OSTİM, Moldova Basınının Merceğinde
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) davetlisi olarak ülkemize gelen Moldovalı basın mensupları OSTİM’de temaslarda bulundu.
Programlarının ilk bölümünde bölgenin faaliyetleri hakkında bilgiler verilen 16 kişilik basın grubu Medikal Sanayi Kümelenmesi Showroom’unda ürünleri inceleme fırsatı buldu. Konuk gazeteciler, OSTİM firmalarına bölge tarafından sağlanan imkanlar, devlet destekleri, teşvikler ile üretim, ihracat ve istihdam olanakları üzerine sorular yönelttiler.
“Kalkınmanın anlamını burada görüyorum”
TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, yaklaşık 3 kıtada 50 ofisimizle dünyaya kalkınma yardımı yaptıklarını hatırlattı. Balkanlar ve Doğu Avrupa’da da 11 ofisle hizmet verdiklerini kaydeden Çevik, “Moldova’da da yaklaşık 10 yıldır faaliyette bulunuyoruz. Ofisimizin kurulmasıyla beraber Kişinev Program Ofisi’yle Moldova’nın gelişmesine katkı sağlıyoruz.” dedi.
OSTİM’in Ankara’nın ve ülkemizin de göz bebeği olduğu görüşünü paylaşan Mahmut Çevik, “1967 yılından itibaren bölgede bu çalışmalar yürütülüyor. Faaliyetleri izlerken kalkınmanın da anlamını ve tanımını burada görüyorum. Kalkınma sadece finans kuruluşlarından, dış kaynaklardan, yabancı yardım kuruluşlarından elde edilen kredilerle iş kurmak müesseseleri işletmek, ekonomiye katkı sağlamak anlamında değerlendirilmemeli. Kalkınma, 3 boyutlu olarak; toplumsal, kültürel ve ekonomik anlamda değerlendirilmeli. Böyle bir merkezin böyle bir kalkınma örneğinin Moldova’daki kardeşlerimizin de yakinen tanıması içinde böyle bir çalışma içerisine girdik. Hizmetlerin artarak devam etmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.
“Paylaşmaktan memnun oluruz”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’e özel sektörün bir bölgesel kalkınma öyküsü olarak buraya bakılması gerektiğini belirtti. OSTİM’de küçük işletmelerin hem hizmetlerini gördüklerini hem de onların rekabetçi yapıya kavuşmaları için ara yüzler geliştirdiklerini kaydeden Aydın, “Burada yapılanlar eğer başka bölgelerin, şehirlerin, ülkelerin işine yararsa, onlarla da bunu paylaşmaktan memnuniyetimizi belirtmek isterim.” dedi.
TİKA 1994’TEN BU YANA ORADA
2015 yılının ilk 6 ayında ihracatımız 100 milyon Dolar, ithalatımız 162 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Moldova’da faaliyet gösteren 460 Türk firmasının bu ülkedeki toplam yatırım tutarı 250 milyon Dolar. Ülkede faaliyet gösteren müteahhitlik şirketlerimizce bugüne kadar üstlenilen 16 projenin toplam tutarı 130 milyon Dolar.
TİKA, 1994 yılından bu yana öncelikle su temini ve hijyeni olmak üzere sağlık, eğitim, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi ve tarımsal alanlarda 350’den fazla proje ve faaliyet gerçekleştirdi. Benzer alanlardaki işbirliği proje ve faaliyetleri halihazırda da devam ediyor.
Türkiye tarafından Moldova’ya 2004 yılından bu yana yapılan resmi kalkınma yardımlarının toplamı yaklaşık 58 milyon Dolar. Sadece TİKA tarafından Moldova’ya yönelik olarak gerçekleştirilen teknik ve kalkınma yardımlarının toplamı ise yaklaşık 26 milyon Dolar mertebelerinde.
Dmitri Calac / Logos-Press Gazetesi
“OSTİM, Moldova iş dünyasının ilgisini çekecek”
Son on sene içerisinde, Türkiye’nin ekonomisi en dinamik gelişen ekonomiler arasında görülmektedir. Bunun neden böyle olduğu, Türkiye’de en büyük sanayi bölgelerinden birisi olan Ankara’daki OSTİM ziyareti esnasında daha iyi anlaşıldı. Moldova muhabirleri olarak “şehir içinde şehir” kavramını çok ilginç bulduk.
OSTİM, sadece 5 milyon m2 arsa üzerinde beş binden fazla küçük ve orta ölçekli işletme ile 50 binden fazla çalışandan oluşmamaktadır, aynı zamanda burada hem şirketlerin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin sağlanması hem de işletmelerde çalışanların yaşam alanları için gerekli tüm koşullar mevcuttur: Banka ve sigorta kurumları, çocuk yuvaları ve okullar, alışveriş merkezleri, hizmet şirketleri, hatta gün geçtikçe gelişen kendi üniversitesi bulunmaktadır.
Moldova'da kurulmuş olan yaklaşık on sanayi bölgesinden hiçbiri ne üretim açısından, ne de yönetim düzeyi ve kavramsal yaklaşım açısından OSTİM'deki seviyeyi yakalayamadı. Biz, Moldovalı muhabirler olarak bu sanayi bölgesinin işleyiş tecrübesinin Moldova iş dünyası temsilcileri ile resmi makamların ilgisini çekeceğini ümit ediyoruz. Bu şekilde, zamanla, bizim de ekonomimiz Türkiye ekonomisi gibi hızlı ve istikrarlı bir şekilde büyüyecek.