Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Kriz TATEF’i de vurdu

12. Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı TATEF 2009, İstanbul CNR EXPO Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dünyanın 3. Büyük endüstriyel fuarı olan Tatef, bu yıl krizin etkisiyle sönük geçti.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

12. Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı TATEF 2009, İstanbul CNR EXPO Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dünyanın 3. Büyük endüstriyel fuarı olan Tatef, bu yıl krizin etkisiyle sönük geçti.

Pek çok firmanın katılımı iptal etmesi nedeniyle önceki yıllara oranla daha küçük bir alanda gerçekleşen fuarın ziyaretçi sayısı da katılımcıları memnun etmedi.
Ostim OSB Fuar ve Organizasyon Yöneticisi Derya Erdoğan, Tatef’in önceki yıllarda çok verimli geçtiğini ve fuar süresince firmaların ürünlerini nakde dönüştürdüğünü söyleyerek bu yıl kriz sebebiyle fuarın firmaların taleplerini karşılamadığını ifade etti. İptaller nedeniyle bazı hollerin da kapatıldığını belirten Erdoğan “Tatef, yurtdışı ziyaretçi bakımından da en yoğun geçen fuarlardan biridir, ancak geçen yıllardaki sayıları yakalayamıyoruz bu yıl. Firmalar umutlular, ama tepkililer. Çünkü önceden bize fuar saatleri yetmiyordu. Şu an firma yetkililerinin boş oturdukları saatler çok fazla. Günde 20-30 ziyaretçi gelebiliyor. Ama bununu üzerine çıkmıyor” şeklinde konuştu. Firmaların “silindi” imajı vermemek için fuarlara katılmaları gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Fuarın iyisi kötüsü olmaz. Firmalar daha önceki yıllarda katılıp verim aldılarsa bu fuara da katılmalılar” tavsiyesinde bulundu.
Fuara önceki yıllarda olduğu gibi OSTİM OSB organizasyonuyla katılan firmalar da Tatef’in bu yıl düzenlenen diğer fuarlardan daha durgun geçtiği ve krizin her geçen gün etkisini daha çok hissettirdiği konusunda hemfikirler. Ancak umutlarını kaybetmeyen ve fuarlara katılmaya devam edeceklerini ifade eden Ostimli katılımcılar, OSTİM’in organizasyonundan ve hizmetlerinden memnun kaldıklarını belirttiler.

Mustafa Taşıyan (ETA)
Bu fuarı iki yıl önceki Tatef’le kıyaslıyorum ve katılım yüzde 70 daha az, ziyaretçi sıfıra yakın neredeyse. Önceki Tatef’te müthiş bir katılım ve ziyaretçi akını vardı. Bunda krizin de etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Ocak ayında katıldığımız bir başka fuar da önceki yıla nazaran kötü geçmişti. Burada çözümün üretimden geçtiğine ve mali kaynakların çok iyi kullanılması gerektiğine inanıyorum. Kredi ve borçla yapılan yatırımların çöktüğünü, öz kaynaklarla yatırım yapan işletmelerin de hâlâ ayakta olduğunu görüyoruz. Ancak şimdiye kadar öz kaynaklarıyla hareket etmiş bir firma olarak biz de son 5 aydır cepten yiyoruz. Bu durum birkaç ay daha uzarsa ne yapacağımızı bilmiyoruz.

Aygün Cabar (Vibromak)
Bu fuardan çok memnun değiliz. Tabii bunda ekonomik krizin de çok etkisi var. ancak bu yılki Tatef’in tanıtımı da geçmiş dönemlerdeki kadar iyi yapılmadı. Dolayısıyla oldukça durgun geçiyor. Fuarlar bizim için bir marka oluşturabilmek yeni müşterilere ulaşmak adına faydalı. Ama bundan sonraki dönemde biraz daha seçici olacağız, daha prestijli fuarları tercih edeceğiz. Devletin de bu krizden çıkmak için yapması gereken şeyler var, açılması gereken paketler var. Bunların bir kısmı açıldı, ama artık seçim sonrası beklenti içerisindeyiz, kredi faizlerinin düşmesini bekliyoruz. Geçici çözümler de fayda sağlıyor bir yere kadar ama devlet, krizi aşacak köklü önlemler almak zorunda. Sanayicilerin özel enerji giderlerinin düşmesini bekliyoruz.

Murat Dizlek (Anatol)
Krizin etkisi gün geçtikçe daha çok hissediliyor sanırım. İhracat yapan bir firmayız. Avrupa’da taleplerin daraldı ve ihtiyaçlar değişti, bu sebeple Orta Doğu’ya yöneldik biz de. Ekonomik açıdan da şu anda Orta Doğu ülkeleri daha iyi durumda petrolden dolayı, ama orada da sanayinin çok geliştiğini söyleyemeyiz. Krize karşı önlem almak için çok geç kalındı. Biz bu ÖTV ve KDV indirimlerini dile getirdik önceden. Bu kesinlikle yapılması gereken bir şeydi ve sadece otomotiv sektöründe değil, sanayideki tüm sektörlerde yapılması gerekiyor bunun. Hükümetler tasarruf tedbirleri çerçevesinde yatırımlarını falan kısıyorlar aslında son derece yanlış. Hükümetlerin harcamaya teşvik etmesi lazım, harcamaya yönelmesi lazım. Kamu kurum ve kuruluşlarına alınan malzemelere yerli ürün koşulu konabilir. Ostim Yönetiminin hizmetlerinden memnunuz ancak bu konudaki isteklerimizin dile getirilmesi konusunda yardımcı olabilirler. Bizi ziyarete gelen bakanlar, milletvekilleri oluyor; ama bize “Ne kadar güzel iş yapıyorsunuz” deyip gidiyorlar. Burada Ostim Yönetimine iş düşüyor bence. Hükümetle aramızda köprü kurabilir. Yerli üreticinin desteklenmesi lazım.

Zübeyde Ömür Bayır (Starçelik)
Önceki Tatef’e göre çok kötü geçiyor bu fuar. Bu sene başında katıldığımız fuarlar daha iyiydi o dönemde de kriz olmasına rağmen. Bazı firmaların iptal etmesi etkili oldu ve 2-3 hol kapandı, bu da sanırım fuarın ziyaretçi sayısını etkiledi. Çok iyi olmasını beklemiyorduk zaten, ama ziyaretçi sayısı çok az. Yakın dönem için planlarımız yok, mali krizden dolayı bir süre ara verdik fuarlara. Ama yurtdışı fuarlara katılmaya devam edeceğiz.

Turgut Gençer (Gençerler)
Daha önceki fuarları katılımcı olarak değil ama ziyaretçi olarak takip etmiştik. Onlarda yürüyecek yer bulamazken bu fuarda kimse yok.. Ziyaretçiyi de katılımcıyı da bence fuar organizasyonu kendisi getirmeli. Önümüzdeki fuarlara yine katılacağız, belki o zaman düzelir diye umut ediyoruz.

Levent Özdoğan (Endüstri Teknik)
Fuara katılım az. Daha önceki Tatef fuarlarına da katıldık ve katılım bundan daha fazlaydı. Bu sene katıldığımız diğer fuarlarda da bundan daha fazla katılım vardı. Bu artık seçim sonrasının mı etkisi, krizin mi etkisi bilemiyorum. Bundan sonraki dönem için planlarımız tabii ki var ama krizin bir an önce bitmesini bekliyoruz. Biz Türkiye’de otomotiv, demir çelik ve beyaz eşya sektörlerine malzeme sağlayan bir firmayız. Dolayısıyla imalat durduğunda bizim de işlerimiz duruyor. Herkesin toptan bir üst noktaya gelmesini umuyoruz. Krizde insanların biraz da moral kazanması için katıldık biz bu fuara. Eylül’den sonraki fuarlara katılmayı düşünüyoruz.

Haluk Gülek (Enkar)
Fuarın ilk iki günü çok kötü geçti. Keşke biraz kısaltsalardı, madem sektör bu kadar kötü. Fuar bu sene fiyaskoyla sonuçlandı. Tatef’in önceki yıllarda daha iyi olduğunu duyuyorum diğer katılımcılardan. Firma olarak katılımın yarı yarıya düşmesi bunların çağıracağı müşterilerin de düşmesine neden olmuş bir bakıma. Belki tarihi biraz ertelenebilirdi. 2010 yılındaki Tatef’e yine Ostim bünyesinde katılabileceğimizi ön görüyorum şimdiden. Ostimin hizmeti ve hazırlıklarından memnun kaldık. Bir dahaki sefere bir fuara katılırken Ostim’le birlikte katılabilirim diye düşünüyorum.

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.