Sanayicinin Üretim Kapasitesi Kamudan Fazla
Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu Toplantısı OSTİM’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
İnovasyon için iş birliği şart
Toplantının açılış konuşmasını yapan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara’da sanayileşmenin temellerinin OSTİM’le atıldığını hatırlattı.
Savunma sanayii alanındaki başarılara dikkat çeken Aydın, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın sektörü sahiplenerek üniversite, ana sanayi ve KOBİ’lerle iş birliği içerisinde bir ekosistem oluşturarak sektörde ciddi başarılar elde edildiğini vurguladı.
Aynı başarıların sivil sektörlerde gösterilemediğini ifade eden Aydın, yöneticilerin yerli üretimin önemini kavradığını vurguladı. Aydın, “Yerli üretim yaparken de katma değeri yüksek inovatif ürün dediğimiz ürünleri yapmanın da tek çözüm noktası; üniversite, sanayi ve kamunun beraber sürecin içinde olması şart.” dedi.
KÜSİ’nin önemine değinen Aydın, OSTİM’de kümelenme modeliyle iş birliklerini hayata geçirmeye çalıştıklarını anlattı. Aydın, “Bölgemizde kümelenme dediğimiz kavramla, üniversite-sanayi ve kamu iş birliğini kendi firmalarımıza, kendi sektörlerimize yapmaya çalışıyoruz. Bunu iyileştirmek, geliştirmek için çaba sarf ediyoruz.” bilgisini verdi.
Ankara Valisi Vasip Şahin, toplantılarda birtakım işleri sadece kâğıt üstünde planlamanın yeterli olmadığını, bu toplantıları periyodik olarak yapılan bir görev gibi değil sektörle ilgili bir ihtiyaç olarak görmenin önemini vurguladı ve şunları ifade etti: “Öncelikle sanayiciler tarafındaysak kendimizin ihtiyacı olarak, kamu tarafındaysak bilgilerimizin, temellerimizin atiye aktarılma zemini ve laboratuvarı, aynı zamanda önemli bir ihtiyaç ve imkân olarak görüp bu toplantıları yapmak durumundayız. Aksi takdirde bu milletin, bu ülkenin bizden beklediğini karşılama noktasında çok başarılı olamayız. Kendi yürüyüşümüzü de çok yavaşlatmış oluruz.”
Üniversitelerin bilgisi sahaya aktarılmalı
Sanayicilerin elinde ciddi bir tecrübe birikimi olduğunu belirten Vali Şahin “Sanayicimiz, bir şeyler yapmak istiyor, çok gayretli. Çok büyük risklere giriyorlar. Üniversitelerimiz de hem kendi içinde hem dışarıdan aldıkları eğitimle aslında ciddi bir bilgi birikimi oluşturuyor. Ama bunu sahaya aktarma noktasında imkân yok. Kamu, kendi kendine iyi niyetle bir şeyler yapmaya, düzenlemeler yapmaya çalışıyor. Sahadan kopuk olup olmadığına bağlı olarak düzenlemelerde isabetli ya da isabetsiz bir sonuca varıyor. Dolayısıyla bu üç unsurun bir tek amaca, insanımıza ve ülkemizin gelişimine hizmet ettiğini göz önünde tutarsak hepimiz doğru bir neticeye varmış olacağız.” dedi.
Vali Şahin, “Bizim sanayicimiz artık kamunun perspektifinden daha geniş bir perspektife, kamunun tecrübesinden daha fazla bir üretme ve istihdam oluşturma kapasitesine ve ufkuna sahiptir.” dedi.
Türkiye’nin en önemli ihtiyaçlarından birinin iş birliği içinde hareket etmek olduğunu dile getiren Şahin, bu tür organizasyonların da hedefe giden yolda herkesin birbirini tanıması, birbirine destek olması bakımından önem taşıdığını belirtti. Vali Şahin şu değerlendirmede bulundu; “Amacını gerçekleştirdiği ölçüde bu toplantılar ve oluşumlar fonksiyonunu ifa etmiş ve işe yaramış olacaklar.”
OSTİM kümelenmeyi en iyi uygulayan bölge
Vasip Şahin, üretime katkısı olmayan bilginin önemi olmadığını belirterek; sanayici, üniversite ve kamunun iş birliği içinde olması gerektiğini, ortak platformlarda buluşmalarının gelişmeye katkıda bulunacağını, bu yolla ortaya çıkan kümelerin, zümrelerin büyük bir zenginlik ortaya çıkaracağını vurguladı.
OSTİM’in kümelenmeyi en iyi uygulayan bölge olduğunu kaydeden, en iyileri bir araya getirecek, birlikte çalıştıracak organizasyonu yapmak zorunluluğuna işaret eden, bunun kâğıt üstünde kalmaması gerektiğini vurgulayan Ankara Valisi Şahin, “Plan yapmayalım demiyorum, eylem yapalım diyorum. Dinamizmimizi köreltmeden, bürokratik işlemlere boğmadan doğrudan sonuca odaklanmak lazım. Ankara Valiliği olarak biz elimizdeki bütün imkânları sanayicilerimizin ve üniversitelerimizin istifadesine sunmaya hazırız ve bu noktada bir kararlılığımız mevcuttur. Bizim sanayicimiz artık kamunun perspektifinden daha geniş bir perspektife, kamunun tecrübesinden daha fazla bir üretme ve istihdam oluşturma kapasitesine ve ufkuna sahiptir. Üniversitelerimiz de aynı şekilde hızla kendini yeniliyor. Dünyaya katkı sunabilen bir dinamizm içerisinde. Dolayısıyla biz üniversiteyi de sanayiciyi de yönlendirme iddiasında değiliz. Biz size yardımcı ve destek olacağız. Sizin önünüzü açmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda Prof. Dr. Metin Salamcı KÜSİ, Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı da Strateji Eylem Planı’nda belirlenen hedefler ve eylemlerin değerlendirmesini yaptı.