Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

OSTİM’in Enerji Takımı Güneydoğu’da İşbirliği Arayışında

OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, sanayici ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 16 kişilik grupla Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yatırım ve işbirliği olanaklarını kapsayan temaslarda bulundu.
Ostim Editör
18 Mayıs 2017 13:44

OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, iki gün süren program kapsamında Şanlıurfa ve Diyarbakır’da temaslarda bulundu. Bölgedeki sektörel potansiyel, sanayiciler ve kamu kurumlarıyla işbirliği olanakları ve yatırımlara ilişkin görüşmelerde bulunan Küme heyeti, ajandasında şu başlıkları öne çıkardı: OSB’ler için arıtma sistemleri, sera ısıtma sistemleri, tarımsal üretimde karlılık sistemleri, güneş enerjili ve damlama sulama sistemleri, mikro kredili iş fikirleri.

Karahocagil: “Ciddi işbirliklerimiz var; devam edecek”
OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı’nın da eşlik ettiği küme, programına Şanlıurfa’da bulunan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile başladı. Başkan Sadrettin Karahocagil ve birim yöneticileriyle toplantı gerçekleştiren OSTİM’li sanayiciler; İdare tarafından Türkiye’nin en büyük,  dünyanın sayılı bölgesel kalkınma projesi GAP çerçevesinde geliştirilen ekonomik ve sosyal kalkınma projeleri ve bu projeler çerçevesindeki mevcut yatırımlara ilişkin bilgiler aldı.

Ortak çalışmalara yönelik fikirlerin de masaya yatırıldığı toplantıda görüşlerini paylaşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil şu mesajı verdi: “OSTİM bizim kurumumuz. Çok ciddi işbirliklerimiz var. Bunlar devam edecek. Hem OSTİM’le hem de Ankara’daki diğer kurumlar ve üniversitelerle yakın çalışıyoruz. Özellikle tecrübe ve teknoloji açısından bölgenin ihtiyaçlarını OSTİM’le birlikte giderebileceğimizi umuyoruz. OSTİM’den elini taşın altına koymasını bekliyoruz.”

Heyetin Şanlıurfa’daki ikinci durağı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ydü. Enstitü Müdürü İbrahim Halil Çetiner ve yöneticiler projelerini paylaştı.

Bölgenin zengin yenilenebilir enerji potansiyeli ve henüz bakir sayılabilecek enerji verimliliği olanaklarını bölge için önemli bir fırsata dönüştürmeyi hedefleyen GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAPYENEV) ziyaret edilen bir başka kurum oldu. Harran Üniversitesi kampüsü Mühendislik Fakültesi Osmanbey Kampüsü’nde yer alan GAPYENEV; GAP Bölgesinde bulunan tüm üniversite, sanayi, kamu ve özel kuruluşlar ile potansiyel girişimcilerin yararlanabileceği; nitelikli eğitim imkanlarının, yeni teknolojik buluşlara destek verecek, bölgeye yeni yatırımları cazip kılacak ve ulusal-uluslararası firmalar ile araştırma merkezleri arasında işbirliği fırsatları sağlama yönünde faaliyetlerde bulunuyor.

Sayar: “Her türlü projeye açığız”
Güne, yerli elektromekanik teçhizat imalatında tecrübe ve bilgi birikimiyle Türkiye’de öncü ve önemli bir kuruluş olan Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş.’nin Diyarbakır Fabrikası’nda başlayan heyet, ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Başkan Yardımcısı Metin Aslan ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Şehrin sosyo-ekonomik yapısı hakkında misafirlere genel bilgi veren DTSO Başkanı Sayar, kent bileşenleri ortaklığında yürütülen yatırım projeleri hakkında da açıklamalarda bulundu. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini yerinde incelemek ve bu konuda ortak projeler geliştirmek amacıyla Diyarbakır’a gelen heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Sayar, Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentin kalkınmasına yönelik her türlü proje ve işbirliğine açık olduklarını söyledi, ortaklaşa geliştirilebilecek işbirlikleri konusunda da gereken bütün desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.   

Çelik: “Yatırım yönlendirmesi yapabiliriz”
DTSO programında bölgeyle ilgili düşüncelerini paylaşan OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik şöyle konuştu: “Bu ziyareti planlarken kafamızda şu vardı: Biz Ankara’dayız. Ankara’da teknolojiyi nasıl transfer edebiliriz? Burada yatırım yapmak mı, burada yatırımcılarla işbirliği yapmak mı? İkinci bölüm bizim açımızdan çok daha doğru geliyor. Bizim asıl hedefimiz şu: Buranın potansiyelini çıkarıp, bu potansiyel içerisinde sizlerle işbirliğine giderek yatırım yönlendirmesi yapabiliriz. Bunun teknolojilerini transfer edebiliriz. Küme olarak biz ticari bir faaliyet yürütmeyiz ancak özel sektörler ya da üniversitelerle sizleri bir araya getirmeyi tercih ederiz. Bununla ilgili koordinasyon sorumluluğu üzerimize alırız ve buradaki kaynakları nasıl kullanılabilir nasıl üretime geçirebilir. Sonuçta Balıkesir’de yapılan bir işlem neden Diyarbakır’da yapılmasın? Diyarbakır olduğunda biz kendimizi daha tedirgin hissediyorduk ama buraya geldiğimizde bu tedirginliğin çok da önemli olmadığına karar verdik. Buraya 16 kişi geldik ancak biz çok büyük bir ekibiz. Daha fazla sayıda gelebiliriz, sizleri ağırlayabiliriz. Amacımız; bölgesel farklılıkları ortadan kaldırmanın yollarını aramak. Burada ilgi var. Bu ilgi bizim açımızdan önemli. Bu ilgiyi nasıl yarara dönüştürebiliriz, bunu düşünmemiz gerekiyor.”

Arıcı: “Ortak çalışmaya hazırız”
OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı da OSTİM bünyesinde Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi haricinde 6 kümelenme olduğuna işaret etti. Arıcı, “Biz bu konuda OSTİM olarak ciddi yol kat ettik. İhtiyacınız olup da bizde olan hangi başlık varsa; her zaman, her konuda, ister burada ister OSTİM’de katkı vermeye, işbirliği yapmaya, anlatmaya ve yol göstermeye hazırız. Bu konuda hiçbir zaman ve mekan sınırımız yok. Savunma sanayiinde, medikalde, kauçukta, raylı sistemlerde kümelenme faaliyetlerimiz var. İş ve inşaat makineleri konusunda OSTİM, Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun merkezi. Bu konuların hepsinde her türlü iş birliğine, her türlü ortak çalışmaya hazır olduğumuz söylemek istiyorum OSTİM adına. İlk defa geliyorum Diyarbakır’a. Kesinlikle burada size çok büyük işler düşüyor. Burayı bilmeyen, ön yargılı insanları mutlaka bir şekilde buraya davet etmek lazım. İnsanlar buraya gelip gördükleri zaman düşünceleri değişiyor.”

Maral: “Somut çıktılarını göreceğiz”
OSTİM grubu iki günlük programın son kurumu Karacadağ Kalkınma Ajansı’nda Genel Sekreter Dr. Hasan Maral tarafından ağırlandı. Birlikte geliştirilebilecek projeler üzerine görüş alış verişinde bulunulan Genel Sekreter Maral şunları söyledi: “Heyete teşekkür ediyorum. Çok özel bir heyet ajansımızı ziyaret etti. OSTİM’le daha önce mini de olsa bir çalışma yürütmüştük. OSTİM’i, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ankara Kalkınma Ajansı’yla yürüttüğümüz bir çalışma çerçevesinde ziyaret etmiştik. Kıymetli bir ekiple, önümüzdeki dönemde yapabileceğimiz çalışmalar hakkında istişarelerde bulunduk. İnşallah somut çıktılarını da göreceğiz diye düşünüyorum.”

Akcengiz: “İşbirliği alanı çok fazla”
Küme Koordinatörü Pınar Yalmam Akcengiz de Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki incelemelerin ardından şu tespitleri aktardı: “Güneydoğu Anadolu Bölgesi yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri kaynakları bakımından oldukça zengin. Bu bağlamda bölgede yer alan paydaşlarla geliştirebileceğimiz çok fazla işbirliği alanı var. Bu ilk ziyaretin ardından Küme Koordinatörü olarak hedefim, ilişkileri sürdürülebilir kılmak ve en kısa sürede ilgili tarafları bir araya getirerek somut projeler çıkarmak.”

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.