OSBÜK Başkanı enerjiden ‘pay’ istiyor
OSBÜK Başkanı Yılmaz, doğalgazın başından sonuna, tedarikinden ithalatına, depolanmasından dağıtımına kadar her safhada OSB’ler ve OSB Üst Kuruluşu olarak her türlü lisansına talip olduklarını söyledi.
Yılmaz, “Bu işin ithalatından dağıtıma kadar diyorum, çünkü 2008 sonuna kadar eğer BOTAŞ özelleşecekse özelleşmesi gerekiyor idi ise, diyelim ki 2008 sonunda olmadı 2009 ne zaman olacaksa o zamana kadar geçen safhalarda bu işin en fazla kullanıcısı, en çok tüketicisi olan OSB'ler kontrat devirlerinde dikkate alınmak zorundadır. Biz bu kontrat devirlerine talibiz” diye konuştu.
Doğalgazın en büyük tüketicisinin sanayiciler olduğunu vurgulayan Yılmaz şunları söyledi: “35 milyar metreküp doğalgazın yarısından fazlasını sanayi tüketiyor. Bu durum elektrik için de böyle, OSB’ler olarak veya sanayi camiası olarak çok büyük miktar elektrikte kullanıyoruz. Ve sanayi camiası bunu yılın 12 ayı tüketiyoruz, yani kışın ısınmak için kullanıp yazın bundan vazgeçmiyoruz sürekli bir periyot halinde tüketiyoruz devamlı sürekli tüketimimiz var onun için doğalgazın her aşamasına talibiz. Sayın EPDK Başkanımızdan da lisanslarda bizleri dikkate almasını arzu ediyoruz.”
Çok uzun süredir devam eden politikalarda yapılan yanlışlıklardan dolayı bugün elektriğin %48 ‘ini doğalgazdan elde eden ve doğalgaza bağlı bir konuma geldiğini hatırlatan Yılmaz, elektrikte de özelleştirmelerin bütün safhalarında OSB' ler ve OSB Üst Kuruluşu olarak bulunduklarını ve özelleştirmeye talip olduklarını söyledi.
Çünkü Türkiye’nin 180 – 190 milyar kilowat saat elektrik tüketiminin yarısının sanayi tarafından tüketildiğini, gelişme sürecinde de sanayinin daha fazla elektrik tüketeceğini, daha çok enerji tüketeceğini anlatan Yılmaz, o nedenle işin içinde aktif olarak bulunmak istediklerini bildirdi.
OSB’lerin gelirlere ve desteklere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Yılmaz, OSB’lerin doğalgaz, elektrik, su ve arsa satışları dışında başka gelirleri olmadığını, bu gelirlerin tamamının tekrar sanayicilere yol, su ve hizmet olarak geri verildiğini anımsattı ve, “
OSB’lerin gelir fazlası herhangi bir kişinin cebine temettü olarak veya kâr olarak iade edilmiyor. Bu itibarla dağıtım bedelleri içerisinde bir miktar da bu gelişme paylarının bulunması OSB’ lerin geleceğe yönelik perspektifte gelişmelerine katkıda bulunacaktır” diye konuştu. Yılmaz OSB dışındaki alanlara yatırımların kısıtlanmasını da istediği konuşmasını şöyle tamamladı:
“OSB’lerin bütününe baktığımızda hükümet milletvekillerimiz de burdayken şunu söylemek istiyorum; OSB ler tam bir kümes, kazlar kümesin içinde, mali yönden elektrik yönünden, istihdam yönünden, çevre tedbirleri yönünden herhangi birkayıt dışılık söz konusu olamaz. Devletin de kontrolü son derece kolaydır. OSB’lerin çevre yönünden de çevreye en duyarlı sanayi tesisleri olduğunda hepimiz hemfikiriz ve biz bu sebeple tekrar ediyoruz ki 2000 m2 nin üzerindeki arsalarda OSB’lerin dışında sanayi yatırımı yapılmasını arzu etmiyoruz.”