Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

TOBB, KOSGEB’i de yutuyor

•Hükümetin reel sektöre bölgesel ve sektörel teşvik sözü KOSGEB'deki yeni stratejiler ile hayat bulacak. Planlar arasında KOSGEB'in bakanlık bünyesinden çıkarılıp TOBB çatısı altına alınması da var.
Ostim Editör
07 Aralık 2011 00:00

 

•Hükümetin reel sektöre bölgesel ve sektörel teşvik sözü KOSGEB'deki yeni stratejiler ile hayat bulacak. Planlar arasında KOSGEB'in bakanlık bünyesinden çıkarılıp TOBB çatısı altına alınması da var.

Verdiği teşvik ve danışmanlık hizmetleri ile küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) arkasındaki en büyük güç olan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nda (KOSGEB), yeni bir sayfa açılıyor. AK Parti hükümetinin reel sektöre bölgesel ve sektörel teşvik sözü KOSGEB ile hayat bulacak.
Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da KOSGEB'in bir süre önce teşvik verme yetkisi tanınan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) çatısı altına gireceği yönünde sinyaller gelirken KOSGEB Başkanvekili Bayram Mecit, "Türkiye'nin yeni teşvik politikasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte çalışılması gündeme gelebilir. Bizim de arzumuz ve planlarımız bu yönde. Bu sayede Türkiye'nin tüm kılcal damarlarında yer alabileceğiz" açıklamasını yapıyor.
Yaklaşık bir yıl boyunca kurumu baştan aşağı yenilediklerini ve kurumsal bir yapıya kavuşturduklarını belirten Bayram Mecit, ciddi bir atılım yapacaklarını söylüyor. "Yeni dönem için çok büyük hazırlıklar yaptık" diyen Mecit, destek sistemini bürokrasiden tamamen uzaklaştırdıklarına dikkat çekiyor.
Yeni dönemde destekleri ölçek, sektörel ve bölgesel bazda ayırdıklarını belirten Mecit, destek alma zamanını da KOBİ'lerin tercihine bırakacaklarını kaydediyor. Mecit, KOBİ'lerin 3 yıllık zaman dilimi içinde dilediği sürede desteğini alabileceğini açıklıyor.

Bir yıllık sessizlik bitti
KOBİ'leri destekleyen tek kurum olan KOSGEB, çok konuşulan eski başkanı, onun getirdiği yeni destek modeli, yüzlerce milyon dolar bütçesi ve ardından yaklaşık bir yıl süren soruşturmalar ile geçen dört yıl boyunca hiç gündemden düşmedi. Son bir yıl ise sessizliğe bürünen ve teşviklerini 5 ay durdurmak zorunda kalan KOSGEB yeni yüzüyle yeni hükümet döneminde tekrar harekete geçmeye hazırlanıyor. Hükümetin sanayi kökenli Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da desteği ile sektörel ve bölgesel teşvik uygulamasında TOBB ve KOSGEB'den fazlasıyla istifade edilmesi planlanıyor.
Çağlayan'a yakın isimlerden edinilen bilgilere göre bu sayede geçen dönem 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nda ortaya çıkan sorunların tekrar yaşanmasının önüne geçilecek ve teşvik sisteminde verim artırılacak. Yeni dönemde TOBB teşvik uygulamasında en etkin unsur haline getirilirken KOSGEB'in 40 yılı aşkın tecrübesinin TOBB'a aktarılması için de çeşitli formüller üretilecek.
Yeni dönemde KOBİ'lerin en önemli destekçisi olmaya devam edeceklerini belirten Mecit, KOSGEB olarak kendilerinin de hizmet noktalarının olmadığı yerler başta olmak üzere birçok alanda TOBB ile ortak çalışma projeleri ürettiklerini açıkladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a sunmak için geniş kapsamlı bir rapor hazırladıklarını belirten Mecit, "Raporda ses getirecek birçok yeniliğin yanı sıra TOBB ile yapılabilecek işbirliklerinin de ayrıntısı yer alıyor. Ancak raporun içeriği ile ilgili ayrıntıları bakanla paylaştıktan sonra duyuracağız" dedi.

KOSGEB'de bürokrasi azaldı
KOSGEB'i bürokrasiden tamamen arındırmak için bir yıldır birçok çalışma yaptıklarını anlatan Mecit, 2003 yılında benimsenen Stratejik Yol Haritası (SYH) uygulamasını yenileyerek KOBİ'ler için daha anlaşılır bir noktaya taşındığını aktardı. Mecit, şöyle devam etti: "KOBİ beyannamesi, Yararlanıcı Durum Tespit Raporu için hazırlanan 3 farklı soru modelini tek pakete indirdik. KOSGEB’in desteklerini yeni dönemden itibaren ölçek, sektörel ve bölgesel olarak ayırdık. Her pakette 5 ile 8 arasında destek kalemi var. Bunları KOBİ’nin ölçeğine göre vereceğiz. Örneğin bir KOBİ'ye daha önce olduğu gibi "şu kadarlık reklam yaparsan para veririz" gibi kısıtlamalar getirilmeyecek. Firma yapacağı projeye tamamen kendisi karar verecek.
Yeni dönemde destek alma zamanını da KOBİ kendisi belirleyebilecek. Firma 3 yıllık zaman dilimi içinde dilediği sürede desteğini alabilecek."
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ise KOSGEB'in TOBB'a bağlanmasının önümüzdeki süreçte atılacak en önemli adımlardan biri olacağını vurguladı. Ticaret ve sanayi odalarının yöreyi çok iyi bildiğini bunun da teşvik sisteminde başarının formülü olabileceğini belirten Boydak, "Bölgesel ve sektörel teşvikler için TOBB'un başında olduğu bir uygulama merkezi öneriyoruz. Bu nedenle biz, KOSGEB'in Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan çıkarılıp TOBB'a bağlanmasını umuyoruz. KOSGEB hiç kuşkusuz ki çok büyük ve teşvik konusunda çok uzman bir kurum. Ancak tüm Türkiye'ye ulaşması mümkün değil. TOBB ise Türkiye'nin her noktasında var. Yarı özerk hali de büyük bir avantaj sağlıyor. Önerimiz bu iki önemli kurumun bir arada çalışmasını sağlayacak bir formül üretmek. Bu da KOSGEB'in TOBB'a bağlanması ile mümkün olur" dedi.

Yatırım teşvikleri TOBB'a bırakılmıştı
KOBİ’lere yatırım teşviki verme yetkisi geçen günlerde TOBB'a bağlı 11 odaya bırakılmıştı. Böylece daha önce teşviklerde Hazine Müsteşarlığı'na sadece danışmanlık yapan TOBB'a bağlı odalar, bu kararla KOBİ'lere verilen 200 bin YTL ile 2 milyon YTL arasındaki teşvikleri firmalara verme hakkı kazanmış oldu. Yerel teşvik uygulamasının bir başlangıcı olarak değerlendirilen tebliğ, imalat ve tarımsal sanayi sektörlerindeki yatırımlar için “yatırım teşvik belgesi” müracaatlarını kapsıyor. Karar özellikle yatırım teşviki almak için Ankara'ya gitmek ve bürokrasi ile uğraşmak zorunda kalan KOBİ'ler tarafından oldukça olumlu karşılanırken TOBB'u da ilk kez teşvik politikalarına dahil etmişti.

KOSGEB'in verdiği hizmetler

* Sanal ortamda KOBİ envanteri oluşturuyor.
* AB konusunda yardım ediyor.
* İhracata yardım ediyor.
* AB ihalelerini izliyor.
* Projeleri destekliyor
* Fon sağlıyor
* Girişimci kültürünü geliştiriyor
* KOBİ'leri yurtdışına açıyor.
* Eğitim programlarını yürütüyor.
* İstihdam desteği veriyor.
* Laboratuvar desteği veriyor.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.