Tarihi Bağlar Ekonomik İşbirliğiyle Güçlenecek
Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, OSB ile endüstri bölgelerine yatırım yapmak isteyenlerle ilgili önemli olanaklar sunduklarının altını çizdi, yatırımcılar için çok düşük vergileri içeren bir vergi politikasını hayata geçirdiğini kaydetti.
Ivanov, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik başarıları bizi yürekten mutlu etmektedir. Özellikle OSTİM bölgesinde gördüklerimden olumlu manada çok etkilendim.” dedi.
12. Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmak üzere Başkente gelen Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, OSTİM’de temaslarda bulundu.
Konuk cumhurbaşkanının programı kapsamında ilk durağı Medikal Sanayi ile Savunma ve Havacılık Sanayi Kümelenmelerine üye firmalar oldu. Firma ziyaretlerinde üretim süreçleri ve ihracat çalışmaları hakkında bilgiler alan Gjorge Ivanov daha sonra OSTİM OSB Yönetim Binası’nda, Yönetim Kurulu ve firma temsilcileriyle buluştu. Ivanov’a burada OSTİM’in geçmişten günümüze başarı yolculuğu aktarıldı, OSB çatısı altındaki etkinlikler özetlendi, bölgesel kalkınma modelleri üzerinde duruldu.
“Birlikte hareket etme fırsatımız var”
Türkiye ve Makedonya’nın tarihsel bağlarına dikkat çeken OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Makedonya, Türkiye için çok önemli bir ülke. Avrupa’da Türkiye’nin bir uç noktası. Onları kendimizden ayrı düşünmüyoruz. Avrupa’ya açılacak firmalarımız açısından güzel bir kapı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
OSTİM’in Makedonya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile olumlu diyaloglarına işaret eden Aydın, “Makedonya ve OSTİM her zaman birlikte hareket etme imkan ve fırsatına sahip. Bunun içini, karşılıklı işbirliği ve iş fırsatları ile doldurmamız gerekiyor.” görüşünü vurguladı.
Potansiyel yüksek
OSTİM bölgesinden bir firmanın Makedonya’da yatırım kararı aldığını dile getiren Orhan Aydın şunları kaydetti: “Bu çok sevindirici. Bu potansiyelin çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Makedonya ile ticaret yapmak isteyen çok sayıda firmamızın olabileceğini tahmin ediyorum. Bunu geliştirmeye çalışacağız. Burası büyük bir sanayi bölgesi. Özellikle küçük işletmelerin, KOBİ’lerin burada bulunuyor olması çok önemli ve Ankara sadece OSTİM, İvedik’ten ibaret değil. Ankara şu anda sanayileşme anlamında Türkiye’nin en önemli illerinden bir tanesi oldu. Özellikle savunma ve havacılık konusunda Türkiye’de öne çıkmış bir yer. En önemli ana tedarikçi firmalarımız Ankara’da bulunuyor. İş ve inşaat makineleri de aynı şekilde Ankara’da etkin bir çoğunluğa sahip. Bunları paylaşmaya hazırız.“
“OSTİM ikinci evim”
Makedonya'nın Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski de elçilik olarak OSTİM’li işadamlarıyla önemli projeleri gerçekleştirme imkanı bulduklarını belirterek, “OSTİM bölgesinden ve genelde Türkiye’den Makedonya’ya gidecek olan yatırımcı sayısının artacağına yürekten inanıyorum.” dedi.
Yakın işbirliğinin gelecekte de devam edeceğine inandığını anlatan Taskovski, yakın bir zamanda OSTİM’deki muhtemel yatırımcılara Makedonya’daki imkanları yerinde göstereceklerini söyledi.
Deneyimli diplomat, OSTİM’den gördükleri sıcak ilgiyi ise şu sözlerle değerlendirdi: “OSTİM’in kapıları bugüne kadar gördüğüm kadarıyla sadece bana, büyükelçilik personeline değil Makedonya’dan gelen herkese açık oldu. OSTİM’de kendimi evimde gibi hissediyorum. OSTİM benim için Ankara’daki ikinci evim.”
“Reform süreci başlattık”
Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, 2008 yılında başlattıkları ikili ilişkilerimizin güçlendirilmesi stratejisinin gerçekleşmeye devam ettiğini belirtti, Türkiye’de yaşayan Makedonya göçmenlerinin işbirliğinin önemli köprülerinden birisi olduğunu ifade etti.
Makedon devlet adamı, “Her şeyden en önemlisi, ülkelerimiz ortak bir hususu hayata geçirmiş, yani ekonomik işbirliğine ve yatırım fırsatlarına yönelmeye karar kılmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik başarıları bizi yürekten mutlu etmektedir. Özellikle OSTİM bölgesinde gördüklerimden olumlu manada çok etkilendim.” diye konuştu.
İnovasyon ve Ar-Ge için fon
Ülkesinde ekonomik durumu güçlendirmek, yeni istihdam olanakları sağlamak için reform süreci başlattıklarını hatırlatan Gjorge Ivanov, Makedonya’nın yatırımcılar için çok düşük vergileri içeren bir vergi politikasını hayata geçirdiğini bildirdi. Ivanov ayrıca şu bilgileri verdi: “Gelir vergisi Avrupa’nın en düşük oranlarından biridir ve bu oran yüzde 10’dur. Vergilendirme politikamız, dağıtılmamış karların, yani yeniden yatırım yapılan miktarın, vergiden muaf tutulmasına yöneliktir. Özellikle münhasır ekonomik bölgeler ve OSB ile endüstri bölgelerine yatırım yapmak isteyenlerle ilgili önemli olanaklar sunmaktayız. Aynı zamanda hükümetimiz, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla yeni bir strateji geliştirerek 2012 ve 2020 yılları arasını kapsayan teknolojik ve ekonomik gelişmeye yönelik yeni bir fon imkanı sağladı.”
AVRUPA’NIN EN ÇOK BÜYÜYEN DÖRDÜNCÜ ÜLKESİ
Ivanov, ülke ekonomisine ilişkin şu ayrıntıları paylaştı: “Makedonya bugün uzun vadeli makro ekonomik istikrara sahip, enflasyonun yüzde 2 ile 3 oranında seyrettiği, düşük enflasyonlu, bütçe açığının düşük olduğu, istikrarlı bir döviz kuruna sahip ve kamu borcunun GSYH’nin yüzde 35.3’ünü oluşturduğu, Avrupa’nın en düşük kamu borcuna sahip dördüncü ülkesidir. 2013 yılında yüzde 3.1 oranında büyüme gösteren ekonomimiz, Avrupa’nın en çok büyüyen dördüncü ülkesi olmuştur. 2013 yılındaki ve 2014 yılının ilk yarısındaki olumlu gelişmeler ve yüzde 3.9’luk büyüme oranı GSYH’nın yüzde 3.5 oranında büyüyeceğini göstermektedir. IMF ve Dünya Bankası’nın da tahminleri bu yöndedir.”
Makedonya, Orta ve Doğu Avrupa’yı Güney ve Güneydoğu Avrupa ile bağlayan önemli ulaşım yollarının kesiştiği bir noktada bulunuyor. Avrupa ekonomik entegrasyonunu ileri düzeye taşımak, işbirliği imkanlarını artırmak ve uluslararası mobiliteyi geliştirmek amacıyla belirlenen PAN - Avrupa Ulaştırma Koridorları ve Alanları’nın bazıları Makedonya üzerinden geçiyor.
Ülkemiz ile Makedonya arasında ekonomik alandaki temel anlaşmalar 1993–1995 yılları arasında imzalanarak hukuki altyapı tamamlandı. Makedonya ile 7 Eylül 1999 tarihinde imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması, 1 Eylül 2000 tarihinde yürürlüğe girdi.
Makedonya’ya yönelik ihracatımızda en önemli maddeler arasında otomotiv sanayi ürünleri, tekstil ve hazır giyim ürünleri, ithalatımızda ise demir çelik hammadde ve ara mamulleri, ateşe dayanıklı tuğla, tekstil ara mamulleri ve ham deriler önemli kalemleri teşkil ediyor.
Makedonya’da ticaret yapabilmek için şirket kurmak şart. Şirket kurmak istendiğinde tek yetkili merci Merkez Sicil Kurumu. Bu kurum sayesinde, şirket kurulması için gereken işlemler ortalama 4 saat gibi kısa bir sürede tamamlanabiliyor. (Kaynak: www.mfa.gov.tr)