Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Plastik ve Kauçukta Uluslararası Buluşma

Plastik, kauçuk ve polimer teknolojileri alanlarında çalışan bilim insanları ile sanayicileri bir araya getirmek, bu alanda yeni verileri sunmak, problemleri konuşmak amacıyla “1. Uluslararası Plastik ve Kauçuk Teknolojileri Sempozyumu ve Ürün Sergisi” düzenlendi.
Ostim Editör
29 Mayıs 2013 19:09

Plastik, kauçuk ve polimer teknolojileri alanlarında çalışan bilim insanları ile sanayicileri bir araya getirmek, bu alanda yeni verileri sunmak, problemleri konuşmak amacıyla “1. Uluslararası Plastik ve Kauçuk Teknolojileri Sempozyumu ve Ürün Sergisi” düzenlendi.

Gazi Üniversitesi OSTİM Meslek Yüksekokulu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğin açılışına AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler, MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Türker ve çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Açılış programında ilk olarak kürsüye gelen Gazi Üniversitesi OSTİM Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Behçet Gülen bilim adamı olarak OSTİM’in içinde bulunmanın kendilerine katkılar sağladığını belirtti. Gülen sanayicilerin sektörün ihtiyaçlarına göre yetiştirdikleri öğrencilerden oldukça memnun kaldıklarını ifade etti.

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Türker ise amaçlarının eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı sıra sanayi başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisine girmek olduğunu kaydetti. Türker “Üniversitenin sahip olduğu bilgi birikimini sanayiye, sanayinin tecrübesini de üniversiteye aktarmak istiyoruz.” dedi.

“Ankara’da katma değeri yüksek ürünler üretiliyor”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise konuşmasında üniversite-sanayi işbirliklerinin önemine işaret etti. OSTİM olarak uluslararası platformlarda yer aldıklarını belirten Aydın, firmaların yetkinliklerine dikkat çekti ve “Burada yapılan ürünler dünyanın pek çok ülkesine gönderilmektedir.” dedi. Sektörlerinde dünya devi olan kuruluşların OSTİM’deki işletmelerle iş yaptıklarını hatırlatan Orhan Aydın, “Özellikle Ankara ve OSTİM’deki sanayicileri önemsememiz gerekiyor.” diye konuştu.

Türkiye’de üretilen mamullerin ihracatında 1 kilogramlık malın karşılığının 1,6 Dolar olduğunu, bu rakamın Ankara’daki değerinin ise 23,5 Dolar şeklinde gerçekleştiği bilgisini veren Aydın şunları söyledi: “Ankara sanayisi diğer bölgelere göre katma değeri daha yüksek ürün üretebilmektedir. Bu noktada üniversitelerden destek alıyoruz. Kümelenme adını verdiğimiz üniversite-sanayi işbirliğinin dünyadaki örneğini burada uygulamaya çalışıyoruz. Akademisyenlerle, sanayicilerle, destekleyici kurumlarla aynı masada sektörlerin daha rekabetçi yönünü artırmaya çalışıyoruz.”

"Teknoloji sadece ürün değildir"
MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık, sempozyumun konu itibarıyla önemli olduğunu belirtti. Işık, plastik ve kauçuk sektörünün bir çok sektöre göre ‘yükte hafif pahada ağır’ bir nitelik taşıdığını ve katma değerinin daha yüksek olduğunu söyledi. Teknolojinin sadece ürün olmadığını aynı zamanda üretim ve gücü temsil ettiğini anlatan Işık, “Üretmeyen hiçbir ülke uluslararası arenada uzun süre varlığını devam ettirme şansını yakalayamıyor.” dedi. MHP Milletvekili, üretimin istihdam, sosyal barış ve ihracata katkı sağladığını anımsattı.

“Meslek yüksek okulları sanayinin içinde olmalı”
AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler, “Gazi Üniversitesi OSTİM Meslek Yüksek Okulu’nun sanayinin içinde olması son derece önemli.” dedi. İşler, “Eskiden meslek liseleri şehrin içindeydi, sanayiden uzaktı. Meslek yüksek okullarının doğrudan sanayinin içinde bulunması öğrenciler için çok büyük bir fırsat. Burada teori ve pratiğin birleştirilebileceği imkanlar var. Ben bundan dolayı da bu tür okulların doğrudan ilgi alanları olan bölgelerde olmasından dolayı da mutluluğumu ifade etmek istiyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Ekiden hükümetlerin özel sektörün önünde ayak bağı olduğunu, son yıllara Türkiye’nin çok değiştiğini hatırlatan Prof. Dr. Emrullah İşler, büyük ülkelerin yaptığı gibi Devletin özel sektörün önünü açtığını ifade etti.

İşler şöyle devam etti: “Devlet-özel sektör işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye 2023 hedeflerine kilitlendi. Bu hedeflerde üretimin artmasıyla birlikte ihracatımızın 500 milyar Dolar’a çıkması hedeflendi. 10 yıl önce 36 milyar Dolar olan ihracatımız geçtiğimiz yıl itibarıyla 152 milyar Dolar’ı aştı. İnşallah bu yıl bunun üzerine 10-15 milyar Dolar daha ilave edeceğiz. Ar-Ge’ye gerekli önem verilmeli. Şu an savunma sanayinde çok önemli projelere imza atıyoruz. Bir otomobil markamızın olması lazım.“

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.