Medikal Küme’de Yeni Yönetim Göreve Başladı
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi 5. Olağan Genel Kurulu, OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Genel kurulun açılışında yapılan konuşmalarda sektöre ve kümelenme faaliyetlerine yönelik şu görüşler aktarıldı:
- OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın: “Kümenin içinde sadece üreticiler var bu çok kıymetli. Üretici firmalarımız çok kıymetli, biz sizin yaptığınız ürünlerle övünüyoruz. Her yerde bir şekilde OSTİM damgası var. Pandemide, en kritik dönemde OSTİM firmaları ülkenin imdadına yetişti, fedakarlık yaptı. Bu sektörün daha kıymetli işler yapmaması için bir neden yok. Türkiye’de COVID-19 aşılarının testinin yapıldığı laboratuvar OSTİM’de. Kümelenmeye destek verdikleri tüm paydaşlarımız ve OSTİM Yönetimine çok teşekkür ediyorum.”
- OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Dağçınar: “COVID-19’un Türkiye’de görülmeye başlamasıyla hızlıca koordine olarak ihtiyaçları ve eldeki imkanları belirledik. Üyelerimiz, yoğun bakımlarda kullanılacak solunum cihazının üretimine katkı sağladı. Medikal sektörü, en az savunma sanayi kadar kritik. Gerçek anlamda Ar-Ge yapan, üreten, istihdam sağlayan firmalar şu anda burada; hepinize teşekkür ederim.”
- TOBB Türkiye Medikal Meclisi Başkanı Levent Mete Özgürbüz: “Dünyada en çok patent alınan sektör biyomedikal teknolojileri, sağlık da tüm dünyada önemli bir sektör. COVID-19’un gelmesiyle önümüzdeki 30-40 yıla damgasını vuracak alan biyoteknoloji olacak, öyle görüyorum. Bizlerin finans ve üretmeyle ilgili sıkıntıları var. Birlik olduğumuzda pek çok şeyi çözdüğümüzü gördük. Onun için buraya verdiğimiz zamanlar çok kıymetli. Sağ olsun Orhan Aydın Başkanımız da sorunlarımızın çözümü için destek oluyor. Geçen yıl Medikal sektörünün ihracatı 5 milyar doları geçti. ABD Büyükelçisi bizzat beni iki kez tebrik etti. Büyükelçi, pandemi döneminde Çin’den malzeme tedarik edilemediğinde ABD’yi Türk ürünlerinin ayakta tuttuğunu söyledi. Türk ürünlerinin dünyada güzel bir yeri var. Gelecekte de çok güzel bir yeri olacak. Yeterki birlik olalım.”
- Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşçı: “2017-2018 yılında feragatle sarsıldık. Biz bir defa aldanırız. Bizim geç almayla ilgili bir problemimiz yok; vade sürelerinin belirsizliği ile ilgili problemimiz var. Bize 2023’te 5 milyar dolarlık hedef verilmişti; bunu 2020’de gerçekleştirmişiz.”
Genel kurula katılan üniversite temsilcilerinden; OSTİM Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demiral Akbar, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilal Göktaş, Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz; üniversite-sanayi iş birliği ile sektöre sağlayacakları katkıları anlattı.
Konuşmaların ardından Küme Koordinatörü Nilsu Bozdemir tarafından Mayıs 2018-Eylül 2021 faaliyet raporu ve gelir-gider hesapları okundu.
Denetim Kurulu Üyesi Behzat Zeydan’da denetim kurulu raporunu genle kurul katılımcılarına okudu.
Yapılan müzakerelerin ardından, faaliyet ve denetim raporu ile gelir-gider hesapları oy birliğiyle ibra edildi.
Yeni Yönetim oy birliğiyle seçildi
Yönetim ve Denetim Kurularının belirlenmesi için yapılan oylamada oy birliğiyle yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Hodjatech-Fatin Dağçınar, TMS-Mehmet Aydıngün, Geotek-Veysel Ersun Nasırlıoğlu, Fizyomed-Turabi Ünal, Mixta-Yılmaz Salık, Bioanalyse-Enver Ali Kuleoğlu, Medispo-Banu Deniz Acar, Kobay A.Ş.-Begüm Buğdaycı Açıkkol, Başkent Üniversitesi-Berna Dengiz.
Denetim Kuruluna da Dizayn Medikal-Behzat Zeydan, Eryiğit-Şükrü Elveren, Elmaslar-Ahmet Arslan seçildi.
Dilek temenniler bölümünde üyeler, kamudan beklenen ödemeler ile ilgili sektördeki tüm sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde ödeme sorununun aşılması için çalışılması gerektiği konusunda görüş birliğini dile getirdi.