Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Medikal Sanayi Kümeleniyor

Ostim medikal sektöründe de kümelenme çalışması başlattı. Bölgede yapılan “rekabet analizi” sonucu uygun görülen “medikal sanayi kümelenmesi” konusunda OSTİM Yönetimi ile Fatih Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

Ostim medikal sektöründe de kümelenme çalışması başlattı. Bölgede yapılan “rekabet analizi” sonucu uygun görülen “medikal sanayi kümelenmesi” konusunda OSTİM Yönetimi ile Fatih Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.

OSTİM; savunma, iş ve inşaat makineleri ile yenilenebilir enerji alanlarından sonra medikal alanında da kümelenme çalışması başlattı. Medikal Sanayi Kümelenmesi konusunda işbirliği yapacak olan OSTİM ve Fatih Üniversitesi adına OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Borat tarafından bir protokol imzalandı. Toplantıda konuşan Aydın, Ostim OSB’de iki yıl önce sektörlere yönelik yapılan “rekabet analizi” sonucu savunma yan sanayi, iş ve inşaat, yenilenebilir enerji ve medikal sektörlerinde başlatılan kümelenme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“Tsunami’den korunmak için kümeleniyoruz…”
Aydın, “Biz Ostim’i ve çevresini dikkate alarak, ulusal ve küresel düzeyde firmalarımızı nasıl rekabetçi yapabiliriz diye yola çıktık. Küresel rekabet içinde dünyanın öbür ucundan satıcılar gelip firmalarımızın kapısına dayanıyor. İşlerimizi elimizden almak istiyorlar. Mevcut üretim tarzımızla ayakta kalmamız mümkün değildir. Bir şeyler yapıp bu ‘tsunami’den kurtulmamız lazım. Bunun için kümelenme yapılmalıydı ve o nedenle 4 ana sektörde kümelenme çalışması başlattık” diye konuştu.
Medikal sektörüne yönelik olarak Fatih Üniversitesi ile birlikte Hacettepe ve Başkent Üniversiteleri ile de işbirliği içinde olduklarını kaydeden Aydın, üniversiteler, KOSGEB, Dış Ticaret Müsteşarlığı, ASO gibi kuruluşların kümelenme projelerinde doğal destekçi olarak gördüklerini kaydetti. Başkan Aydın devamla, “Çankaya Üniversitemizle yürüttüğümüz iş ve inşaat makineleri sektöründeki kümelenme çalışmalarımız Avrupa Birliği ülkeleri için örnek oldu. Ayrıca Dış Ticaret Müsteşarlığımızın ‘ulusal kümelenme’ projesi kapsamında model olarak yayınlara girdi” dedi. Aydın, üniversite sanayi işbirliği alanında Ankara’daki tüm üniversitelerin Ostim’in çalışmalarında rol aldıklarını, üniversitelerde üretilen mühendislik projelerinin sanayicilerle işbirliği yapılması ile ticarileşip değer kazanacağını vurguladı. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın konuşmasını medikal alanında yetenekli firmalar olduğunu hatırlatarak, “Medikal sanayi kümelenme projesi ile rekabetçi ürün elde ederek; rekabetçi firma, rekabetçi bölge ve rekabetçi ülke olmak istiyoruz” diye tamamladı.

Prof. Borat: “Gücümüzü medikal küme çalışmasına vereceğiz”
Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Borat da yaptığı konuşmada üniversite olarak Ostim’de bulunmaktan mutlu olduklarını Üniversite hastanesi ve sağlık hizmetlerine yönelik oluşturdukları eğitim birimleri ile zaten medikal sektöre yakın olduklarını anlattı. Borat şunları söyledi:
“Ostim Yönetim Kurulu Başkanına teşekkür ediyoruz. Çünkü üniversite sanayi işbirliği bu ülkede 40 yıldır konuşuluyor. Ancak ilk kez Ostim’de yoğun olarak hayata geçiriliyor. Biz üniversite olarak medikal sektördeki yerli üretim payının artmasını, firmaların küresel pazarda rekabet edebilir hale gelmesini hedefliyoruz. Küme çalışmasında üniversite olarak firmaların nitelikli insan gücü ve bilgiye ulaşmaları için destek vereceğiz. Ayrıca önümüzdeki dönemde kümelenme kapsamında olmak üzere endüstriyel otomasyon, laboratuar ve nanoteknoloji alanlarında yeni projelerimiz hayata geçecek. Özetle biz üniversite olarak gücümüzü medikal sanayi kümelenmesi için kullanacağız.”

Özdebir: “Kümelenme tanıtım ve üretim avantajı sağlar”
Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir de üniversite sanayi işbirliği konusunda Ostim’in elde ettiği başarıyı överek şöyle dedi:
“Başkanımızı kuvvetle alkışlayalım. İlk kez güzide üniversitelerimizi sanayici ile birlikte görüyoruz. Ostimli yöneticileri Ostimli olmayı ayrıcalıklı hale getirdiler. Bu sadece Ankara’da değil, Türkiye’de de bu şekilde algılanıyor. Rekabet günümüzde iyice zorlaştı. Artık firmaları devlet korumuyor. Ucuz üretmek de yetmiyor. Ünlü markalar karşısında fiyat avantajı da kurtarmıyor. İşin bir de lobicilik tarafı var. Kümelenme ile bir araya gelen firmalar daha avantajlı üretim ve pazarlama koşulları elde edebilir. Kendilerini daha iyi tanıtabilirler. Bir ürün kendi ülkesinde satılamıyorsa, dış pazarlar da müşteri bulamıyor. O nedenle alım kararı veren bürokratlarımız da hassas olmalı, yerli üretimin önünü açmalı.

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.