Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Sağlık platformu adımlarını hızlandırdı

OSTİM OSB’nin öncülüğünde hayata geçen Inovankara – Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi Platformu kuruluş çalıştayının ardından çalışmalarını hızla sürdürüyor. Sektörün her alanından temsilcilerin katılımıyla yapılan ilk toplantıda, yerli üretim vurgusu ön plandaydı.
Ostim Editör
21 Aralık 2011 00:00

OSTİM OSB’nin öncülüğünde hayata geçen Inovankara – Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi Platformu kuruluş çalıştayının ardından çalışmalarını hızla sürdürüyor. Sektörün her alanından temsilcilerin katılımıyla yapılan ilk toplantıda, yerli üretim vurgusu ön plandaydı.

Ankara’nın sağlık alanındaki tüm kurumlarını bir araya getirerek, sağlık sektörünün sorunlarına çözüm yolları arayan ve sektörün yerlileşmesi için çalışmalar yapacak olan “Inovankara - Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi Platformu”nun ilk toplantısı, sektörün neredeyse tüm paydaşlarının katılımıyla OSTİM OSB yönetim binasında gerçekleştirildi. Toplantıda Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Ayhan Özer, Hacettepe Teknokent Genel Müdürü İlyas Yılmazyıldız, ODTÜ – OSTİM Teknokent Müdürü Necip Özbey, Özel Hastaneler Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Altuğ, Sağlık Bakanlığı Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Dr. Halil Kara, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ercan Şimşek, SEİS Başkanı Metin Demir ve Ankara Sanayi Odası Kurumsal Gelişim Müşaviri Tanju Çetin hazır bulundu.
Kurucu sekretarya toplantısına başkanlık eden Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı Platformun yapacağı çalışmalar için büyük heyecan duyduklarını ve bu heyecanın asla kaybedilmemesi gerektiğini belirterek, Kızılay olarak Ar-Ge gruplarıyla, üniversitelerle, işbirlikleri yapmak için çalıştıklarını fakat kısa vadeli küçük çözümlerin ötesine geçemediklerini söyledi. Bu sebeple bu platformdan çok umutlu olduklarını söyleyen Taşlı şöyle konuştu: “Bizim ülkemizde başarmakta zorluk çektiğimiz bir şey var, bilgiyi üretiyoruz, ürünü üretiyoruz, kullandığımız makine ve teçhizatın bütün bilgilerini üretiyoruz ama bir türlü o bilgiyle üreteni yan yana getirip de kendi markamızı, kendi ürünümüzü üretemiyoruz. Biz OSTİM’de 200 bin Euro’ya aldığımız bir ürünü 10 bin Euro’ya ürettirdik. Hatta o üründen çok daha kaliteli oldu. Bu platformun uygulama ruhunu kaybetmemek için proje OSTİM’den dışarı çıkmamalı, eğer bu platformu OSTİM’den uzaklaştırırsak yine teorisyenler, bilim adamları kendi kendimize kalırız, yine üreticiyi bulamayız. Bu platform çekiç seslerinin, makine seslerinin uzağında olmamalı.”

“AB de böyle bir toplantı ile kuruldu”

Türkiye’de hükümetin sağlık alanlına çok büyük bir kaynak ayırdığını ve çok uluslu şirketlerin de bu pastadan en büyük payı almak için savaş verdiklerini söyleyen Taşlı, bu sebeple sektörde çok büyük bir sömürü sistemi olduğunu belirtti. Bunun çözümünün de yerli üretim veya birlikte hareketten geçtiğini söyleyen Taşlı, sözlerini şöyle noktaladı: “Avrupa Birliği denen o büyük yapı da böyle bir toplantı sonrasında ortaya çıkmıştır. Bunu unutmadan ve heyecanımızı, isteğimizi kaybetmeden bu platforma dört elle sarılmalıyız. OSTİM’in öncülüğünde, üniversitelerin ışığında, resmi kurumların da desteğiyle çözümler üretmek için hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz.”
Toplantının kapanış konuşmasını yapan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da, birlikte olmanın gücüyle neler yapılabileceğini çok iyi bilen bir kurum olduklarını ve bu sebeple Inovankara sağlıkta yenilikçilik hareketini büyük bir istekle sürdürdüklerini söyledi. Diğer alanlardaki kümelenme çalışmalarından hiç öngöremedikleri büyüklükte işler çıkardıklarını, hatta savunma kümelenmesiyle yaptıkları çalışmaların hükümetin projelerine esin kaynağı olduğunu söyleyen Aydın, “Kendimize güvenip, bir arada hareket edebildiğimiz takdirde yapamayacağımız hiçbir şey yok” dedi. Konunun sadece yerli üretimi desteklemek şeklinde algılanmaması gerektiğini de özellikle vurgulayan Aydın sözlerini şöyle bitirdi: “Bizim Sağlık Bakanlığımızla, üniversitelerimizle, üreticiyle, teknoparklarla bir araya gelerek yapamayacağımız iş yok. Bu platforma sadece ‘yerli üretelim’ düşüncesi ile değil, oyalandığımız, yok edildiğimiz, sömürüldüğümüz birçok alanda savaş vermek olarak bakmalıyız. Bunu bir araya gelerek ortak akılla çözeceğiz. Gelecekte de heyecanımızı kaybetmeden projelerimizin hayata geçmesini arzu ediyoruz.”

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.