OSBÜK’ten KÜME tavsiyeleri
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu tarafından kurulan “Ortak Projeler Çalışma Gurubu” çok sayıda OSB temsilcisinin katıldığı toplantıda bölgesel kalkınma modelleri arasında adı geçen ve OSB yönetmeliğinin 35. maddesinde de yer alan ‘Kümelenme’ kavramını masaya yatırdı.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) “Ortak Projeler Çalışma Grubu” ilk toplantısını “Kümelenme Desteklerine Tavsiyeler” başlığı ile yaptı. OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı yönetimindeki çalışmada kümelenme kavramı ve OSTİM’de kurulan kümelenmeler ayrıntılı olarak değerlendirildi.
Toplantıya OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel, Uşak Deri Karma OSB, Kocaeli Dilovası OSB, ASO 1. OSB, Bartın OSB, Kayseri İncesu OSB, İMES OSB, Başkent OSB, Adana Hacı Sabancı OSB, Çorum OSB, DOSAB OSB, Gebze Plastikçiler OSB’den yetkililer, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Uzmanları ve OSTİM OSB Küme Koordinatörleri katıldı.
“Kümelenme Desteklerine Tavsiyeler” başlığıyla yapılan toplantıda bölgesel kalkınma modelleri arasında adı sıkça geçmeye başlayan ve OSB yönetmeliğinin 35. maddesinde de yer alan ‘Kümelenme’ kavramı masaya yatırıldı. Toplantıda kümelenme kavramının genel anlamda tanımı, kümelerden hangi kamu kuruluşunun sorumlu olması gerektiği, kümelenmelerin tüzel kişiliklerinin ne olması gerektiği, finansmanın nasıl sağlanması gerektiği ve uygulanacak desteklerin nasıl derecelendirileceği gibi konularda katılımcıların görüşleri alındı.
Toplantının açılışında konuşan OSTİM OSB Bölge Müdürü ve OSBÜK Ortak Projeler Çalışma Grubu Başkanı Adem Arıcı, OSTİM OSB olarak kümelenme çalışmalarına 2007 yılında başladıklarını ve şu anda 4 farklı sektörde bu çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Kümelenme çalışmaları öncesinde bölgelerinde bir rekabet analizi yaptırdıklarını ve bu analiz sonucunda bölgelerinin 4 farklı sektörde rekabetçi olabileceğini gördüklerini söyleyen Arıcı; “Bu çalışma ile ortaya çıkan savunma, medikal, iş ve inşaat makineleri ve yenilenebilir enerji sektörlerinde kümelenme çalışmalarını başlattık” dedi. O günden bugüne gelinen noktada kümeleri tüzel bir kimliğe kavuşturma ihtiyacı ortaya çıktığını ve bu yüzden tüm kümelerin dernekleştiğini söyleyen Arıcı, “Biz faaliyetlerimizi kümelenme mantığıyla yürütüyoruz ama bazı noktalarda kendimizi bir tüzel kişilikle tanımlamamız, gerektiğinde de dernek kimliğimizi kullanabiliyoruz” dedi.
OSTİM’de faaliyet gösteren 4 kümenin sunumlarının da yapıldığı toplantı sonunda, küme faaliyetlerinin doğru ve faydalı bir şekilde yürütülebilmesi için çalışma grubunun ortak tavsiyeleri ortaya koyuldu.