’lerin sayı olarak Türkiye’deki şirketlerin yüzde 96.5’ini, istihdamın yüzde 67’sini karşılamasına karşın, Türkiye ihracatındaki payları yüzde 8-10 arasında. KOBİ’lerin ihracat potansiyellerinin geliştirilmesinin ihracat-ithalat dengesine yapacağı katkının makroekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme açısından önemi büyük. Örneğin; yapılan hesaplamalara göre KOBİ’lerin ihracattaki payı yüzde 25’e yükseltildiğinde, işsizliğin yüzde 5’lere gerilemesi bekleniyor. Bu işletmelerin pazarlama organizasyonlarının yetersiz kalışı, üretim kapasitelerindeki zayıflık, markalaşma konusundaki eksikleri, dış rakiplere oranla yüksek girdi oranları ve yüksek vergiler ile kredi temin etmede çektikleri güçlükler yüzünden, ülke ihracatına katkıları sınırlı bir düzeyi aşmakta zorlanıyor. Öte yandan finansman KOBİ’ler için ayrı bir sorun teşkil ediyor.” Satıcı, “İhracat KOBİ’ler için mutlak yol mu?” sorusuna karşılık olarak da şunları söyledi: “Tabii ki ihracat mutlak yoldur, demek doğru olmaz. Ancak özellikle enflasyonu kontrol altına alma noktasında tüketim kısıtlaması politikalarının uygulandığı günümüzde ihracat ciddi olarak üzerinde durulması gereken bir alternatiftir. Doğru bir şekilde, dikkatli ve önceden araştırılarak dış pazarlara açılmak KOBİ’ler için çok önemli. Ülke ekonomisinin en büyük dayanak noktası haline gelen ihracat ülke ekonomisi açısından hayati öneme sahiptir.”

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.