OSTİM’e Çevreci Revizyon
OSTİM'de birçoğu ömrünü tamamlamış üretim alanları çevreci anlayışla yenileniyor. Revizyon İmar Planı çerçevesinde başlayan uygulamada, bugüne kadar 102 binayı yepyeni bir görünüme ve verimli bir kullanım alanına kavuşturma çalışmaları sürüyor. Bütün binaların yerden yüksekliğinin 9,5 metre olacağı, kapalı alanların ise 3 katına kadar artacağı proje çevreci ve verimlilik yönüyle de dikkat çekiyor.
5.200 işletme 60.000 çalışanıyla ülkemizin köklü sanayi merkezlerinden OSTİM’deki işletmeler için hazırlanan Revizyon İmar Planı, bölgenin çehresini değiştirecek. OSTİM'deki yapıların tamamı, birkaç yıl içinde çevreye duyarlı bir anlayışla tamamen yenilenecek.
1967'de kurulan ve 1977'de ilk atölyelerin faaliyet göstermeye başladığı OSTİM'de özellikle eski binaların modern ve çevreci bir görünüme kavuşması için hazırlanan Revizyon İmar Planı’nda binaların çatılarında güneş panellerinin kurulması ve inşa aşamasında enerji verimliliğine duyarlı yapı malzemelerinin kullanılması zorunlu olacak. 102 binada yenileme çalışmalarının sürdürüldüğü proje, birkaç yıl içerisinde tüm OSTİM'i kapsayacak.
OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan plan çerçevesinde başta sayıları 2-3 bini bulan eski binalar olmak üzere bütün yapıların yerden yüksekliği 9,5 metre olacak. Böylece binaların kapalı kullanım alanı herhangi bir alan genişlemesi gerekmeksizin 3 katına kadar artacak. Plan kapsamında, yenilecek binaların çatı bölümlerinde güneş panellerinin kurulması ve inşa aşamasında enerji verimliliğine duyarlı yapı malzemesinin kullanılması zorunlu olacak.
İmar Planı’yla ilgili bilgi veren OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, bölgedeki sanayicilerin zaman içinde yer taleplerinin arttığını ifade etti. OSTİM'in kendisini yenilemesi anlayışıyla planı hazırladıklarını anlatan Arıcı, ciddi anlamda üretim kapasitesi olan firmaların binalarının dış görüntüsünün firmaların kapasitesini yansıtmadığını dile getirdi.
Çatılara güneş paneli zorunlu
Geçen yılın Ekim ayından itibaren uygulanmaya başlanan Revizyon İmar Planı'nda binaların çatılarına güneş paneli kurulmasını zorunlu tutulacak. Adem Arıcı, bütün yeni binalarda enerji verimliliğine duyarlı yapı malzemesi kullanımının bir başka zorunluluk olduğunu hatırlattı. Arıcı’nın aktardığı diğer detaylar şunlar: "Proje tamamlandığında OSTİM, bütün binaların çatılarında güneş panelleri, kendi enerjisini kendi üreten bir sanayi ve teknoloji tesislerinin bulunduğu bir yapıya bürünecek. Mevcut üretimlerin devam ettiği binaların dönüşümü ile ilgili süreç biraz geç ilerliyor. Özellikle ekonomik ömrü tamamlanmış binalar için bu durum daha fazla geçerli. Binanın dönüşümü için firmalara uygun şartlarda krediler verilmesi konusunda bankaları çalıştırıyoruz. Ayrıca işletme sahiplerinin, yeni binaları hazırlanırken, geçici olarak imalat yapabilecekleri bir alan oluşturmayı düşünüyoruz."
"OSTİM'in uluslararası bir marka olarak kötü görünme gibi bir lüksü yok." diyen Arıcı, firma sahiplerini ikna ederek projeyi ilerletmeyi amaçladıklarını söyledi. Arıcı, "Bölgedeki binaların yüzde 60-70'i yenilendiğinde bu durum diğerlerini de etkileyecektir. Çünkü eski yapı ile yeni yapı yan yana durduğu zaman yeni yapının sahibi zaten bu durumdan rahatsız olacaktır." görüşüne yer verdi.
5-6 YILDA AMORTİ EDECEK
Adem Arıcı, proje ile firmalarının kullandıkları alanın 3'e katlanacağını belirterek, çatılara konulacak güneş panelleri ile aylık bin 500-2 bin lira enerji tasarrufu sağlanacağını, bu tasarruf sayesinde firmanın, yaptığı yatırımı 5-6 yıl içinde amorti edebileceğini anlattı.
İnşa aşamasında enerji verimliliğine duyarlı yapı malzemelerinin kullanılmasının da bu konudaki önemli kayıpların önüne geçeceğine işaret eden Arıcı, "Eski iş yerlerimiz tuğla ile yapılmış ve çalışma konforu iyi değil. Yeni binalarda ise işverenler ve çalışanlar çok daha konforlu bir ortama kavuşacaklar." diye konuştu.
Bölgede yaklaşık 6 bin işletmenin faaliyet gösterdiğini dile getiren Arıcı, "Bunların arasında yeni yapılan binalar da var ama en az 2-3 bin tanesinin yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Diğerlerine ise sadece cephe rötuşları yapılacak." dedi.
OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, yeni anlayışla inşa edilecek binaların öncelikle sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamasına özen gösterdiklerinin vurguladı. Arıcı, "Showroom ihtiyacını da karşılayacak şekilde binaları tasarladık. Ayrıca firmalar, yabancı müşterileri için merkez adres olarak OSTİM'deki yerlerini bildiriyorlar. Firmalar uluslararası anlamdaki bu bilinirliklerini kaybetmek istemiyorlar." dedi.