OSTİM Kooperatifi’nde Genel Kurul
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve başkanlık divanının teşkili ile açılan toplantıda, divan heyeti Zeki Sayın’ın Başkanlığında, A. Mithat Ertuğ ve Ufuk Bayraktar’dan teşkil edildi. OSTİM METEM Tesisleri’nde gerçekleşen Genel Kurulda delegelere hitap eden Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Burası Ankara’nın ve Türkiye’nin sanayisine imza atmış bir yer. Üretim yapmadan, iş ve aş bulmadan toplumların sorununa çözüm bulamazsınız. Bu yapılan hayırlı işlerle OSTİM’li olarak övünebilirisiniz.” dedi.
“Firmalarımız dünyayla rekabet ediyor”
OSTİM’in besmele ve iyi niyetle başlamış bir oluşum olduğuna dikkat çeken Aydın, 1967 yılında kurulan kooperatifi, Türkiye’de başarı öyküsü olarak incelenmesi gereken bir konu olarak niteledi. Başkan Aydın, “Ankara’daki 8 OSB’de yerleşik büyük firmaların yüzde 80’inin başladığı yer OSTİM’dir. OSTİM firmaları basit atölyeler olarak görülmemelidir. Firmalarımızda yapılan işler dünyanın her yerinde rekabet edebilmektedir. Uçağa, uyduya parça üretilmektedir.” dedi.
Sorunların çözümü üretimde
Aydın, bölgeye kazandırılacak teknopark ile teknolojik ürün üretebilecek firmalara imkan sağlanacağını bildirdi. “Üretim yapmadan, iş ve aş bulmadan toplumların sorununa çözüm bulamazsınız.” Görüşünü paylaşan Aydın, OSB içinden Türkiye’ye model olacak örnekler çıktığına işaret etti.
Aydın, şunları söyledi: “Burada yapılan güzler örnekler, Türkiye’nin başka yelerinde de tekrar ediliyor. OSTİM, Ankara’nın ve Türkiye’nin sanayisine imza atmış bir yer. Bu yapılan hayırlı işlerle OSTİM’li olarak övünebilirisiniz. Yaptığımız çalışmalar destek verenlere, kuruluştan bu yana emek verenlere teşekkür ediyor, vefat edenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.”
KOOPERATİF HAKKINDA
Ülke sanayisinin ve küçük işletmelerin gelişip büyümesindeki hayati koşulun sanayicilere rekabet ve üretim şartlarına uygun bir üretim ortamı hazırlamak olduğuna inanan Rahmetli Cevat Dündar ve beraberindeki kurucular, bu ihtiyaçtan hareketle S.S. OSTİM Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni kurdular.
OSTİM’i Küçük sanayicilerin verimlerini artıracak, bir arada olmanın verdiği güç ve sinerji ile Türk sanayisinin önemli merkezlerinden biri olarak tasarlayan kurucu başkan Cevat Dündar ve proje arkadaşları, ilk adımı müteşebbis bir ruhla büyük uğraşlar vererek şehrin dışında 3 milyon metrekarelik bir alanı satın alarak attılar.
Dönemin şartları içinde hayal denilebilecek bu girişimin inanç ve azimle arkasında kurucular, uzak görüşlülükleri sayesinde projeyi, 7 yıllık bir mücadeleyle 1975 yılında inşaat aşamasına getirerek bugünün KOBİ kenti OSTİM’in temellerini attılar. Bu yıllardan itibaren inşaatları hızla sürdüren Turan Çiğdem ve Yönetim Kurulu liderliğindeki OSTİM, 80’li yıllarda yapılaşmasını önemli ölçüde tamamlamış, pay sahipleri atölyelerine taşınmış, tezgâh sesleri “Üreten Türkiye’nin” müjdesini vermiştir.