OSTİM’de ‘Gazze' Temalı İftar
Geleneksel OSTİM İftarı bu yıl da geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Aralarında iş, siyaset, bürokrasi, STK ve diplomasi temsilcilerinden oluşan yaklaşık bin 200 davetlinin yer aldığı iftarın bu yılki temasını Gazze’de yaşanan dram oluşturdu.
OSTİM’in her yıl bir tema eşliğinde düzenlediği Geleneksel İftar Programı’nda Gazze’de yaşanan insanlık dramı işlendi. Katılımın yoğun olduğu programda konuklara “Gazze’de İftar” isimli film gösterildi.
“Hepimize sorumluluk düşüyor”
İftarda konuşan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Gazze´de yaşanan drama dur demek için hepimize sorumluluk düştüğünü vurguladı. Bu Ramazan’da son derece buruk ve içimizi kanatan bir manzara ile oruçlarımızı açtığımızı kaydeden Aydın, “Bugünlerin geçmesini diliyoruz. ‘Ne yapmamız gerekir?’ diye dediğimiz zaman orada çakılıp kalıyoruz. Bir şeyler yapmak için düşünüyor, taşınıyor, kınıyor ve üzüntülerimizi belirtiyoruz. Bu, problemi çözmüyor. Biz OSTİM olarak kendi bölgemizde bunun çözümünün, yine kaliteli üretimle birlikte teknoloji ve bilgi üreterek, insan niteliğinin artırılarak çözülebileceğine inanıyoruz. Çabalarımızı burada odaklamayız." dedi.
“Alınteri ile kazanılan çok kıymetli”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bugün tüm İslam coğrafyasında acılar yaşandığını ifade ederek, “Bunun neden böyle olduğunu değerlendirmemiz, öncelikle kabahati kendimizde aramamız lazım.” dedi. İçinde yaşadığımız coğrafyanın sefası için, “Gençlerin çok iyi yetiştirilip, sahip olduğumuz kaynakların da lükse kaçmadan tasarruf yapılarak iyi değerlendirilmesi gerekir.” diyen ASO Başkanı, çalışmanın önemine ise “İslam bize alınteri ile kazanılan kazancın çok kıymetli olduğunu söylüyor.” sözleriyle işaret etti.
“Bütün dünya seyrediyor”
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ülkemizde barış, sevgi, birlik ve beraberlik içerisinde bir Ramazan ayı geçirildiğini fakat İslam ülkelerindeki kardeşlerimizin aynı şekilde bir Ramazan geçiremediğini ifade etti. İslam aleminin bir yangın yeri gibi olduğunu belirten Yaşar, “Bunun yanında İsrail’in uzun süredir ambargo altında tuttuğu Gazzeli kardeşlerimize çoluk çocuk demeden bomba yağıyor ve bütün dünya seyrediyor.” dedi.
“Teknoloji üretmeden oyun kuramazsınız”
Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç de İsrail’in Gazze’de yaptığı bu katliamı kınadıklarını bildirdi. Kınamanın sözden öteye gitmediğini anlatan Güvenç, bunun tek çözümünün teknoloji üretmek ve güçlü olmaktan geçtiğini dile getirdi. Güvenç şu noktalara temas etti: “Allah’ın ilk emri olan ‘Oku’yu biz yerine getirmiyoruz. Hala okur-yazar oranımız yüzde 90’larda. İslam coğrafyasında bir buçuk milyon insana bir üniversite düşüyor. Avrupa’da 60 bin insana, ABD’de 100 bin insana bir üniversite düşüyor. Bütün bu geri kalmışlığın, eğitimsizliğin faturasının ne olacağını bugünkü İslam coğrafyası bize çok güzel gösteriyor. Teknoloji üretmeyen, ne dünyada oyun kurabilir ne de kurulmuş oyunları bozabilir. Onun için özümüze dönerek kendimizi yenilememiz, düzeltmemiz, tek başına yapamadığımız işleri ancak birlikte yapabileceğimizin farkına varmamız gerekiyor.”
İftar programının ardından konuklara Yusuf Has Hacip’in “Kutadgu Bilig” kitabı armağan edildi.