“Ne kadar yerli üretim, o kadar bağımsızlık”
Savunma Sanayi İmalâtçıları Derneği, yan sanayi firmalarının üretim alanlarını ve yeteneklerini daha iyi tanıyabilmek için OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi üyesi firmaları ziyaret etti. SASAD Genel Sekreter Yardımcısı Küçükseyhan, “Ne kadar ürünü yerlileştirirsek, dışarıya bağımlılığımız o kadar azalır” dedi.
Savunma Sanayinin en önemli yan sanayi tedarikçilerini bünyesinde barındıran OSTİM OSB’nin, yan sanayicinin sektörden aldığı payı arttırmak adına yaptığı çalışmalar sürüyor. Son olarak, savunma yan sanayicilerinin üye olduğu OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Savunma Sanayi İmalâtçıları Derneği (SASAD) üyelerini ağırladı. OSTİM de faaliyet gösteren savunma sanayi tedarikçilerini üretim alanlarında ziyaret eden SASAD üyeleri, firmaların üretim süreçleri ve yetenekleri hakkında detaylı bilgi sahibi oldular.
Gezi sonrası değerlendirme yapan SASAD Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Küçükseyhan, 3 yıldır düzenlenen gezilerin son derece yararlı olduğunu, bu süre içinde SASAD üyesi de olan OSSA’nın en önemli çalışma partnerlerinden biri haline geldiğini söyledi. Küçükseyhan, “Buralarla üye firmalarımız işbirliği bağlantıları, ortak çalışma imkânları araştırıyorlar. Ayrıca ne kadar ürünü yerlileştirirsek o kadar para yurt içinde kalır ve dışarıya olan bağımlılığımız da o ölçüde azalmış olur” diye konuştu.
Geziye SASAD Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Küçükseyhan önderliğinde Aselsan, TAI, Havelsan, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu, TÜBİTAK, Savronik ve Karel gibi savunma sanayi sektörünün önde gelen ana sanayi firmalarının temsilcileri katıldı. OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın’ın da eşlik ettiği grup katılımcıları, OSTİM firmalarının üretim kabiliyetlerinden çok etkilendiklerini, küçük diye görülebilen bir firmanın çalışmalarını dinlediklerinde, belli bir ürünün dünyadaki tek ya da birkaç üreticisinden biri olduğunu gördüklerini ve bu durumdan sektör adına çok mutlu olduklarını belirttiler.
OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın da, bu sene 3. yılına giren ve artık geleneksel hale gelmeye başlayan ve SASAD OSTİM gezilerinden son derece memnun olduklarını, firmaların kabiliyetlerini ana sanayiye anlatabilmenin en önemli yolunun birebir ziyaretler olduğunu söyledi. Organize sanayi bölgesi ve OSSA olarak yan sanayinin gelişimi için ellerinden geleni yapmaya gayret ettiklerini söyleyen Aydın, bu tür işbirliği çalışmalarının da artarak devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
SASAD Genel Sekreter Yardımcısı Küçükseyhan da, 3 yıl önce başlatılan bu gezi etkinliklerinin OSSA’nın kurumsal kimliğinin iyice oturmasıyla çok daha resmi bir platforma oturduğunu, daha önce tedarikçileri tanımak isteyen birkaç firmayla ufak geziler yapılırken, artık bu gezilerin son derece büyük bir katılımla gerçekleştiğini söyledi. Bu tür gezilerin en büyük yararının yerlileştirme adına olduğunu söyleyen Küçükseyhan şöyle konuştu; “Türkiye’de ürünü üretebilecek sanayici, üretilebilecek malzemeler mutlaka var. Biz bunları bizzat tezgâhları görmek suretiyle, üretildikleri yerleri görmek suretiyle ortaya koymak istiyoruz. Buralarla firmalarımız işbirliği bağlantıları, ortak çalışma imkânları araştırıyorlar. Ayrıca ne kadar ürünü yerlileştirirsek o kadar para yurt içinde kalır ve dışarıya olan bağımlılığımız da o ölçüde azalmış olur.”