Miami Limanı’nın Ataşmanları OSTİM’den
Şirketin en büyük atılımını son 4 yılda gerçekleştirdiğini anlatan Genel Müdür İzzet Emre Erdem, son yıllarda dışa bağımlı olarak tedarik edilen iş makineleri ekipmanlarının büyük bölümünü yerli proje ve yerli imalatla üretmeye başladıklarını belirtti.
Erdem, Genelkurmay Başkanlığı’nın talebiyle Savunma Sanayii Başkanlığı ile birlikte Ar-Ge çalışması yaparak Altay Tankı için dozerleme bıçağı da ürettiklerini söyledi.
İş makineleri ekipmanlarındaki dışa bağımlılığı ciddi oranda azalttıklarını dile getiren Erdem, “İş makineleri kovaları, kol grupları; bom, arm, süpürge, makas, elleçleme makineleri, geri dönüşüm makineleri, ormancılık ataşmanları gibi pek çok ekipman üretiyoruz. İş makinesi denince insanların aklına hep inşaat gelir fakat limanlarda, ormanlarda, geri dönüşüm tesislerinde yoğun olarak kullanılan ataşmanlarla iş makinelerinin çok daha fonksiyonel hale gelmesine katkıda bulunuyoruz. Biokütle tesislerinde kullanılan kesme makasları hep yurt dışından geliyordu. Bunlarla ilgili çok başarılı üretimler yaptık ve bunları markamız adına tescillettirdik.” dedi.
3 mühendis ve 16 mavi yakalı personel kadrosuyla üretim faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan genç girişimci, COVID-19 pandemisi sürecin de iş yoğunluğunun arttığını ve ilave istihdam sağladıklarını söyledi.
“Dışa bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz”
OSTİM’in üyelerine sağlamış olduğu kolaylıklarla pandemi sürecini sıkıntısız geçirdiklerini dile getiren Emre Erdem, “Üretim OSTİM’deki diğer sanayicilere de sorsanız bir aşk işidir. Vazgeçemiyorsunuz belli bir noktadan sonra. Her ürettiğiniz ürünle ilgili belli rüyalarınız oluyor, firmanızı hep bir adım öteye taşımak istiyorsunuz.” dedi.
OSTİM’in üyelerinin ihracatını artırmak için yürüttüğü çalışmalardan da faydalandıklarını anlatan Erdem, OSTİM’in T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen ve Globalpiyasa ile birlikte yürüttüğü E-Ticaret Projesi’ne de ücretsiz üye olduklarını ve ürün görsellerinin Google’da üst sıralarda gösterildiğini, bunun e-ticaret için bunun çok önemli olduğunu kaydetti.
Üretimlerini terzi kesim, butik imalat olarak tanımlayan Erdem, sektörde dünyayı ve rakiplerini yakından takip etmenin önemini şu sözlerle dile getirdi: “Dünyayı ve rakiplerinizi sürekli irdelemeniz ve analiz etmeniz gerekiyor. Avrupalı rakiplerimizi ürün çeşidinde yakalamak ve ülkemizi bu alanda dışa bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz.”
17 ülkeye doğrudan ihracat
Firmanın ilk ihracatını 2010 yılında Bulgaristan’a gönderdiği iş makinesi bomuyla yaptığını dile getiren Emre Erdem, “Şu an 17 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhraç kayıtlı olarak üretipte ana firmaların, ya da dış ticaret firmalarının gönderdiği ülkeleri de sayarsak 17 ülkenin çok daha üzerine çıkar bu rakam. En çok Hırvatistan ve Bosna Hersek’e ihracat yapıyoruz.”
İhracatta hedef ülkelerinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğunu anlatan Erdem, şunları söyledi: “İlk defa bir ürün göndereceğiz yeni anlaştık. Miami’de liman işleten bir firmayla güzel bir iş bağlantısı yakaladık. Bunlar ikili iş görüşmesi hizmeti veren platformlar aracılığıyla ve b2b e-ticaret siteleri kanalıyla gerçekleştirdik."