Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

OSTİM, Mısır ve Çin’de

•İslam dünyası OSTİM modelini dinledi. Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan İslam Kalkınma Bankası’na üye ülke temsilcileri başarılı KOBİ modellerini incelediler. Toplantıda ülkemizi ‘Ostim Modeli’ temsil etti.
Ostim Editör
07 Aralık 2011 00:00

 

•İslam dünyası OSTİM modelini dinledi. Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan İslam Kalkınma Bankası’na üye ülke temsilcileri başarılı KOBİ modellerini incelediler. Toplantıda ülkemizi ‘Ostim Modeli’ temsil etti.

Sanayi yerleşkesi olarak ünü sınırlarımızı aşan Ostim Modeli, Mısır’da toplanan İslam ülkeleri temsilcilerine de anlatıldı. İslam Kalkınma Bankası’nın Mısır’ın Başkenti Kahire’de 2–3 Eylül’de yapılan toplantısında başarılı KOBİ modelleri tanıtıldı.
Toplantıya Ostim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, onur konuğu olarak davet edildi ve açış konuşmasını yaptı. Toplantıda Ostim Yatırım A.Ş. Proje Koordinatörü Abdullah Çörtü ise soru-cevap bölümünde “Ostim Modeli” nin ayrıntılı tanıtımını yaptı. Toplantıya bütün İslam ülkeleri temsilcileri katılırken, programda Mısır, Suudi Arabistan, Bahreyn, Sudan, Malezya, Suriye, Pakistan ve Morocco’dan katılımcılar da birer konuşma yaptı.
Öte yandan, Ostim Modeli’nin Mısırlı bir işadamı grubunca ilgi gördüğü, modelin ihracına ilişkin ön protokol imzalandığı belirtildi. Daha önce Ostim’i gezen Mısırlı işadamı grubu, kuracakları OSB için Ostim’in model deneyiminden yararlanmak istediklerini bildirmişti.

Ostim OSB Çinli yatırımcıları bekliyor

• Bu arada, Çin’de işadamları ve ticaret fuarında stand kuran Ostim, bölge ürünleri ve ticari faaliyetlerini tanıttı. OSB tarafından oluşturulan iş adamları heyeti de Çin’de Çin İktisadi Eşleştirme Merkezi’nin rehberliğinde (TUCEM) ikili görüşmeler yaptı.

Ostim’in ‘sınırötesi’ diğer bir çalışması Çin’e yönelik olarak gerçekleşti. Çin’in en önemli fuarlarından biri olan CIFIT fuarı Çin’in Xiamen kentinde 8 – 11 Eylül tarihleri arasında yapıldı. Uluslar arası bir yatırım fuarı olan CIFIT bu yıl 11.kez düzenlendi. Ostim OSB’nin ilk kez katıldığı CIFIT fuarında 110 ülke ve 10.000’den fazla katılımcı yer aldı. Ostim OSB’nin 7 ayrı yatırım projesi ile katıldığı ve girişimci- yatırımcı buluşmasının gerçekleştiği fuara katılan Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Çin hükümetinin Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerimizde yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığı biliniyor. Bu bağlamda Ostim OSB olarak bu fuarda hem Ankara’nın hem de Ostim Organize Sanayi Bölgemizin söz konusu ülkelerin yatırım projelerine ev sahipliği yapabileceğini anlattık. Bölgemizin yatırım ve sektör üstünlüğüne göre iş makinesi, inşaat, kalıp sektörü ve benzer alanlarda projeler hazırlayıp, sunduk. Bu projelerimiz ilgi gördü” dedi.
Aydın, gezinin Ostim’e Çin’den yatırım çekmek, bölge firmalarına partner bulmak amacıyla yapıldığını belirterek, “ Çin’in başta Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerimizde yatırım yapmayı planladığını biliyoruz. Çin’den gelecek yatırımlar için Ostim’de altyapı olarak cazip bölgelerden birisi. Fuarda Çinli firma ve KOBİ’lerden sorumlu resmi muhataplarımızla görüşmeler yaptık” dedi.

“Çin şirketleri ideal iş ortaklarıdır”
Çin İktisadi Eşleştirme Merkezi (TUC EM) Yöneticisi Engin Çakıcı, Türk iş dünyasının Çin’de, Çin’in de Türkiye’de yatırım yapmasının her iki ülkeye de kazanç sağlayacağını söyledi.
Çakıcı, “Türkiye’nin Avrupa ve Amerikan pazarına aşina, ileri teknoloji kullanma birikimine sahip girişimcileri Çin şirketleri için ideal iş ortaklarıdır. Marka yaratma becerisi ve birikimine sahip Türk girişimcilerle Çin’in olağanüstü üretim gücü birleştirilerek küresel çapta büyük şirketler yaratılabilir. Her iki taraftaki şirketlerin kazandığı bu modelde henüz kalkınmakta olan her iki ülke de büyük yararlar elde edecektir” diye konuştu.
Çakıcı ayrıca, Türkiye’de yatırım, Çinli şirketler için AB pazarına serbestçe giriş olanağı vereceğini, Türkiye sanayini olumsuz etkileyen Avrupa Gümrük Birliği, Çinin Türkiye’ye yatırım ile bir avantaj haline dönüşebileceğini vurguladı.
Çakıcı son olarak, “Uygulamaya konan 11. 5 yıllık plan Türk şirketleri için Çin’e mal satma olanağını yaratmaktadır, Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünleri Çin yönetiminin refahı yayama, tüketimi arttırma politikası için uygun seçenek oluşturmaktadır. Avrupa ve Amerikan malları ile aynı kalitedeki bu ürünler Çinli tüketiciye bu yolla daha ucuza ulaştırılabilecektir. Türkiye’den Çin’e ihracat konusu iki tarafın sektör hatta ürün bazında yoğun çalışmasını gerektirmektedir” dedi.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.