OSTİM Kümelerine Avrupa desteği
Garanti Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası’nın imzaladığı anlaşma kapsamında, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından sağlanan 15 Milyon Euro tutarındaki fon, OSTİM OSB bünyesinde faaliyet gösteren ve Kümelenme üyesi olan KOBİ’lere kullandırılacak. Projenin amacı kümelenme faaliyetlerinin gelişimine katkıda bulunmak ve bir sonraki aşamada tüm Türkiye’deki Kümelerin faydalanacağı kaynakları ülkemize çekebilmek.
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Türkiye’deki kümelenme faaliyetlerine destek olmak için bir kredi fonu hazırladı. Dağıtım alanı olarak OSTİM OSB’nin pilot bölge olarak seçildiği fona Türkiye Kalkınma Bankası ile Garanti Bankası aracılık edecek.
Günümüzde bölgesel kalkınma modelleri içinde adını sıklıkla duyduğumuz ve birçok yeni uygulamasını görmeye devam ettiğimiz “Kümelenme” kavramının Türkiye’deki gelişimi Avrupa tarafından da desteklenmeye başlandı. Bünyesinde bulunan 4 farklı alandaki kümelenme etkinliğiyle bu alanda adından en çok söz ettiren OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, kümelenmeyle ilgili yapılan birçok çalışmanın da pilot bölgesi olmaya devam ediyor. Son olarak Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından kümelenme faaliyetlerine destek olmak amacıyla açılan 15 Milyon Euro’luk fonun, Türkiye Kalkınma Bankası ve Garanti Bankası işbirliği ile OSTİM OSB’de bulunan Kümelenme üyesi KOBİ’ler ile Konya Oto Yan Sanayi Bölgesi’ndeki KOBİ’lere kullandırılmasına karar verildi.
Kümelenmeye destek olmak adına yapılan bu çalışmada OSTİM OSB pilot bölge olarak belirlendi. Bu fonun başarılı bir şekilde aktarımının ardından, tüm Türkiye’deki kümelenme etkinliklerinin faydalanabileceği fonların Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan alınabileceği, bu sebeple bu ilk projenin başarılı sonuçlanmasının son derece önem arz ettiği belirtildi.
Garanti Bankası aracılık ediyor
Projenin OSTİM OSB Kümelerine tanıtımı için geçtiğimiz günlerde OSTİM yönetim binasında, OSB birim yöneticileri ve küme koordinatörlerine bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Garanti Bankası Ankara Bölge Müdürü Erhan Şatana ve Türkiye Kalkınma Bankası Ürün ve Planlama Daire Başkanı Serdar Kabukçuoğlu’nun, aktarılacak olan fon ile ilgili detayları paylaştığı toplantıda, Erhan Şatana Garanti Bankası’nın projedeki rolüyle ilgili şunları söyledi:
“Ekonomimizin güç kaynağı KOBİ’lerimizdir. Garanti Bankası da 1997 yılından bu yana ayrı bir iş kolu olarak bu konuyu ele alan ilk özel Türk bankasıdır. Bizler KOBİ müşterilerimizle her zaman kazan – kazan ilişkisi içinde olduk. Bu kapsamda KOBİ’lere yönelik ürün ve hizmetler tasarlamaya devam ediyoruz. Reel ekonomiye ihtiyaç duyduğu desteği mümkün olan en iyi koşullarla sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için kendi kaynaklarımız dışında dış kaynaklara da yöneliyoruz. Prestijli yurt içi ve dışı fonlara aracılık ediyoruz. Bugüne kadar birçok kuruluştan aldığımız kaynakları işletmelerimize sunduk. Bu kez Türkiye Kalkınma Bankası’nın Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan sağladığı SUFI Programı dâhilindeki fona Garanti Bankası aracılık edecek. Türkiye’nin üretim gücü için çok önemsediğimizi kümelenme ve OSB yatırımlarına yönelik sağlanan 15 milyon Euro seviyesindeki bir fonu işletmelerimizle buluşturacağız.”
Kredinin özellikle Ar-Ge faaliyetleri yapan işletmelerin rekabet gücünü arttırmak ve yüksek katma değerli üretimi desteklemek anlamında çok önemli olduğunu özellikel vurgulayan Şatana fonun kullanım alanları ve koşullarıyla ilgili de şu açıklamayı yaptı:
“Aldığımız bu fonu yalnızca kümelenme faaliyetlerinin içinde olan ve KOBİ tanımına uygun işletmelere kullandıracağız. Fonun kullanım alanları tevsi, yenileme, modernizasyon, tamamlama, çevre ve rekabet gücünün arttırılmasına ilişkin yatırımlarının finansmanı olacak. Fon kapsamında vadeler 2 yıl ile 8 yıl arasında değişecek. Fon yatırım ve işletme kredisi kapsamında değerlendirilecek. Bu şekilde ülkemizin inovatif gücünü oluşturan işletmeler olan KOBİ’lerimizin gücüne ve kümelenme çalışmalarına katkıda bulunabilirsek mutlu olacağız.”
OSTİM pilot bölge, amaç tüm Türkiye…
Türkiye Kalkınma Bankası Ürün ve Planlama Daire Başkanı Serdar Kabukçuoğlu da, Türkiye Kalkınma Bankası’nın bir banka olmasının yanında, ülkenin kalkınmasına hizmet etmek gibi bir misyonunun da olduğunu söyledi. Bu anlamda Türkiye’deki kümelenme çalışmalarıyla 3-4 yıldır ilgilendiklerini belirten Kabukçuoğlu şöyle konuştu:
“Türkiye Kalkınma Bankası bir banka ama bir de kalkınmaya hizmet etme görevi olduğu için biz bu konuya katkıda bulunmak için bir takım projeler geliştiriyoruz. Kümelenmeler bizim yaklaşık 3-4 yıldır ilgilendiğimiz alanlardan biri. Bir kümenin başarısı için KOBİ’lerin bu kümeye dahil olmadaki istekliliği önemli. Biz de banka olarak eğer bu istekliliği arttıran, teşvik eden bir kredi mekanizması oluşturursak kümelenmeye de bu şekilde katkıda bulunabiliriz diye düşündük. Şu anda Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan 15 Milyon Euro’luk bir fon temin edildi. Bu fonu kümelenme çalışmalarında çok doğru işler yapan OSTİM OSB’de pilot bir proje ile kullanmayı uygun gördük. Amacımız, bu uygulamadan başarılı sonuçlar elde ettiğimiz zaman, bunu raporlayıp, Türkiye’deki tüm kümelere açılacak şekilde çok daha büyük fonlarla tüm kümelenme yapılarını destekleyecek bir paket oluşturmak.”