Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

“Savunma sanayi yetişmiş eleman istiyor”

KOSGEB Başkan Müşaviri Murat Kepir, SASAD KOBİ ve Yan Sanayi Danışma Kurulunun ‘yetişmiş eleman’ arayışı kapsamında OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi aracılığı ile OSTİM’deki mesleki eğitim kurumlarının temsilcileri ile bir araya geldi.
Ostim Editör
02 Şubat 2012 00:00

KOSGEB Başkan Müşaviri Murat Kepir, SASAD KOBİ ve Yan Sanayi Danışma Kurulunun ‘yetişmiş eleman’ arayışı kapsamında OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi aracılığı ile OSTİM’deki mesleki eğitim kurumlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Savunma Sanayi İmalatçıları Derneği’nin (SASAD) KOBİ ve Yan Sanayi Danışma Kurulu (KOBİDAK), savunma sanayine tedarikçi olarak çalışan yan sanayinin sorunları ile ilgili çalışmalar yapmaya devam ediyor. Ayda bir kez toplanan kurul, yan sanayi firmalarının yaşadıkları sorunlar için çözüm yolları üretmeye ve uygulamaya koymaya çalışıyor.

Sorunun çözümüne ilişkin ilk adım SASAD KOBİ ve Yan Sanayi Danışma Kurulu’nda da görev yapan KOSGEB Başkan Müşaviri Murat Kepir’den geldi. Kepir, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) aracılığı ile düzenlenen toplantıda, OSTİM’deki eğitim kurumlarının temsilcileri ile bir araya geldi.
OSTİM’deki toplantıya OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Batıkent Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Adem Öksüz, Gazi Üniversitesi OSTİM MYO Müdürü Doç. Dr. Behçet Gülenç, OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Celalettin Arbay, Fatih Üniversitesi OSTİM MYO Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı Başkanı Sami Demirsöz ve Meksa Vakfı Ankara Proje Başkan Vekili Münir Gürsoy, OSSA Koordinatörü Hilal Ünal, OSTİM Danışmanlık ve Eğitim Merkezi (ODEM) Genel Müdürü Burcu Öztürk katıldı.

Murat Kepir, SASAD KOBİ ve Yan Sanayi Danışma Kurulu olarak, savunma sanayine tedarikçi olarak çalışan yan sanayi firmalarının sorunlarına çözümler aradıklarını ve şu anda gündemlerinde yetişmiş ara eleman ihtiyacını çözebilmek olduğunu, bunun çözümü için de öncelikle OSTİM’deki mesleki eğitim sistemin ne aşamada olduğunu öğrenmek istediklerini söyledi.

Tüm kurumlar birbirinin çalışmalarından haberdar olmalı
Katılımcı eğitim kurumlarından detaylı bir şekilde bilgi alan Kepir, gördüğü sistemden çok etkilendiğini belirterek; “OSTİM’de eğitim için bu kadar çok kuruluşun ve insanın çabalıyor olması gerçekten çok önemli. Ama mevcut insan potansiyelini en etkin şekilde değerlendirmek gerekiyor. İyi bir koordinasyon ve işbirliği içinde çalışmalıyız. Hepimiz OSTİM için, ülke sanayisine ve eğitimine hizmet etmek için burada olduğumuza göre bunu elimizden gelen en iyi şekilde yapmamız gerekiyor” dedi.

Bu kadar çok eğitim kurumun bulunduğu bir ortamda, branş ve dallar anlamında ortaya çıkabilecek çatışmaları ortadan kaldırabilmek, mükerrerliğe düşmemek için de tüm bu kurumların birbirlerinden haberdar biçimde çalışmaları gerektiğinin de altını çizen Kepir, “Periyodik bir eğitim koordinasyon toplantıları düzenlemekte fayda var. Aynı hedef kitlenin kolundan biri, bacağından biri çekiştirmemeli, her kurum kendi alanında uzmanlaşmış olmalı, kişi de buna göre içinde bulunacağı kurumu tercih etmeli” dedi.

Eğitim kurumlarına maddi destek şart
Toplantıya katılan eğitim kurumları temsilcilerinin en önemli sıkıntıları da öncelikle mesleki eğitimin pahalı bir alan oluşu olarak ortaya çıktı. Mesleki eğitimde en önemli noktanın uygulama olduğunu belirten uzmanlar; “Bunun için eğitim kurumlarında mutlaka son teknolojiye uygun atölyeler kurulmalı, bunun için de devletin veya bazı destek kurumlarının desteği gerekli” şeklinde konuştular.

Sanayicinin desteğinin de önemine değinen eğitimciler, meslek lisesi öğrencilerinin ve çırakların okulda ve eğitim kurumlarında olması gereken 1-2 günü bile fazla bulan, işi aksayacak düşüncesiyle çırakları okullara göndermeyen sanayicilerin varlığından yakındılar.

Herkes üzerine düşen görevi yapmalı
Toplantı sonunda Kepir, KOBİDAK olarak OSTİM’in eğitim kurumlarına bir inceleme gezisi yapmayı planladıklarını söyledi. Ayrıca sözü edilen eğitim koordinasyon toplantılarının da aylık düzenli bir şekilde yapılması ile çok daha net bir mesleki eğitim yol haritası çizilebileceğini belirten Kepir; “Ana sanayiye de, KOBİ’ye de, eğitimciye de, çıraklara da çok işler düşüyor. Ülkenin en önemli sorunlarından biri olan yetişmiş ara eleman ihtiyacının doğru bir şekilde karşılanabilmesi için herkes üzerine düşeni en doğru şekilde yapmalı” şeklinde konuştu.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.