Küçük İşletmeler Ekonominin Dinamosu
Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, OSTİM’li KOBİ’lerle bir araya geldi. OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler alan Demir, firmalarda da incelemelerde bulundu. İsmail Demir, küçük işletmeleri ekonominin ana unsuru olarak niteledi, OSB ve kümelenmelere işaret etti.
Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve bürokratları OSTİM’de temaslarda bulundu. Ziyaret kapsamında ilk olarak OSTİM’in yapılanmasını ve kurumsal etkinlikleri dinleyen Demir’e daha sonra OSSA üyelerinin kabiliyetleri aktarıldı.
Geniş bir katılımın olduğu ziyarette değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. İsmail Demir, KOBİ statüsündeki işletmelerin, ekonominin dinamizmini oluşturan unsurlar olduğunu söyledi. Organize Sanayi Bölgeleri ve kümelenmelerin önem taşıdığına dikkat çeken Demir, “Gerçekten hayatta kalmak için, büyümek için taze bir filiz gibi çıkmak üzere çaba gösteren firmalar, ekonominin de canlılığını sağlıyor.” dedi. İsmail Demir, bu dinamik yapının içindeki şirketlerin bir araya gelerek sinerji oluşturması, Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerinin onlara destek vermesini önemsediklerini ifade etti.
“Meslek okulları yetkin eleman yetiştirmeli”
Büyük bir katma değer oluşturulması, bunun için de meslek yüksek okullarının ve teknik liselerin yetkin eleman yetiştirmesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini sürdüren Demir, “OSTİM türü yapılanmaların, bu okullara destek vermeleri, oradaki eğitmenlerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin elini işe değdirmeleri önemlidir.” diye konuştu.
Tasarım kabiliyetine duyulan ihtiyaca da işaret eden Savunma Sanayii Müsteşarı, “Bilim dünyası, üniversite, araştırma kurumları ve sanayinin geniş bir envanterini oluşturmak ve bunu bir akıllı sistemle birbirine bağlamak gerekir.” görüşünü paylaştı.
İhracat hedefi 25 milyar dolar
Prof. Dr. İsmail Demir, MÜSİAD Uluslararası Fuarı’ndaki “Türkiye Savunma Sanayinin 2023 Konumlandırması” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, 2023 yılı için Türkiye’nin savunma sektöründe çok iddialı hedefleri bulunduğunu belirtti. Demir, “Savunma sanayinde ihracatımızı 1 buçuk milyar dolardan 25 milyar dolara çıkarmayı, dünyadaki ilk 100 önemli firma arasına en az beş Türk firmasını sokmayı ve bu alanda da en az üç tane dünya markası oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.
“Bu hedefler büyük görünüyor olabilir” diyen Demir, “Evet, çok çalışmamız gerekiyor ama savunma sektöründe ürünlerin fiyatlandırması oldukça yüksek. Ayrıca bir ürünün beğenilmesi, satışlarda dolayısıyla rakamsal hacimde çok ciddi bir zincirleme etkisi oluşturur” değerlendirmesini yaptı. Demir, yerli savunma ürünlerinin uluslararası pazarda ilgi görmesi açısından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çok önemli bir referans kaynağı olduğunu söyledi.
Lokomotif sektör
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında savunma sanayi uygulamalarının lokomotif rol oynadığını dile getiren Prof. Dr. İsmail Demir, bu konuda Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak makinist konumunda olduklarını söyledi. Demir, ülkedeki genel teknolojik altyapının büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Üretim, teknoloji ve sanayi altyapınız veya ekosisteminiz güçlü olmadıkça savunma sanayiini destekleyemezsiniz. Sonuçta savunma sanayii de bu sektörlerden gelen ürünleri kullanacaktır.” dedi. Bu nedenle bu gelişmeyi tetikleyecek sektörel kümelenmeyi hedeflediklerini belirten İsmail Demir, Ankara’nın Kazan ilçesinde Ankara Havacılık ve Uzay İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturmaya çalıştıklarını ve bu projede de son aşamalara geldiklerini duyurdu. Demir, hem yerli sanayicilerimizin hem de dost ve müttefik ülkelerin buraya ilgi göstereceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Projelerin rakamsal hacmi 350 milyon TL
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın projelerine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. İsmail Demir, müsteşarlık olarak bugüne dek 25 ila 27 milyar dolara ulaşan projeler yürüttüklerini, sadece 2013 yılındaki projelerin rakamsal hacminin 350 milyon TL olduğunu söyledi. Demir, hali hazırda yaklaşık 350 projenin yürütüldüğünü, 60 adet Ar-Ge projesinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
“Tedarik Sürecinde Önceliğimiz Kalite”
ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, “Kurum olarak KOBİ’lerle olan işbirliklerimiz artıyor.” dedi. OSTİM ve OSSA Yönetiminin gerçekleştirdiği ziyarette değerlendirmelerde bulunan Eken, her geçen gün yardımcı sanayiden aldıkları hizmetlerin geliştiğini söyledi. Eken ayrıca KOBİ’lerle gerçekleştirdikleri tedarik süreçlerinde kalite olgusuna büyük önem verdiklerini bildirdi. OSSA hakkında bilgiler aktaran ve projelerle ilgili bilgiler veren OSTİM heyeti de, bölge olarak birbirine yakın olan iki kurum arasındaki sinerjinin, işletmelerin gelişimine katkı sağladığını ifade ederek sahada yaşanan problemlerin çözümünde daha etkin olabileceklerini vurguladı.
HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ