“Kümeleşmezsek Yok Oluruz”
Ostim’li kauçuk üreticileri sektörel rekabetçilik gücünü artırmak, verimlilik ve inovasyon çalışmalarını hızlandırmak amacıyla kümeleşme kararı aldı. Çankaya Üniversitesi’nin desteğiyle başlayan kümeleşme hazırlıklarında sona gelindi. Üniversite tarafından oluşturulan “Kauçuk Sektörü Stratejik Yol Haritası” firma temsilcileriyle paylaşıldı. Günümüzde kümeleşmenin çok önemli olduğu değerlendirmesinde bulunan Çankaya Üniversitesi Rektörü Ziya Burhanettin Güvenç “Küme olmazsak hiç bir şey yapamayacağız.” dedi.
Kauçuk, ev yaşantısından endüstrinin çeşitli alanlarına, yarı mamulden nihai ürüne kadar geniş bir sahada kullanılabilen ve dünya genelinde yıllık 15 milyon tonun üstünde üretim potansiyeline sahip bir madde. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2012/1 Sayılı Kimya Sektörü Raporu’na göre; sektör içerisinde plastik ve kauçuk ürünleri önemli bir yerde. 2011 yılında ağırlıklı kapasite kullanım oranı kauçuk ve plastik ürünleri imalatında %76,2 şeklinde gerçekleşti. İthalat ağırlıklı olan sektörde, firmaların rekabet avantajını korumaları ve ihalelerdeki yerli oranının çoğalması kümeleşmeye bağlı.
Küme faaliyetlerinin başarılı sonuçları Ostim’deki kauçuk üreticilerini de tek çatı altında toplamaya yönlendirdi. Üreticiler, ilk adımı Çankaya Üniversitesi’nin araştırmasıyla attı. Bu amaçla firmalardan alınan bilgiler ve pazar araştırmalarının ardından hazırlanan “Kauçuk Sektörü Stratejık Yol Haritası” Ostim ODTÜ Teknokent’te düzenlenen toplantıyla açıklandı.
Çankaya Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. İrge Şener, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Zaim Çil, Çankaya Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Meral Sayın tarafından hazırlanan çalışmada ilk olarak “Kauçuk Sektörü Yerel Rekabetçilik Analizi: Rekabet Elması” başlığı ele alındı. Analizde firmalar için girdi koşulları, firma stratejileri, yerel rekabet ve işbirliği ortamı, İşbirliği kurumları, destekleyici kurumlar, talep koşulları ve talebin yapısı hakkında ortaya çıkan avantaj ve dezavantajlar paylaşılıyor.
Zahmet nimet olacak
“Nanoteknoloji yaklaşıyor, kapımızın eşiğinde. Malzeme çok önemli; kauçuk da malzemenin bir parçası, plastik onun bir parçası.” görüşünü dile getiren Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, kauçuk üreticilerinin zaman kaybetmeden kümeleşmesi gerektiğini söylüyor. Güvenç, “Küme olmazsak hiç bir şey yapamayacağız, hiçbir ihaleye de giremeyeceğiz. Küme olunduğu zaman aramızda işbirliği yapmasak bile yan yana duruşumuzun büyük etkisi oluyor. Ruh kazanmış, geleceğe birlikte bakmaya başlamış, birbirine güvenen, işbirliği yapan bir küme oluştuğu zaman kim bilir neler olacak.” diyor.
Hazırlıklarda sona gelindiğine işaret eden Güvenç, bundan sonraki süreçte somut adımların atılması gerekliliği üzerinde durdu. Güvenç, “Bu, küme için bir yol haritası olacak. Herkesin kafasında soru işaretleri var; “Kümeye girdik de ne olacak?” Burada sihirli değnek yok. Başlangıçta çekeceğimiz zahmet size nimet olarak ileride gelecek. Birden bire hiçbir şey olmuyor. Firmalarınızın içerisinde üniversite olarak proje yapmaya, problemlerinizi yavaş yavaş çözmeye, ıslah etmeye başlayacağız. Eksikliklerinizi, maliyet muhasebenizi, yönetim organizasyonunuzu, verimliliğinizi iyileştirmeye çalışacağız. Bu çalışmaları yaparken paralel olarak kümede belirlediğimiz stratejik yol haritasında yer alan işleri yapmaya devam edeceğiz. Kümenin başarılı olması tamamen size bağlı. Sizler ne kadar birbirinize yaklaşır, güvenir ve işbirliğine açık olursanız küme o kadar başarı sağlar.” dedi.