Sanal ortamda savaş masaya yatırıldı
Savunma Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD), ‘Sayısal Ortamda Savaş’ konulu bir sempozyum gerçekleştirdi. Sempozyumda Türkiye için olası tehditler, çözüm yolları ve fırsatlar tartışıldı. Ostim Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü sempozyuma Savunma Sanayi Kümelenmesi standıyla katıldı.
Savunma Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD)’nin ‘Sayısal Ortamda Savaş’ başlıklı sempozyumu Savunma Sanayi Müsteşarlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyuma Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, askeri yetkililer, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firma temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sempozyumun açılış konuşmasını Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar yaptı. Konuşmasında, her ülkenin kendi teknolojisini üreterek çağı yakalayabileceğine vurgu yapan Bayar, “Sayısal ortamda savaş konusunda durumun ciddiyetinin ileri boyutlara ulaşması ve askeri ağ yapıların gün geçtikçe önemini artırması sonucunda askeri, sivil, sanayi ve akademik çevrelerce bu konunun tartışılması ihtiyacı doğdu. Savunma ve güvenlik alanlarında önemli yer tutmaya başlayan bilişim teknolojileri, sıcak çatışmaya girme ihtiyacını yavaş yavaş ortadan kaldırmaya başladı. Bu noktada Türkiye olarak gereken çalışmaları yapmalıyız” dedi.
Müsteşar Bayar’ın konuşmasından sonra sempozyumda ağ yapılar, sayısal ortamda savaş, siber terörizm, NATO ve dünyadaki benzeri çalışmalar, internet güvenliği gibi konularda katılımcılara ayrıntılı bilgiler verildi. Sempozyumun düzenlendiği konferans salonunda Ostim Savunma Sanayi Kümelenmesi, SASAD gibi savunma sanayi alanında faaliyet gösteren oluşumlar standlar kurarak çalışmalarını sergilediler.
Gelişen teknolojiler sayesinde bilgi toplanması, üretilmesi, depolanması, işlenmesi, kararlara destek verilmesi, karar ve bilgilerin iletilmesi faaliyetleri insanlık tarihinde daha önce görülmemiş bir hızda, miktarda, yoğunlukta ve etkide yapılır hale geldi. Teknolojiler ve uygulamalar kamu, ticari, sivil toplum, özel, sosyal, neredeyse tüm alanlarda ağ yapıların gücünü ortaya çıkartıyor. Çağımız, bilgi, ağ yapılar ve şebekelerin çağı olarak nitelendiriliyor ve bulunduğumuz nokta henüz bir başlangıç olarak değerlendiriliyor.
2007’de Estonya bilgi sistemlerine, 2008 yılında Gürcistan bilgi sistemlerine Rus bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirilen eşgüdümlü saldırıların ardından, çeşitli ülkeler ve NATO sayısal ortamda savaşı öncelikleri arasına aldı. Bu konudaki bilimsel etkinlikler arttı ve sayısal ortamda savaş ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Estonya’da NATO Sayısal Ortam Savunması Mükemmeliyet Merkezi açıldı. Ülkemizde de büyük çoğunluğu sivil alanlara yönelik olan çeşitli adımlar atıldı. Askeri ağ yapıların gün geçtikçe daha fazla önem kazanması ile konunun askeri boyutunun da tüm paydaşların (askeri, sivil, sanayi, akademik, v.b.) katılımıyla tartışılması gereksinimine olan ihtiyaç da arttı. SASAD tarafından düzenlenen sempozyum da bu amaçla gerçekleştirildi.