Özdebir: “İşsizler meslek beğenmiyor”
UMEM Beceri’10 projesi Ostim’de tanıtıldı. Toplantıda konuşan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir,“Aslında ülkemizdeki sorun işsizlikten çok mesleksizlik veya meslek beğenmemektir. Böyle bir kurs imkânı sağladığımız halde katılım taleplerinde istediğimiz rakamlara ulaşamadık” dedi.
Kamu - özel sektör - üniversite işbirliğinde hayata geçirilen ve hem işsizlere istihdam olanağı sağlayacak, hem de sanayinin nitelikli personel ihtiyacını karşılayacak “UMEM Beceri’10” projesi ASO Başkanı Özdebir ve Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın katıldığı toplantıda sanayicilere tanıtıldı.
Ankara Sanayi Odası (ASO), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı – İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin işbirliği ile hayata geçirilen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10 projesi, OSTİM İdare Binası Konferans Salonu’nda OSTİM’li sanayicilere tanıtıldı.
ASO Başkanı Özdebir, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve TOBB Reel Sektör Araştırma Geliştirme ve Uygulama Daire Başkanı Dr. Yüksel Vardar’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, projenin amaçları ve yöntemi hakkında bilgi verildi.
Proje kapsamında işsiz, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan gençlere açılan kurslarda mesleki eğitim verilecek. Eğitim programı 3 ay eğitim, 3 ay staj şeklinde gerçekleştirilecek. Programa katılan kursiyerlere günlük 15 TL yevmiye verilirken, kurs bitiminde bu kursiyerlerden eleman alımı yapan firmalara da SSK işveren payı ödemelerinde kolaylık sağlanacak.
Özdebir: Sorun işsizlikten çok “mesleksizlik”
Toplantının açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Özdebir, projenin genel hatlarını katılımcılarla paylaştı. Özdebir, projenin oluşturulmasındaki ana amacı, sanayinin en öncelikli ve çözülemeyen sorunlarından biri olan nitelikli işgücü sorununu ve toplumun en önemli sorunlarından biri olan işsizliği birlikte çözüme kavuşturabilmek olarak açıkladı.
Özdebir şöyle konuştu:
“Aslında ülkemizdeki sorun işsizlikten çok mesleksizlik veya meslek beğenmemektir. Biz bu tespite açtığımız kurslara olan talepleri gözlemleyerek vardık. Böyle bir kurs imkânı sağladığımız halde katılım taleplerinde istediğimiz rakamlara ulaşamadık. İşin tam tanımını bilmeden kursa kaydolan kişilerin de birkaç gün sonra kursa devam etmediğini gördük. Bunun meslek beğenmemekten başka açıklaması yoktur.”
Projenin sanayici için de iki açıdan faydası olacağını söyleyen Özdebir, bunları şöyle sıraladı:
“Ülkemizde sanayicimizin birçok sorunu var ama belki de en önemlileri arasında kalifiye işgücü eksikliği gelmektedir. İşgücü eksikliği sanayicinin elini kolunu bağlayan bir problemdir. Biz projemiz sayesinde gençlerimizi önce 3 aylık bir eğitime alacağız, sonrasında da 3 ay işletmelerimizde stajyer olarak eğitimlerini sürdürmelerini sağlayacağız. Nitelikli işgücü problemini bu şekilde çözmeye çalışırken, işverenlerimize de SSK prim ödemelerinde kolaylık imkanı sunacağız. Bu proje kapsamında eğitim görmüş gençlerimizden istihdam edilmesi durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar SSK işveren payı da devlet tarafından karşılanacak.”
“Mesleki eğitim projelerinde bizim de rolümüz var”
Özdebir’in ardından söz alan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da konuşmasında, bu projede sanayiciye düşen görevlerin altını çizdi. İşsiz gençlerin nitelikli elemanlar olarak sanayiye hizmet vermelerini sağlayacak olan bu projede asıl önemli olanın sektörde çalışarak alacakları eğitim dönemi olduğunu söyleyen Aydın; “Stajyerlerimize odalarımızı, firmalarımızı açmazsak, onların eğitilmesine fırsat vermezsek, onların risklerini almazsak ortaya çıkan eğitimden memnun kalmama hakkımız da olmaz” diye konuştu. Sanayicinin eğitimin seyircisi değil oyuncusu olması gerektiğini söyleyen Aydın şöyle devam etti:
“Biz OSTİM sanayicileri olarak bu projenin önemine dikkat çekme konusunda üzerimize düşen görevi canla başla yapmaya çalışacağız. Biz de Ostim içinde meslek eğitimiyle ilgili eksikleri görebildiğimiz kadarıyla tamamlamaya çalışıyoruz, projeler oluşturuyoruz. Bu proje de bizim açımızdan, bölgemiz ve firmalarımız açısından bir fırsattır. O nedenle bu projede Ostim olarak seyirci olmak değil görev almak ve projenin oyuncularından biri olmak istiyoruz.”