Teknopark Alanı Planlandı
Ostim Teknopark alanının kentsel tasarımında fikir alış verişinde bulunmak amacıyla, Ostim Teknopark Yönetim Kurulu, Teknopark ortağı üniversite temsilcileri, mimarlar ile OSTİM OSB yöneticileri ve çalışanları bir araya geldi.
Ostim Teknopark yerleşim planıyla ilgili birinci etap binalarının mimari ve mühendislik projelerine yön vermek amacıyla yapılan toplantıda, Ostim Teknopark coğrafi durumunun değerlendirilmesi ve OSTİM OSB Sanayi Yapısının Teknopark’a uyumu, yerleşim planı ve çevre düzenlenmesinde izlenecek yolu ile yeşil bina (LEED), sosyal alanlar ve üretim alanlarının temaya uygunluğunun araştırılması konuları irdelendi.
Temel amaç; yerli üretim
Ostim Teknopark’ın yerleşim alan planlaması ve bölgeyi çevreleyen sanayi, konut ve eğitim alanları ile bölgenin etkileşimine yön vermek amacıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan OSTİM Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar, bölgenin planlanmasında izlenen yolu anlattı.
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği kapsamındaki uygulamalara dikkat çeken Çağlar, 6 üniversite ortaklığıyla, akademik bilgi birikiminin sanayicilerle bütünleştirilerek cazibe merkezi olma yolunda hızlı adımlar atılacağını belirtti.
Üretim alanlarının teknoparkların içine entegre edilmeye başlandığını dile getiren Çağlar, “Temel amacımız yerli üretimin öne çıkması.” dedi. Ostim Teknoparkı sanayi bölgesi, konutlar ve eğitim bölgesinin çevrelediğine dikkat çeken Çağlar, toplantıyı yerleşim planı ve alan kullanımı hakkında görüş alış verişinde bulunmak üzere organize ettiklerini ifade etti.
Enerji sorununa çözüm ortamı
Ostim Teknopark ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bölge planlamasının yaklaşık üç yıldır yürütüldüğünü, bu konuda ulusal ve uluslararası oluşumların da yerinde görülerek planlamaya yön verildiğini belirtti.
Ostim Teknopark’ın Türkiye’nin enerji sorununu çözecek bir ortamı oluşturacağını dile getiren Aydın, OSTİM OSB’nin en kıymetli arazisini Ostim Teknopark’a tahsis ederek; teknolojik ürünlerin bu alanda üretilerek Ankaralı sanayicilere sunulmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı.
Temiz teknoloji odaklı Türkiye’nin ilk tematik teknoparkı olan Ostim Teknopark alanının planlamasına diğer sektör temsilcileri ve akademisyenler de görüşlerini dile getirdi. Teknopark’ın modern ve yaşanabilir çalışma alanları ile yoğun, inovasyonla bütünleşik teknolojik ürünlerin üretildiği teknopark alanının oluşturulması amacıyla bölgede yapılacak alt yapı ve üst yapı çalışmaları ile üretim alanlarının planlanmasında çeşitli fikirler masaya yatırıldı.
TEMİZ TEKNOLOJİLER ÜZERİNE ÇALIŞILACAK
Ostim Teknopark Projesi, 04 Nisan 2014 Cuma günü Resmi Gazete yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 2014/5939 sayılı; ‘Bazı Alanların Teknoloji Geliştirme Bölgesi Olarak Tespit Edilmesine ve Bazı Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Sınırlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar’ ile yürürlüğe girdi.
OSTİM’de 87.640 m2’lik arazi üzerine kurulan Ostim Teknopark ile ülkemiz için stratejik öneme sahip enerji ve çevre teknolojileri alanında, bölgesel sanayi kuruluşlarının yetenekleri artırılacak. Bunun yanı sıra Ankara’daki 8 üniversite ile yurt genelindeki tüm üniversiteler ve katılımcı firmalar için enerji teknolojileri konusunda Ar-Ge fırsatları oluşturulacak.
Ostim Teknopark, Ankara’daki üniversitelerde enerji konusunda çalışan birimler ile elektrik enerjisi alanında çalışmalar yürüten TEMSAN gibi kuruluşları bir araya getirerek; temiz teknolojiler üzerine çalışmaların yapılacağı tematik bir teknoloji geliştirme bölgesi olacak.