OSTİM Teknik Üniversitesi PTT A.Ş.’ye Ar-Ge Desteği Verecek
2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul edecek ‘Sanayinin Üniversitesi’ OSTİM Teknik Üniversitesi PTT ile iş birliği kararı aldı.
İki kurum arasında OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleşen imza törenine; PTT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kenan Bozgeyik, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sıtkı Öztuna, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu, PTT yöneticileri katıldı.
Ortak projelerin açıklandığı törende ilk olarak OSTİM Teknik Üniversitesi tanıtıldı. OSTİM Teknik Üniversitesi Hayat Boyu Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Ünsal tarafından yapılan sunumda, üniversitenin; iş dünyası, sanayi ve toplumla güçlü bir iş birliği içinde; öğrenci, akademisyen ve paydaşlarının insanlığa değer yaratma potansiyellerini keşfetmeleri için uluslararası yeterlilikte üst düzey eğitim, araştırma, uygulama, proje altyapısı ve imkânı sunan; sahip olduğu üstün bilgi ve donanım, milli ve insani değerler çerçevesinde tasarlayan, yapan, yasatan, yenilikçi, girişimci bireyler yetiştiren; ülkemizin bilim ve teknoloji geliştirme yetkinliğinin artırılmasında sorumluluk üstlenen; özgün proje ve çözümler üreterek ülke ve bölge kalkınması için çalışan; bir üniversite hedefine ulaşmak üzere kurulduğu belirtildi.
İşbaşında öğrenme esasına işaret eden Ünsal, “Kapasite ve yeteneklerine göre kayıtlı binlerce işletmeden oluşan network ağımızla ezber bozuyoruz. “Staj Koçu” uygulamamız ile öğrencilerin işbası eğitim sürecini maksimumda verimli geçirmelerini sağlıyoruz.” dedi.
OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından tasarlanan elektrikli bisiklet
Programda OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından posta görevlilerine yönelik tasarlanan; Scooter Projesi’nin tanıtımı yapıldı. OSTİM Yatırım A.Ş. ve OSTİM Teknoloji Ar-Ge A.Ş. ortaklığında gerçekleşen projeyle ilgili bilgi veren OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Çetinkaya, 2 ve 3 tekerlekli modelleri olan elektrikli kargo taşıma bisikletini; tasarım, elemanların seçimi, mekanik üretim, prototip geliştirme, test sürüşü ve sertifikasyon süreçlerinin ardından Kasım ayında içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.
“Yerliliğe katkı yapan bir üniversite olmak istiyoruz”
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, PTT A.Ş. Genel Müdürü Kenan Bozgeyik’in yerli kaynaklara, akıllara ve stratejilere önem verdiğinin altını çizdi.
PTT kargomatlarının özellikle yerli olarak OSTİM’den tedarik ediliyor olmasına dikkat çeken Yülek, “Bu tercih bir üst düzey yönetici açısından çok önemli. Ülkemizde böyle yöneticilerin, bu bakışın olması lazım. Kargomat dediğimiz ürünlerin dünyanın her yerinden alınması mümkün. Ama bunun yurt içinden, bunun içinde OSTİM’de var. OSTİM’den tedarik ediliyor olması çok çok önemli.” görüşünü aktardı.
3. nesil üniversite
OSTİM Teknik Üniversitesi’nin kuruluş felsefesinin ‘yapan’ üniversite olduğunu dile getiren Rektör Yülek, “3. nesil üniversite. Topluma sadece eğitim olarak, birilerine bir şey öğreterek katkıda bulunan değil, topyekûn olarak, toplumun içine girmiş. Bir şeyler üreten, yapan Türkiye’de yerlilik gibi alanlarda katkı yapan bir üniversite olmak istiyoruz. OSTİM’in kuruluş felsefesi bu. Bizim bu bakışımıza karşılık PTT Genel Müdürümüzün de böyle bakıyor olması yine çok önemli.
Türkiye’nin medarı iftiharı olan ve yurt dışına daha da açılarak Türkiye’nin bayrağını birçok ülkeye dikmek isteğinde olan bu liderliği yapan PTT Genel Müdürümüz ve PTT yetkililerimiz ile bu iş birliğini inşallah kuracağız. PTT ile birçok alanda iş birliği yapmak istiyoruz.” mesajını verdi.
“OSTİM’de Teknoloji Geliştireceğiz”
PTT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kenan Bozgeyik, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan‘ın koyduğu 2023 hedeflerine işaret etti. Bozgeyik, “2023 hedeflerine ulaşabilmek için ve hassasiyet gösterdiği yerlilik ve millilik konusundaki direktiflerinin bir an önce gerçekleştirebilmek amacıyla kuruluşumuz kurulduğu günden bugüne ülkesine hizmet ederken, hangi teknolojiyi bu ülkeye taşıyıp hangi teknolojiyi bu ülkede üretilmesi noktasında hep liderlik yapmış.” dedi.
Göreve geldiğinde PTT kargomatlarının yurt dışından getirilerek kurulduğunu ve çalışmadığını gördüklerini anımsatan Bozgeyik, kargomatların yerli imkanlarla üretilmesi için harekete geçtiklerini ve OSTİM’de üretilmesini sağladıklarını dile getirdi.
Genel Müdür Bpzgeyik, OSTİM ile iş birliklerinin önemine vurgu yaparak şu mesajları verdi: “OSTİM bizim için o kadar önemli ki nice teknolojileri burada geliştireceğiz.
Biz sadece posta getirip götüren şirket değiliz. Bu ülkenin istiklalinde ve istikbalinde olmuş, bu ülkeye ilk telgrafları, telefonu, teknolojik olarak ne yapılmışsa onu getiren şirketiz.
Onun için bundan sonraki dönemde OSTİM’imizle beraber bu ülkeye değer katacak, her türlü teknolojik iş birliğine açığız. Bu protokolümüzün amacı o. Bir taraftan insanımızın hayatını kolaylaştıran PTT, OSTİM’deki çalışanlarımızın, burada okuyan öğrencilerimizin, OSTİM Teknik Üniversitemizdeki öğretim görevlisi kardeşlerimizin, hayatlarını kolaylaştıracak her türlü imkanı, en ekonomik şartlarda sunacağız.”
İş birliği anlaşmasının kapsamından da bahseden Kenan Bozgeyik, “Bir taraftan teknolojiyi ülkemize daha iyi nasıl getirebiliriz, bir taraftan da hayat kalitemizi yükseltip maliyetlerimizi nasıl aşağıya indiririze yönelik önemli bir iş birliği. OSTİM Teknik Üniversitemize bu çorbada tuz misali bizde katkılar sağlayacağız. Bu protokolün hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.
İş birliği konuları
Protokol kapsamında PTT A.Ş. ile şu başlıklarda iş birliği yapılacak: Üniversite öğrenci ve çalışanlarının PTT hizmetlerinden faydalanması, üniversiteye özel pul basımı, üniversitede PTT iletişim ekipmanlarının kullanımı, üniversitenin PTT Bank ve PTT kargo hizmetlerinden faydalanması, Üniversiteye Dijital Arşiv, E-Fatura, E-Defter, E-Dönüşüm vb. hizmetlerin sunulması, ulusal ve uluslararası projelerde ortak çalışmalar yürütülmesi, PTT A.Ş.’nin gerçekleştireceği Ar-Ge projelerine OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından teknik ve idari konularda akademik destek ve danışmanlık hizmeti verilmesi, bilimsel faaliyetler, uygulamalı eğitim ve staj, ortak laboratuvar kurulması, her düzeyde eğitim ve öğretim faaliyetleri ile sertifika programları konusunda ortak hareket edilmesi, PTT’nin ihtiyaç duyduğu tasarım, teknoloji, makine, ekipmanların geliştirilmesi, üretiminin yaptırılması, bakım hizmetleri gibi konularda iş birliği, ortak yayın ve kitap paylaşımı, ortak sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştirilmesi. Üniversite yerleşkesine kurulacak PTTMatikler öğrencilerin bankacılık işlemlerine kolaylık sağlanması. Kargomat hizmeti ile öğrenciler ve üniversite personeli kargo gönderilerine rahatlıkla ulaşabilecek.