Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

OSB’ler Büyükşehir’den ‘liste’ bekliyor

İthalâtı azaltmak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla bir süre önce Ankara Büyükşehir Belediyesi ile sanayicilerin ortaklaşa kurduğu Proje Ofisi, ilk toplantısını OSTİM’de gerçekleştirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi yerlileştirmede acil adım olarak satın alma listeleri hazırlayarak, OSB’lerle paylaşacak.
Ostim Editör
14 Şubat 2012 00:00

İthalâtı azaltmak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla bir süre önce Ankara Büyükşehir Belediyesi ile sanayicilerin ortaklaşa kurduğu Proje Ofisi, ilk toplantısını OSTİM’de gerçekleştirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi yerlileştirmede acil adım olarak satın alma listeleri hazırlayarak, OSB’lerle paylaşacak.

Ankara’da uzunca bir süre devam eden OSB’ler ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasındaki gerginlik, geçtiğimiz aylarda imzalanan bir protokolle sona ermişti. Bu dönemde ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Sanayi Odası (ASO) arasında da belediyenin ihtiyaçlarının karşılanmasında yerel ve yerli üretimin payının arttırılması amacı ile bir proje ofisi kurulması kararlaştırılmıştı.

Koordinasyon görevini Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın yaptığı proje kapsamındaki ilk toplantı Ostim’de yapıldı. Toplantıya Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Sarıgül, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Emirdoğan, ASO’dan Ticaret Uzmanı Fulya Tunca ve Ankara’da bulunan OSB’lerin temsilcileri katıldı.

Çalışma toplantısının açılışında konuşan OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, öncelikle protokolün gelişim sürecini ve detaylarını katılımcılarla paylaştı. Aydın, çalışmaların başlayabilmesi için ilk aşamada belediyeden hangi ürün kalemlerine ihtiyaç duyduklarını belirlemelerini istedi. Başkan Aydın, belediyenin yapacağı belirleme çalışması sonrasında ihtiyaç listesini tüm sanayicilerle paylaşarak, hangilerinin yerli üretilebileceğini belirleyeceklerini ifade etti.

“Ankara’daki işsizlik sorununun çözümüne katkı vereceğiz”
Aydın şöyle devam etti: “Sanayi odamız da bu protokolün yürütücülüğü görevini bize uygun gördüler, biz de keyifle bu görevi sürdürüyoruz. Projenin Ankara şehrine, burada yaşayan insanlara, sanayicilere ve ülkemizin kalkınmasına önemli katkısı olacağını düşünüyoruz. Hepimizin çabalarıyla bu protokolün içini doldurabilirsek Ankara’da işsizlik sorununun ortadan kalkması yolunda bir katlı sağlayabileceğimize inanıyoruz.”

Belediyenin ihtiyaçlarını bir şekilde karşıladığını ancak bunu Ankara’nın yerli üretimle karşılamasını talep ettiklerini söyleyen Aydın, “Yurt dışından alınan ihtiyaçların yerli üreticiden karşılanmasını sağlarsak bundan Ankara ekonomisi çok büyük fayda görecektir. Bu %100 mümkün olmayabilir ama olabilecek alanlarda da bir şeyler yapılmadığını görüyoruz. Şu anda belediyenin mevcut ihtiyaçlarının Ankara yerli sanayisinden karşılanması mümkün olabilir mi? İlk olarak bunun üzerinde çalışacağız. İlk dersimiz bu olacak” şeklinde konuştu.

“Gelecekteki ihtiyaçları öngörmeliyiz”
Gündemlerindeki ikinci konunun da, belediyenin bugün ihtiyaç duymasa da gelecekte ihtiyaç duyabileceği ürünlerin öngörülerek belirlenmesi olduğunu söyleyen Aydın, yerli üreticinin bir ürün konusunda hazırlığını yapmış olması gerektiğini, bu yüzden belediyenin oluşabilecek ihtiyaçları için de planlama yapması gerektiğini vurguladı. Aydın; “Yani gelecekteki ihtiyaçları önceden tespit edebilir, gündeme getirebilir, üzerine çalışabilirsek bunun yerli yapılması, Ankara’da yapılması ihtimali çok artacak” dedi.

Aydın, üçüncü çalışma konusunun da, belediyenin hizmet kalitesini arttırıcı veya bir sorununa çözüm getiren yenilikçi projeler üretmek olduğunu söyledi. Bu tarz yenilikçi, Ankara halkının yaşam kalitesini arttıracak, belediyenin hizmetlerini iyileştirip geliştirecek projelerin üretiminde Ankara’daki üniversitelerin ve teknokentlerin de katkı sunmasını beklediklerini belitti.

Öncelikle Belediye ihtiyaç listesi belirleyecek
Toplantıya Ankara Büyükşehir Belediyesi adına katılan Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Sarıgül de, belediye tarafı olarak çok büyük bir aile olduklarını ve bu çatı altında değişik birimlerin olduğunu, farklı daire başkanlıklarının farklı harcama kalemleri bulunduğunu belirterek sözlerine başladı. “Bunların içinde gider kalemi dediğimiz yedek parça ve mal alımı ağırlıklı hangi birimlerimizdeyse o birimlerden gelecek olan mal alım listelerine göre kendi aramızda bir listeleme oluşturacağız” diyen Sarıgül şunları söyledi; “Çokça kullanıldığı ortaya koyulan ürünlerden ne kadarını Ankara’dan temin ediyoruz, ne kadarını dışarıdan alıyoruz bunu belirleyeceğiz. Ankara’dan yaptığımız alımların yüzdesini nasıl arttırabiliriz bunun üzerinde düşüneceğiz. Sonra sizlere bu listeyi ileterek, hangi firmalarımız hangi ürünleri üretebiliyor, bunu tespit etmiş olacağız. Bu belirlemenin ardından da daha net bir yol haritası ortaya koymuş olacağız.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak ihtiyaçlarını yerli üreticiden, Ankara’dan karşılamanın kendileri için çok önemli olduğunun özellikle altını çizen Sarıgül, bu sebeple yapılan çalışmalara gerekli tüm katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.