Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Sadece Okul Değil Rehabilitasyon Merkezi

Başkent’in unutulan okulu; Polis Amca İlköğretim Okulu OSTİM desteğiyle robot yarışmasına katılıyor. Çinçin’deki tek ilköğretim okulunda öğretmen kadrosu boş,hademe yok ama kazan dairesinde öğrenciler harıl harıl robot tasarlıyorlar. Okul Müdürü Mete Kızılkaya yarışmaya katılan tek devlet okulu olduklarını hatırlatarak bu faaliyetlerin aslında çocukları rehabilite ettiği görüşünde.
Ostim Editör
31 Ocak 2013 08:47

Ankara’nın tam ortasında ama en eski yerleşim yeri olan Yenidoğan’da (Çinçin) bir okul var. Kentsel dönüşüm bekleyen bölgenin tek okulu Polis Amca İlköğretim. Aslında bir rehabilitasyon merkezi. İsmi de tesadüf değil. 50 yıllık okul bölgenin suç ve suçluyla mücadelesinde simge bir yer. Emniyet; çoğu suça karışmış ebeveylerin masum çocuklarını suçtan kurtarmak için ilgilenmiş bu okulla. Ancak son yıllarda yine unutulmuş. Ankara’nın merkezinde olmasına rağmen 10 adet öğretmen kadrosu boş. Çok eski olan okulun bir tane hademesi var. Bölgedeki tek oyun alanı ve parkı da bu küçücük okul bahçesi… Öğrencilerin çoğunun anne babası veya akrabası cezaevinde. Onların tek umudu bu okulun idealist birkaç öğretmen ve idarecileri. Ve tüm bu olumsuz fotoğrafın içinden bilimsel kahramanların öyküsü çıkıyor.

Türkiye Bilim Kahramanları’nın organize ettiği Robot yarışmasına il bazında katılan tek devlet okulu Polis Amca İlköğretim okulu. Altındağ’ın değişken bir demografik yapısı bulunan bölgesindeki okulun 1030 öğrencisi var. Polis Amca İlköğretim Okulu dışında Ankara finalinde proje dosyası sunacak 25 eğitim kurumunun tamamı özel statüde.

OSTİM’in sponsorluğunda turnuvaya hazırlanan öğrencilerin laboratuarı okulun kazan dairesi…
9-16 yaş arası çocukların bilim ve teknolojiye ilgi ve meraklarını uyandırmak ve onlara anlamlı yaşam becerileri kazandırmak için tasarlanan FLL (First Lego League) Turnuvası hazırlıkları devam ediyor. Türkiye’de Bilim Kahramanları adıyla organize edilen turnuvada Lego Education ürünleri kullanılarak belirlenen bir konuda robotik tasarımlar yapılıyor. Bu yıl ki teması Yaşlanan Nüfusa Genç Çözümler olan turnuvanın Ankara etabı 16 Şubat’ta gerçekleşecek. Turnuva; robot görevleri, Teknik Değerlendirme ve Proje olmak üzere 3 aşamada tamamlanacak.

OSTİM Vakfı’nın desteğiyle bu yılın Bilim Kahramanları olmak için hazırlılarını sürdüren 8 öğrenci heyecanla final gününü bekliyor. Ekibin 4 öğrencisi 8. sınıf kalanları ise 5. sınıfta. Fen ve Teknoloji Öğretmeni İsmail Dönmez ile Teknoloji Tasarım Öğretmeni Seracettin Gürbüz’ün koçluğunda hazırlıklarını sürdüren öğrenciler, buldukları en kısa zamanı bile laboratuarda geçiriyorlar. Ekibin çok istekli olduğunu ifade eden takım koçları hazırlık aşamasındaki çalışmaların öğrencilerin çok önemli deneyimler yaşattığını kaydederek, “Öğrencilerimiz tema konusuyla ilgili literatür taraması yaptılar. Yaşlanan Nüfusa Genç Çözümler teması bizim için turnuvadan çok sosyal sorumluluk projesine dönüştü.” değerlendirmesinde bulundu.

Varoşun Çocukları Robot Yarışmasında
3 yıldır Polis Amca İlköğretim Okulu’nda görev yaptığını ifade eden Okul Müdürü Mete Kızılkaya göreve başladığında okul mevcudunun 1500 olduğunu, bu sayının zamanla azaldığına dikkat çekti. Okulun bulunduğu bölgenin göç alan ve göç veren bir özelliğe bulunduğunu kaydeden Kızılkaya çocukların okulu çok sevdiklerini belirtti. Bilim Kahramanları Turnuvası’ndan 2 yıl önce tanıştığı Hakan Habip’in vasıtasıyla haberdar olduklarını dile getiren Kızılkaya şunları söyledi: Okul idaresi olarak öğrencilere her türlü sportif aktiviteyi yapıyoruz. 9 branşta 36 tane takımımız var. Salonumuz yok ama hentbol takımımız var. Futsal, futbol, kız futbol, güreş, judo, boks, masa tenisi takımımız, 3 tane halkoyunu ekibimiz var. Gezi yapıyoruz. Bu faaliyetlerimizi OSTİM gibi kuruluşların ve hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. Sponsorluk desteği sayesinde robotun maliyetini karşıladık. ODEM (OSTİM Danışmanlık ve Eğitim Merkezi) tarafından öğrencilerimize kariyer testi yapılacak ve kişisel eğitim verilecek. Bilim Kahramanları Turnuvası’nın Ankara etabına katılan tek Devlet okuluyuz. Bizim dışımızda 25 özel okul var. Ekipteki 8 öğrencimizin hepsi çok yetenekli. Öğrencilerimiz bu turnuva için kullanılan robotun tekerlek çapını, eğimini ölçüyorlar, ona göre hız veriyorlar. Belirli bir sürede 10 tane görevi tamamlamak gerekiyor. Turnuva sadece robot görevleriyle ilgili değil. Bir proje hazırlamak gerekiyor. Bu seneki projenin teması; Yaşlı Nüfusa Genç Çözümler. Yaşlılara genç çözüm bulmamız ve proje dosyası hazırlamamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar sırasında Yaşlılar ve Özürlüler Genel Müdürlüğü ve Geriatri Vakfı ile görüştük. Teknoloji Tasarım ve Fen ve Teknoloji branşından iki öğretmenimizin koçluğunda hazırlıklarımız sürüyor. Robotla ilgili sunum yapacağız. Ayrıca nasıl bir robot olması konusunda resim yarışması düzenledik.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.