SaSaD Savunma Yan Sanayi Kümesi Yürütme Kuruluna girdi
Savunma Sanayi İmalatçılar Derneği (SaSaD) Ostim Savunma Yan Sanayi Kümesinin Yürütme Kurulu Üyesi oldu. SaSaD adına kurul üyeliğini Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda TOBB Savunma Sanayi Sektör Meclisi Başkanı olan Yılmaz Küçükseyhan yürütecek.
SaSaD, Ostim’de kurulan ve yaklaşık 70 sektör üreticisini şemsiyesi altına alan Savunma Yan Sanayi Kümesi’nde ‘yürütme kurulu’ üyeliği yapacak. Ostim’i ziyaret eden SaSaD Genel Sekreteri Kaya Yazgan ve Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Küçükseyhan OSB’de yürütülen Savunma Yan Sanayi Kümesi’nin ‘küme geliştirme’ evresine kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldılar.
Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Savunma Yan Sanayi Kümesi Koordinatörü Barış Cihan Başer, Küme Yürütme Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ ve Nihat Özönder’in hazır bulunduğu toplantıya katılan ve sunumları dinleyen SaSaD yöneticileri gerçekleştirilen çalışmaları överek, bundan sonraki çalışmaları destekleyeceklerini ifade ettiler.
SaSaD’ın Ostim’de başlatılan savunma yan sanayi küme oluşumunda yürütme kurulu içinde yer almayı kabul etmesinin kendilerine moral verdiğini belirten Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, “Bölgemizde sektör taraması yaptık. Sektörlerin rekabet analizini yaptık. Ve çıkan sonuca göre savunma sanayinde kümelenme yapılmasının isabetli olacağını gördük. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yerli kaynaklarca karşılanmasını milli bir görev olarak kabul ediyoruz. Küme oluşumu ile hedefimiz savunma sanayinde üretim yapan KOBİ’lerin ana sanayi ile işbirliğini güçlendirmek ve uluslararası pazara da cesaretle çıkabilmelerini sağlamaktır” diye konuştu.
SaSaD Genel Sekreteri Kaya Yazgan da derneğin yapısı, amacı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yazgan, 100’den fazla üyelerinin olduğunu belirterek sektör üreticilerinin uluslararası düzeyde temsiline, imalatta istenen standartları edinmelerine, mali ve idari prosedürlerin anlaşılmasına yardımcı olduklarını belirtti.
Yazgan, ayrıca savunma sanayinde üretim yelpazesinin çok geniş olduğunu, ihracatın zor oluğunu söyleyerek, “Sektörde temel müşteri bellidir. Alt sektör stratejilerine önem veriyoruz. Yurt içi ve yurtdışı ilgili fuarları izliyoruz, eğitim programları düzenliyoruz. Çeşitli meslek ve kamu kuruluşlarında sektör grupları oluşturuyoruz” diye konuştu.
SaSaD’ın ve Faaliyetleri:
Kısa ismi SaSaD olan, Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği, 1990 yılında Milli Savunma Bakanlığı'nın destek ve teşvikleriyle kurulmuş olup, merkezi Ankara'dadır.
SaSaD harp, silah, araç ve gereçlerini, yurtiçi ve yurtdışı pazarlar için üretmek üzere üretmiş veya bu konuda bir yükümlülük almış imalatçı kuruluşların bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Derneğin Başlıca Faaliyetleri Şunlardır:
• Kullanıcı ve Tedarik makamları ile savunma sanayi firmaları arasında eşgüdüm sağlar.
• Üyeleri arasında dayanışma, yardımlaşma ve işbirliği ortamı oluşturur.
• Yurtdışı, NATO ve NAMSA ihaleleri ile yurtiçi ihalelerini üye ve sanayicilere duyurur.
• Avrupa, ABD ve diğer ülkelerin savunma sanayi alanında yaptıkları çalışmaları izler, üyelerine, sanayicilere ve ilgili makamlara bilgi verir.
• Avrupa Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayi Teşkilatı ASD'nin, üyesi olarak bu kurumun çalışmalarına katılımı koordine eder.
• Üye ve sanayicilerin savunma sanayiine ilişkin ortak sorunlarını ilgili makamlara duyurur.
• İç ve dış fuarlara üye ve sanayicilerin katılımını teşvik eder, Türk Savunma Sanayi'nin tanıtımını yapar, sektörle ilgili etkiliklere katılır.
• Yurtiçi ve yurtdışında ilgili platformlarda üye ve sanayicilerini temsil eder.
• Her yıl Türk Savunma Sanayi'nin sayısal profilini çıkarır ve yayınlar.
• Türk Savunma Sanayinin gelişimine, bünyesindeki ihtisas kurullarında yaptığı çalışmalarla katkıda bulunur.