Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

KÜME ekipleri ODAGEM’de bir araya geldi

Ostim Ortak Araştırma ve Geliştirme Merkezinde (ODAGEM) düzenlenen toplantıda, Ostim’de devam eden kümelenme projeleri ve bu çerçevede yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Toplantıya Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Güvenç de katıldı.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

Ostim Ortak Araştırma ve Geliştirme Merkezinde (ODAGEM) düzenlenen toplantıda, Ostim’de devam eden kümelenme projeleri ve bu çerçevede yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Toplantıya Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Güvenç de katıldı.

Toplantı sonucu yapılan değerlendirmede Ar-Ge ve inovasyonun Türkiye için çok önemli olduğu ve bu konularla ilgili mekanizmaların işbirliği içerisinde çalışmaları gerektiği belirtildi. Ar-Ge, inovasyon ve talep gelmesi halinde başka konularda da bu tür toplantıların yapılması kararlaştırıldı. Toplantıya Prof. Dr. S. Engin Kılıç’ın sunumu ile başlandı. Daha sonra Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kandiller, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenme sürecine ilişkin bilgiler verdi. Yenilenebilir Enerji Kümesi Koordinatörü Mete Bağdat da çalışma programları ve geldikleri aşamaları özetlediler. Bağdat, çalışmanın hedeflerini, neler planladıklarını, işbirliği içinde oldukları kuruluşları ve bu çalışma kapsamında yaptıkları faaliyetleri anlattı. Bu küme kapsamında Rüzgâr Enerjisi, Güneş Enerjisi, Enerji Verimliliği ve Enerji Bakım Gruplarının kurulduğunu belirtti ve bu grupların yaptıkları faaliyetlerden bahsetti.
Prof. Dr. Engin Kılıç, kümelenmenin Türkiye için önemini, Ar-Ge ve yenilikçi ürünlerin ortaya çıkarılması üzerine tek başına yapılan çalışmaların başarısız olacağını, rekabetçilik konusunda başarının aynı sektörde çalışan firmaların, tamamlayıcı firmaların, AR-GE kuruluşlarının, politik yapıların, destek mekanizmalarının ve üniversitelerin birlikte çalışmasıyla elde edilebileceğini ifade etti. Prof. Kılıç, ODAGEM’in esas projesi olan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen İleri İmalat Sistemleri ve Teknolojileri AR-GE İşbirliği Ağı ve Platformunu anlattı. Bu platformu oluşturmada sanayicilerin bu tür yapıları benimsememiş olmaları ve yapılan toplantılarda yeterli işbirliğinin sağlanamaması gibi zorlukların sanayicilerin de katılacağı daha küçük gruplar halinde toplantılar düzenlenerek aşılabileceğini, ancak uzunca bir sürece ihtiyaç olduğunu belirtti.
Savunma Yan Sanayi Kümelenme Koordinatörü Barış Cihan Başer de Savunma Yan Sanayi Küme çalışmasının hedeflerini ve bu çalışma kapsamında yaptıkları faaliyetleri anlattı. Başer, kritik firmaların seçim kriterlerinin ne olduğu sorusunu firmaların ana tedarikçiyle çalışma sıklığı ve dağıttığı iş sayısı olduğu şeklinde yanıtladı. Başer, firmaları, firmanın cirosunun ne kadarını savunma sanayiden elde ettiğine, ne kadar sıklıkla iş yaptığına ve yönetimin ne kadar vizyoner olduğuna göre değerlendirdiklerini söyledi.
ODTÜ TEKNOPARK Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş da OSTİM-ODTÜ TEKNOPARK’nın ODTÜ mezunları dışında da yaygınlaştırılması amacıyla kurulduğunu söyledi. Kızıltaş, TEKNOPARK içerisinde AR-GE, proje yazma, kuluçka, eğitim, test, teknoloji transferi ve mükemmellik birimleri kurmayı planladıkların ifade etti.

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.