KOSGEB’e yeni model aranıyor
•KOSGEB’İN desteklerini imalat dışındaki sektörlere yayması konusundaki çalışmalar, hazırlanan taslak stratejisi ile devam ediyor. Gelinen noktada ise taslak stratejisinde yer alan hizmet, enerji, madencilik ve diğer imalat dışı sektörler için yeni KOSGEB’ler yaratılması önerisi tartışılıyor.
KOSGEB, kuruluş kanunu gereği yalnızca sanayi şirketlerine(imalat sektörüne) hizmet veriyor. Ancak 2003 yılı verileri ile Türkiye’de mevcut işletmelerin yalnızca yüzde 14.30’u imalat sektöründe yer alıyor.
İmalat dışı sektörler için KOSGEB’in işlevini üstlenecek yapılanmalar oluşturulması yönünde getirilen taslak stratejisindeki öneriye göre, hizmet, enerji, madencilik ve diğer imalat dışı sektörler için yeni “KOSGEB”ler yaratılması gündemde. Ancak kamuda koordinasyon güçlüğü yaratması, kaynakların sektörlere aktarılmasında önceliklendirme sorunları ve kamu yönetiminde ek bürokrasiye yol açma potansiyeli nedeniyle bu seçeneğe sıcak bakılmıyor.
Bir diğer öneri ise imalat dışı sektörlerdeki meslek odalarının kendi bünyelerindeki KOBİ’leri destelemesi üzerinde yoğunlaşılıyor. Buna gör meslek odaları destek ve danışmanlık hizmetlerini KOBİ’lere kendileri götürecek. Bu sene için TOBB ile yapılan görüşmede, TOBB’un bu yaklaşımı desteklediği ve kamu desteklerinin üye şirket ve kuruluşlara aktarılmasında aracılık üstlenebileceği, danışmanlık destekleri için ise KOSGEB gibi dış kaynaklardan bu hizmeti ihaleler yoluyla tedarik edip üyelerine yönlendirebileceği öğrenildi.
Meslek Odaları mı KOSGEB mi?
İmalat dışı sektörlerde meslek odalarının KOBİ’lere destek ve danışmanlık yapmasının zor olacağını ifade eden KOSGEB Başkan Yardımcısı Bayram Mecit, “Meslek odalarının KOBİ desteği verebilmesi için öncelikle kendi yapılarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor, profesyonel bir süreç zorunlu” yorumunda bulunuyor. KOSGEB bünyesinde, meslek odalarının KOBİ danışmanlığı yerine korumun büyüyerek iki genel müdürlük ile imalat sanayi imalat dışı alanların yeniden yapılandırılmasına ise sıcak bakılıyor.
Yeni Yasa Gerekli
İmalat dışı sektörler (hizmet, enerji, madencilik gibi) için KOSGEB’in işlevini üstlenecek bir yapılanma konusunda görüşlerini aktaran Bayram Mecit, hizmet sektöründe KOSGEB’in yer alabilmesi için yasal değişiklik gerektiğini belirtiyor. KOSGEB’in temel bilgi birikimi olarak bütün sektörlere hizmet verebilme kapasitesinin olduğunu vurgulayan Mecit, “Bunların hepsini yapabiliriz ancak yasal değişiklikten sonra” açıklamasında bulunuyor.