Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

OSTİM Yönetimi, ileri teknoloji arıyor

Ostim Organize Sanayi Bölgesi yöneticileri bölge KOBİ’lerinin üniversite sanayi işbirliğinden daha etkin yararlanabilmesi ve yüksek katma değerli ürünler üretebilmesi için Ankara’daki teknoloji üretim merkezlerini mercek altına aldı.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

Ostim Organize Sanayi Bölgesi yöneticileri bölge KOBİ’lerinin üniversite sanayi işbirliğinden daha etkin yararlanabilmesi ve yüksek katma değerli ürünler üretebilmesi için Ankara’daki teknoloji üretim merkezlerini mercek altına aldı.

Ostim OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve küme koordinatörlerinden oluşan heyet Bilkent Üniversitesi’nin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteği ile kurduğu Malzeme Bilimi ve Ulusal Nanoteknoloji Merkezini (UNAM) ziyaret ederek, enstitü hakkında bilgi aldı. UNAM Direktörü Prof. Dr. Salim Çıracı, UNAM’ın kuruluşu, laboratuarlar ve yürütülen projeler hakkında bilgiler verdi. Prof. Çıracı, “Üniversite-sanayi işbirliği yapmak istiyoruz. Hedefimizde özel sektörden projeler almak ve üretime katkıda bulunmak. Makro ve mikro ölçekli teknoloji dönemi sona eriyor. Amerika, Japonya, Almanya, İngiltere gibi pek çok ülke nanoteknolojide ciddi mesafeler alıyor. Geleceğin üretim teknolojisi nanoteknoloji oluyor. Ülke olarak bu gelişmeye uyum sağlamalıyız. Bizde çok bilgi var. Ülkemizin de çok şeye ihtiyacı var. Gelin bu bilgileri üretime dönüştürüp, ülkemizin yararına sunalım” dedi.

“Teknoloji transferine bedel ödenmemeli”
Ülke olarak seçilmiş konularda kendi Ar-Ge’mizi geliştirerek uluslararası pazarda rekabet edebilen teknolojileri üretmek zorunda olduğumuz vurgulayan Çıracı, “Üretim teknolojilerindeki gelişme ürün çeşitlerine ve fiyatların yansıyor. Makro, mikro ve nanoteknoloji ile üretilen ürünlerin değerleri arasında uçurun var. Örneğin, tarım ürünü bir kilo kiraz 3 dolar, makro teknoloji ile üretilen bir kilo doblo 10 dolar, bir kilo blue jean 100 dolar. Mikro üretim teknolojisi ile üretilen bir kilo laptop 800 dolar, bir kilo cep telefonu 1.000 dolar. Oysa nanoteknoloji ile üretilen bir kilo kalp stendi 1.000.000 dolar, bir kilo DNA ilacı 10.000.0000.000 dolardır” diye konuştu.
OSTİM’de kurulan dört ayrı sektörel küme kapsamındaki çalışma süreçlerinde üniversite-sanayi işbirliğinden daha etkin yararlanmak istediklerini vurgulayan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da UNAM’ LA bölge sanayicilerini buluşturmak istediklerini, yeni katma değerli ürün arayışlarını sürdüreceklerini söyledi. Aydın, “Üniversiteler ve teknoloji üretim merkezleri yanı başımızda duruyor. Biz sanayiciler neyi nasıl üreteceğiz diye düşünüyoruz. Oysa bu güçleri ve bilgileri ticarileştirip, ülke ve toplum yararına sunabiliriz. Ülkemiz teknoloji transferi için ödediği bedelden kurtulabilir” dedi.

Dünyanın en küçük Türk bayrağı UNAM’da çizildi
Türk bilim insanları, nano-litografi tekniği ile dünyanın en küçük Türk bayrağını çizdi.
Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Oral, merkezde geliştirilen nanoteknoloji teknikleriyle biyolojik terörist saldırıları tespit edebilecek savunma sistemleri geliştireceklerini belirtti. Bir metre’nin milyarda biri ölçeğine nanometre deniyor. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü doktora öğrencileri, 100 nanometre genişliğinde 2 nanometre yüksekliğindeki dünyanın en küçük Türk bayrağını çizdi. Ulusal Nanoloji Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Oral, bir sonraki hedeflerinin aynı nanotografi tekniğini kullanarak çok küçük manyetik sensörler geliştirmek olduğunu söyledi. Doç. Dr. Oral, çok küçük manyetik nano-sensörlerin biyolojik saldırılarda zararlı partikülleri tanıyacak şekilde üretileceğini ifade etti.


 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.