OSTİM Revizyon İmar Planı Çalıştayı Yapıldı
Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın: “Geleceğe teknoloji bölgesi olarak sunabileceğimiz bir OSTİM istiyoruz.”
OSTİM’i geleceğe taşıyacak Revizyon İmar Planı, tüm kesimlerin katıldığı çalıştayda ele alındı. Ankara Wyndham Otel’de gerçekleşen çalıştayda, Bakanlıkça onaylanan planın ayrıntıları firma, STK ve akademi dünyasının temsilcileriyle paylaşılarak, görüşleri alındı.
Çalıştayın açılışında konuşan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Burada, geleceğe ait bir karar üreteceğiz. Ekonomik, teknolojik, ekolojik ve geleceğe teknoloji bölgesi olarak sunabileceğimiz bir OSTİM istiyoruz.” dedi. Aydın, paydaşlardan bu süreçte destek istedi.
“Sanayileşme anlayışı değişti”
OSTİM’in, merhum Cevat Dündar ve arkadaşlarının ileri görüşlülüğünün bir yansıması olarak 1967 yılında tasarlandığını belirten Aydın, “Ankara’da o yıllarda sanayi kavramı yoktu. O günün zamanında OSTİM çok ileri bir düşünceydi. O tarihte OSTİM, Ankara’nın 15 km uzağında, yolu olmayan bölge… Burası, Ankaralılar için çok değerliydi. Üreticiler, fabrikaya terfi etmiş gibi oldu. Bizim için OSTİM bir fabrikaydı. İnşaat aşamasının bitmesinin ardından 70 ve 80’li yıllardan itibaren sanayileşme anlayışı değişti, ekosistem oluştu. Bugün itibarıyla baktığınızda OSTİM’deki farklı düşünceyi çok iyi anlayabilirsiniz. 20 yıl sonra yapılan yerler bile OSTİM gibi değil.” şeklinde konuştu.
“Fiziki görünüm içerideki işi yansıtmıyor”
OSTİM’de artık dünya devlerine iş yapan firmaların yer aldığını ancak fiziki görünümün içeride yapılan işleri yansıtmadığını kaydeden Aydın şöyle devam etti: “OSTİM bugün başladığı yerden çok ileride. İşletmelerimizin konuştukları firmalar Boeing, Lockheed Martin gibi büyük markalar. Ancak yabancılar OSTİM’deki iş yerini görmek istediğinde firmaların içi yanıyor. Dışarıdaki görüntü içeride yapılan işi yansıtmıyor. Ya dükkânlarımıza göre iş modeline geçeceğiz veya firmaların içeride yaptığı işlere uygun fiziki görünüme döneceğiz. Bu çalışmayı yaparsak iyi bir iş yaptığımıza inanacağız.”
Çalıştayda gelecek fikirlere çok önem verdiklerini anımsatan Orhan Aydın, bundan sonra OSTİM bölgesinde yapılacak iş yerlerinin temiz enerji üreteceğini vurguladı. Aydın konuşmasını, “Geleceğe ait bir karar üreteceğiz. Yeni planda çatılara panel konulacak. Panellerin her birisi 25 kw civarında enerji üretiyor. Firma aynı zamanda bundan para da kazanacak. Mevcutlardan birini tekrarlamak istemiyoruz. OSTİM, geleceğin sanayi bölgesi olacak. Merhum Cevat Dündar uzun vadeli tasarlamış, biz de bundan sonra üretim yapacak üyelerimize içi dolu bir bölge bırakmak istiyoruz.” ifadeleriyle tamamladı.
“Cephe bütünlüğünü hayal ediyoruz”
OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı da Revizyon İmar Planı’nın hazırlanış sürecini özetledikten sonra, plana ilişkin bilgiler verdi. Planın firmalara sağlayacağı avantajlara temas eden Arıcı, “Yapılarda çevreye duyarlı olmayan malzemeler kesinlikle kullanılmayacak. Binaların çatılarına güneş paneli koyma zorunluluğu olacak. Dışarıya kötü bir görüntü vermeyeceğiz. Hayal ettiğimiz cephe bütünlüğünü yakalamayı hedefliyoruz.” dedi.