Krizler en çok KOBİ´leri etkiledi
Konya Selçuk Üniversitesi´nde yapılan bir araştırma, Türkiye´de kısa aralıklarla ortaya çıkan ve birbirini izleyen ekonomik kriz ve darboğazların, en çok kalkınma açısından son derece önemli bir role sahip olan KOBİ´leri olumsuz yönde etkilediğini ortaya koydu.
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi´nde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Odası verilerinden hareketle “Türkiye´de Ekonomik Krizlerin KOBİ´lere Etkisi” konulu bir araştırma yapıldı.
Araştırmaya göre, 2000 yılının Kasım ayında yaşanan kriz ve bundan yaklaşık 3 ay sonra 2001 Şubat ayında siyasi arenada çıkan bir tartışma sonucu patlak veren kriz ülke ekonomisinde ciddi tahribatlara yol açtı. Kriz döneminde birçok işletmenin ihtiyaç duyduğu finansal kaynağı bulmakta güçlük çektiği, sermaye yetersizliği ve kaynak yaratamama sorunları nedeniyle girdiği finansman darboğazından kurtulmayı başaramadığı belirtildi. Çalışmada, en çok KOBİ´lerin etkilendiği belirtilirken, kriz sonrası KOBİ´lerin satış hacimlerinin yüzde 76 oranında, kapasite kullanım oranının yüzde 77 oranında, bunun bir sonucu olarak da istihdamının yüzde 62 oranında azaldığı ortaya çıktı.
Çalışmada, kriz sonrası KOBİ´lerin üzerindeki en büyük yükün vergi olduğu üzerinde durulurken, ülkede bundan sonra olası kriz ve darboğazlara karşı, ekonomilerin can damarı olan KOBİ´lerin üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiği, kredi imkanlarının artırılması, yeni yatırım ve benzeri teşviklerin getirilmesi gerektiği belirtiliyor.