OSTİM Hindistan’da Sürdürülebilirliği Anlattı
GIZ’in gelecek yılki adresi Türkiye
Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu GIZ’in (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) Hindistan Temsilciliği tarafından düzenlenen konferansta sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde “Yeni Endüstriyel Parklar ve Yatırım Bölgelerinin Tanımlanması” başlığı tartışıldı. Konferansın ardından gelecek yılki programın OSTİM’in ev sahipliğinde Türkiye’de yapılması yönünde görüş birliğine varıldı.
GIZ’in Hindistan’ın Başkenti Yeni Delhi’de organize ettiği uluslararası konferans, sanayi bölgeleri ve KOBİ temsilcilerini sürdürülebilirlik teması altında buluşturdu. “Yeni Endüstriyel Parklar ve Yatırım Bölgelerinin Tanımlanması” adıyla düzenlenen konferansta Çin, Almanya, Tunus, Bangladeş, Cezayir ve Endonezya’dan gelen katılımcılar ülkelerindeki uygulamaları anlattılar. Konferansa ülkemizi temsilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve OSTİM katıldı. Program, OSTİM adına Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, OSTİM Vakfı Genel Sekreteri Gülnaz Karaosmanoğlu ve Ekopark Koordinatörü Altan Küçükçınar tarafından takip edildi.
OSTİM OSB’nin sürdürülebilirlik çalışmalarının paylaşıldığı konferansta ülkemiz adına sevindirici bir gelişme yaşandı. OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın tarafından getirilen teklif üzerine; GIZ’in 2014 konferansının ev sahipliğini OSTİM’in yapması görüşü benimsendi.
Yoğun bir gündemle geçen konferansta; sanayi bölgelerinin sürdürülebilir biçime getirilmesi, ulusal çerçeveler ve uygulamalar, ana planın hazırlanmasındaki parametreler, çevreye duyarlı tasarımlarda izlenecek yol ve ortak altyapı kullanımı konuları görüşüldü.
Her ülkenin kendi sanayi bölgelerinin mevcut durumu ve projelerinin örneklendiği sunumlar kapsamında; OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgiler aktardı. OSTİM filmiyle başlayan sunumda, Yeşil Bina uygulaması, Dumansız Fabrika hedefi ve Ekopark projesine temas eden Arıcı, “OSTİM’in gelecekteki planı yeşil konseptte olacak; üretimden, enerji tüketimine çevreci bir yaklaşımla şekillenecek.” dedi. OSTİM grubu ayrıca Türkiye’de teknoloji geliştirme bölgelerinin sunduğu destekler ile sağladığı avantajları tanıttı.
Küçükçınar: Avantajlı bir bölgeyiz
OSTİM Ekopark Koordinatörü Altan Küçükçınar da sunumunda, planlanan Ekopark’ın yapısını özetledi. Küçükçınar, Yeni Delhi dönüşü izlenimlerini anlatırken şu hususların altını çizdi: Ekopark yükselen bir trend, onu fark ediyoruz. Artık herhangi bir sanayi bölgesi tasarlanırken, bu tip kaygıları dikkate almadan bir şeyler yapmak mümkün değil. Herkes bunu göz önünde bulunduruyor. Bazı ülkeler, bu konuda daha hassas davranıyorlar ve fazla kaynak ayırabiliyorlar. Çünkü bu masraflı ve maliyetli bir iş. OSTİM, sağlam temelleri olan avantajlı bir bölge. Kendi içinde temiz üretimin desteklenmesi hedefi önemli; Ekopark OSTİM’in göğüsleyebileceği bir hedef.
GİZ:
GIZ-Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu; Alman Kalkınma Hizmetleri Kurumu (DED), Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ) ve Alman Uluslararası Hizmet içi Eğitim ve Geliştirme (InWent) kurumlarının yetkinliklerini ve uzun yıllara dayanan deneyimlerini 1 Ocak 2011 tarihinden bu yana tek çatı altında topluyor. Gelişmekte olan ülkelerde, eşik ülkelerde ve sanayi ülkelerinde insanlara ve toplumlara kendi perspektiflerini geliştirmekte ve yaşama koşullarını iyileştirmekte verimli, etkin ve işbirliği ortağına odaklı çalışarak destek oluyor. Uluslararası eğitim çalışmasında dünya çapında faaliyetleri olan, işbirliği ortaklarına sürdürülebilir kalkınma için talep esaslı, ihtiyaca yönelik ve etkin hizmetler sunan GIZ; bütünsel, değerleri esas alan çalışma tarzıyla, tüm tarafların katılımını sağlıyor. Sürdürülebilir kalkınma örnek modeline göre hareket eden GIZ, çalışmalarında siyasal, ekonomik, sosyal ve ekolojik hususları göz önüne alıyor ve işbirliği ortaklarımızı yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal müzakere süreçlerinde destekliyor.