OSTİM, istim üzerinde
Akşam Gazetesi yazarı Zülfikar Doğan Ostim’i yazdı. Doğan, “Ostim İstim Üzerinde” başlıklı yazısında Başkan Orhan Aydın’ın açıklamalarına da yer vererek, bölgedeki çalışmaları başarı örneği olarak gösterdi.
Akşam Gazetesi yazarı Zülfikar Doğan Ostim’i yazdı. Doğan, “Ostim İstim Üzerinde” başlıklı yazısında Başkan Orhan Aydın’ın açıklamalarına da yer vererek, bölgedeki çalışmaları başarı örneği olarak gösterdi.
OSTİM, istim üzerinde
Zülfikar Doğan
Türkiye'nin en eski ve büyük organize sanayi bölgelerinden (OSB) OSTİM, 30'uncu yılında. Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM), 'memur şehri' olarak anılan Başkent'e 'sanayi kenti' çehresini veriyor.
Yaklaşık 5 bin işletme, 50 bin çalışan ve 100 farklı sektörde faaliyet. Eğitim merkezi, enerji santralıyla kendi enerjisini üreten, SPK'ya 'kote' çok ortaklı şirketler. Şimdi, ODTÜ Teknokent ile ortak ODAGEM de eklenmiş durumda. 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin ilk'lerinden biri OSTİM'de. Kuruluşu 1975'de başlayan OSTİM, tüm işletmeleri ortak internet - program - iletişim ağına bağlayacak çalışmaları başlatmış. Microsoft ve Oracle ile görüşüyor. Kurulacak dev bilgi işlem merkezinden tüm işletmeler online yararlanacak. Her işletmeye ayrı sistem, internet bağlantısı, program sorunu kalkacak. Sabancı Telekom ile de altyapıyı kuruyorlar.
İş makineleri, oto yedek parçaları, tekstil, otomotiv cam endüstrisi, makine imalatı ve daha birçok işkolu faaliyette OSTİM'de. İhracata, çok ortaklı 'Sektörel Dış Ticaret Sermaye Şirketleri' kurulmuş. Bir de, OSTİM Yatırım.
Başkan Orhan Aydın, OSTİM'deki çoğu işletmenin KOBİ, aile işletmesi, ustalıktan gelip kendi işini kuranlar olduğunu belirterek, 'Bankalarla fazla çalışamıyorlar. Muhasebe, kayıt, faturalama, sistemleri yetersiz. Ama çok kaliteli imalatlar var. Üretim uluslararası standartlarda. Bu nedenle çok ortaklı OSTİM Yatırım A.Ş.'yi kurduk. SPK'ya kote olduk. İşletmeler adına büyük ihalelere, siparişlere, projelere OSTİM Yatırım giriyor. Profesyonel kadrolarımız var. Kurumlarla, bankalarla, şirket muhatap oluyor, işi aldıktan sonra ortakların ihtisasına göre plase ediyor. Karı da paylaşıyor. BOTAŞ'ın büyük bir işine bu organizasyonla girdik. 4 milyon dolarlık işi ortaklar adına, OSTİM Yatırım A.Ş. olarak aldık. İhracatta da, imalatta da sektörel şirket ortaklıklarımız, bu modelle iş yapıyor. Şimdi ODTÜ ile yürüttüğümüz Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yüksek teknoloji alanında büyük işlere imza atacak. Üniversite - Sanayi işbirliğinin somut örneği OSTİM'de' diyor.
Türkiye ekonomisi, KOBİ'lerin dinamizmi ve yaratıcılığıyla kalkınacak. OSTİM başarılı örneklerden birisi. Kurulacak yeni OSB'lerle de sanayi şehri olma yolunda ilerliyor Başkent..