Mesleki Eğitim OSTİM’de Değerlendirildi
Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı, OSTİM ve Çevre Sanayilerde Mesleki Eğitim Sorunları konulu toplantı düzenledi. Toplantıya; Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, Yenimahalle Kaymakamı Selda Dural, Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürü Zafer Kalkan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç, YOYAV Başkanı Dr. İbrahim Ateş, Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, ORİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Nedret Yener, Ankara genelindeki mesleki eğitim merkezi yöneticileri, sanayiciler ve çok sayıda çırak katıldı.
"Türkiye'de 100 bin çırak var"
Çırakların sanayi üretimindeki rollerinin ele alındığı programın açılışını yapan Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç, Türkiye genelinde 100 binin üzerinde çırağın olduğunu belirtti. Karakoç, “Bu çıraklarımızı mutlaka bir çatı altında buluşturmamız lazım. Vakfı olarak gençlerimizin yanındayız. 1986’da çıraklık yasası çıktığında hemen Vakfımızı kurduk. O yıldan bugüne kadar 80 bine yakın çırağımıza her türlü hizmeti verdik.” dedi.
"Üretim olmadan refah artmaz"
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM OSB’nin eğitimin farkında olan ve eğitime önem veren bir bölge olduğunun altını çizdi. Aydın, “Çıraklık eğitiminin kurgulandığı yer burası. OSTİM, çıraklık kanunu ilk çıktıktan sonra uygulandığı ve hayata geçirildiği bölge. Burası üretim bölgesi, üretim olmadan yaşayamayız.” ifadelerini kullandı.
Üretim olmadan refahın artmayacağını anlatan Başkan Aydın, “Özellikle de imalat sanayi kalkınmanın motoru olarak tanımlanıyor. Sanayi olmadan üretim olmadan ülkeyi kalkındırmak geliştirmek, diğer ülkelerin refah seviyesine ulaştırmakta sadece hizmet sektörüyle mümkün değil. Üretim arkasında da ciddi bir nitelikli eğitim gerekiyor. Eğitim olmadan üretimin yapılması mümkün değil.” sözleriyle eğitimin sanayi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
"Gençlere iyi bir hedef verilmeli"
Ankara Valisi Ercan Topaca, toplantıdaki konuşmasında gençlere hedef verilmesi gerektiğini hatırlattı. Vali Topaca, şu değerlendirmelerde bulundu: “Sorunların çözümünde direk bu işi yapanlarla görüşülüp konuşulup ondan sonra kanun metinlerini oluşturmak büyük önem arz ediyor. Her şeyden önce gençlerimize iyi bir hedef vermemiz gerekiyor.
Bugün benim gençlerle bir araya gelmemin temel sebeplerinden birisi de hayatta başarılı olabileceğinizi göstermek içindir. Şu an büyük sanayici olmuş Türkiye’nin ilk 500 şirketi içerisinde olan birçok şirketin sahipleri, kurucuları 30-40 yıl önce çıraktı.”
Konuşmalardan sonra Ankara Valisi Ercan Topaca, öğrencilerin ve sanayicilerin sorularını cevapladı.