OSTİM Dış Ticaret İstihbarat Merkezi Açıldı
İşletmelerin yurt dışı pazarlarda rekabetçi konuma yükselmeleri, zamanında, doğru ve sağlam pozisyon almaları için çalışarak, firmaları sistemli şekilde küresel pazarlara açmayı planlayan OSTİM DTİM’in açılış törenine Ankara Vali Yardımcıları; Abdullah Dölek ve Turan Yılmaz, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlker Özden, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Başkanvekili Sıtkı Öztuna, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Üyeleri Mithat Ertuğ, Behzat Zeydan, Mehmet Alkan, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünsal Sığrı, KOSGEB OSTİM Merkez Müdürü Hasan Şenel, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, OSTİM Dış İlişkiler Koordinatörü Hamza Akca, OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayi ve Yönetici İş Adamları Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkan Yardımcısı Tayfun Angın, Ankara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Erdem Koçoğlu, OSTİM Kümelenme Yöneticileri ve sanayiciler katıldı.
Törenin açılışında DTİM Koordinatörü Esma Akyüz tarafında bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumun ardından kürsüye gelen OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in, geçmişi 55 yıla dayanan bir sanayi bölgesi olduğunu belirterek, “Küçük sanayi sitesi olarak hayatımıza başladık. Burası Ankara’nın sanayileşmesine imza atan bir bölge.” dedi.
Aydın, zaman içerisinde bölgenin gelişimine, “Şu anda bu bölgede yapılan ürün, uçağa da, uyduya da, tanka da, insansız hava aracına da takılıyor. Türkiye’de konuşulan tüm bu üst düzey araç gereç, donanım; bindiğiniz uçaktan, insanların yedek parçasına kadar her şeyin burada yapıldığını söyleyebiliyoruz.” ifadeleriyle dikkat çekti.
“Dünya firmalarının burada yapılan üretime, KOBİ’lerimize ihtiyacı var”
Bu üretimlerin tek başına yeterli olmadığının altını çizen Başkan Aydın, ihracatın önemine vurgu yaptı. Orhan Aydın şunları söyledi: “Yaptığımız ürünleri yurt dışına satabiliyor olmamız, firmaların niteliklerini, kabiliyetlerini, üretimlerini yurt dışına taşıyabiliyor olmamız lazım. Biz buna çok kafa yoran bir bölgeyiz. Yıllardır bunun hep içindeyiz. Sektörel Dış Ticaret Şirketi yapılanmasından itibaren bu bölgedeki firmaları nasıl rekabetçi yaparız, nasıl bunları yurt dışına açarız, nasıl ürünlerini bütün dünyaya satarız konularına kafa yoran bir grubuz.
Son yıllarda Ticaret Bakanlığımız tarafından Türkiye’de Kümelenme Stratejisi oluşturuldu. Avrupa Birliği ile beraber yapılan bu çalışmaların içerisinde bizzat bulunduk. Aynı zamanda Avrupa’da Ticaret Bakanlığımızla beraber seyahatlere katıldık; gelişmiş ülkelerin bu işi nasıl yaptığını öğrenmek üzere. Burada sihirli bir şey keşfettik: Kümelenme. İş birliği, güç birliği ve ortaklaşa rekabetin oluşturduğu bu küme yapısının Türkiye’de de yapılması, buradaki arayışlarımıza ciddi bir karşılık oldu. Ticaret Bakanlığımız da bu çalışmaları bölgemizde ciddi şekilde ele aldı. OSTİM’de 7 tane kümelenmeye ev sahipliği yaparak, onların UR-GE projelerini geliştirerek şu anda dünyanın her yerinde rekabet edebilecek KOBİ topluluğu oluşturduk. Dünya firmalarının burada yapılan üretime, KOBİ’lerimize ihtiyacı var. Dünyanın her yerine üretim yapabiliyoruz; bu ortam oluşmuş vaziyette.”
“Çok faydalı bir proje”
Ankara Kalkınma Ajansı’nın, Dış Ticaret İstihbarat Merkezi projesiyle OSB’lerde çok güzel bir proje hayata geçirdiğine belirten Orhan Aydın, “Çok faydalı bir projeye imza attılar. Bu çabalarından dolayı bütün samimiyetimle Genel Sekreterimize ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. UR-GE projelerimiz ve kümelenme faaliyetlerimizde her zaman yanımızda hissettiğimiz Ticaret Bakanlığımıza, İhracat Genel Müdürlüğümüze ve kümeleri destekleyen birimlerimize gönülden teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
“Ankara ihracatına ciddi katkı sağlayacak”
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik, proje hazırlık sürecinde ihracat yapma kapasitesi en büyük olan OSB’leri incelediklerini kaydetti. Çelik, OSTİM, Başkent ve İvedik OSB ile birlikte Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Odası’nın da paydaş olduğu 5 adet Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurmaya karar verdik. Dış Ticaret İstihbarat Merkezleri Ankara’nın ihracatının artmasına ciddi anlamda katkı sağlayacak.” görüşünü paylaştı.
“İhracat, en önemli nokta”
ORSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur, OSTİM’in dünyada bir marka olduğunu vurguladı. Çamur, “Yurt dışında ülkeleri gezdiğimizde; ‘Nerede üretiyorsunuz?’ diye sorulduğu zaman Ankara dediğimizde ardından bize ilk sordukları soru: OSTİM’de misiniz? Biz bununla gurur duyuyoruz. İhracat, ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntıda, dünyanın yaşadığı global krizde hepimizin hedeflediği en önemli nokta. OSTİM Dış Ticaret İstihbarat Merkezi, sanayiciler olarak hepimize fayda sağlayacak.” dedi.
OSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tayfun Angın da sanayicilerin dış ticaret istihbaratına ve nitelikli elemana ihtiyacı olduğunu söyledi. Angın, “OSTİM parlayan bir yıldız, bir kuluçka merkezi. Tam da bu dönemde OSTİM OSB, OSTİM sanayicilerinin imdadına yetişmiş olacak. Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’nin OSTİM’li sanayiciye çok büyük bir katma değer yaratacağına inanıyorum.” dedi.
“Stratejik öneme sahip”
İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Saraçoğlu, OSTİM Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’nin kurulumunun stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Saraçoğlu, şunları aktardı: “Kümelenme politikası temel olarak; ortak hareket platformlarını destekleyen faaliyetlerin bir karışımı olduğundan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi programları ile küme firmaların ihracat payını artırmaya hizmet etmektedir. Bu noktada potansiyel pazarların tespiti ve hedef pazar seçimi çalışmaları ile firmalarımız, ön çalışmalarını Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’nde yaparak UR-GE’nin sağladığı fuar ve B2B görüşmelerinden en yüksek fayda sağlayabilecektir. Kümeye yeni üye olan firmalar için de dış ticaret istihbaratı, pazara yeni giren işletmeler için bir yön ve hedef sunacaktır. OSTİM Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’nin tüm kümelerimiz için önemli bir fırsat ve kolaylık sunacağı kanısındayım.”
“Dış ticaret istihbaratı, ihracatın en önemli aşamalarından”
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünsal Sığrı, OSTİM Teknik Üniversitesinin, OSTİM Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’ne, eğitim ve insan kaynağı temini bağlamında katkı sağlayacağını dile getirdi. Son dönemlerde ihracata ilginin arttığını kaydeden Sığrı, şöyle devam etti: “Dışarıya açılmak, bazı alışverişler yapmak ve de ödeme konusunda daha uygun avantajlara sahip olarak memlekete döviz getirmek isteyen ve buna iştahlı çok iyi firmalarımız var. Firmalarımızın günden güne gelişimini büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Dış ticaret istihbaratı, ihracatın en önemli aşamalarından biri. Her türlü desteği tüm gücümüzle OSTİM Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’mize sağlamaya hazırız. Üniversitemiz her zaman sanayicilerimiz ve iş insanlarımızla kol kola olmaya devam edecek.”
“Orta ve ileri teknoloji ihracatının payı genel ihracat içinde artmalı”
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlker Özden, Türkiye’nin ihracatının çok önemli bir noktada olduğunu ifade ederek bu yıl için 250 milyar dolar seviyesine işaret etti. belirtti. Özden, “Bununla birlikte orta ve ileri teknoloji ihracatımızın, genel ihracatımız içindeki payının hızla artırılması gerekiyor. Bunun için de OSTİM’in de başını çektiği bazı önemli projeler, burada bahsedilen kümelenme projeleri, önemli komponentler, uydu parçalarından, yüksek hızlı tren parçalarına kadar çok önemli işler yapıldı. Bu örneklerin artması gerekiyor. Bakanlık olarak bize verilen yetki kapsamında gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. OSTİM son derece aktif; gerek UR-GE sistematiğinde gerek yurt dışı pazarlama faaliyetlerinde çok ciddi başarılara imza atmış bir iş birliği kuruluşu.” dedi.
“Sanayicimizin yanındayız”
Ankara Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, “Ankara Valiliği olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla teknik ve kurumsal kapasitemizi en üst seviyede ilimizin sanayicisi, OSB yönetimlerinin ilgisine, desteğine sunma yönünde her zaman hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.” dedi. Yılmaz. “Özellikle ortaöğretim, ilerleyen aşamalarda yükseköğretim, sanayimizin insan kaynağını oluşturuyor. Bu çerçevede OSB’lerimizin kıymetli yönetimleriyle birlikte ilerleyen dönemde de insan kaynağını geliştirerek geleceğe nasıl hazırlarız noktasında her türlü projeyi de yapmaya hazırız. Her zaman Valilik olarak sanayicimizin yanındayız.” açıklamasında bulundu.
“Dünya burayı takip ediyor”
Ankara Vali Yardımcısı Abdullah Dölek de OSTİM Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ile ilgili şu görüşlere yer verdi: “Bu güzelliğe şahit olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bu merkezimiz hayırlı, uğurlu olsun. Ankara Valiliğine değişik ülkelerin büyükelçileri geldiğinde, görüşmeler esnasında genellikle gündeme gelen konulardan bir tanesi de OSTİM’dir; dünya burayı takip ediyor ve biliyor. Gücümüzün farkında olalım. Sizler bizim gururumuzsunuz. Markalaşma önemli bir husus. Bugün markalaşma noktasında da önemli bir adım atıldığını görüyorum. Bu ülkenin bir vatandaşları olarak bu ülkeyi en ileri noktalara taşımak mecburiyetindeyiz. Markalaşma yolunda her gün bir basamak yükselmek suretiyle amacımıza ulaşacağımızı da unutmayalım.”
OSTİM DTİM web sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz: https://www.ostimdtim.com/