Türk Savunma Sanayii Devlerle Üçüncü Randevuya Hazırlanıyor
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) himayelerinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) tarafından, 11-13 Ekim 2016 tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (Industrial Cooperation Days in Defense and Aerospace) (ICDDA) basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya; Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, SSM Sanayileşme Dairesi Başkanı Bilal Aktaş, T.C. Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Savunma Sanayii İhracatçı Birlikleri Başkanı Latif Aral Aliş, OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, sektör temsilcileri ve küme üyeleri katıldı.
İhracatta yüzde 107 artış
Açılış konuşmasını yapan OSSA Koordinatörü Hilal Ünal, geçmiş yıllarda düzenlenen etkinlikler hakkında bilgiler verdi. Ünal, ICDDA’in ilk düzenlendiği 2013 yılında 20 ülkeden katılımcı olduğunu, 2014 yılında ülke sayısının 34’e çıktığını anımsattı. Ekinliğin ilk düzenlendiğinden bu yana üyelerinin ihracatlarında yüzde 107’lik bir artış kaydedildiğini paylaşan Ünal, “Hem ulusal hem de uluslararası fuarlara katılıyoruz. Bunların işe dönüşmesi bizim gibi KOBİ’ler açısından çok önemli.” dedi.
2014 yılındaki ICDDA organizasyonunda 2 gün içerisinde kayıtlı ve resmi olarak 4 bin 800 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiğini aktaran OSSA Koordinatörü, “Maliyet etkin bir organizasyon oluyor. Biz ortalama bir hesap yaptık, bu kadar satın almacıyla bir KOBİ’nin görüşebilmesi için yaklaşık 32 bin Avro harcaması gerekiyor. Biz onların hepsini Ankara’da ayağına getirmiş oluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“KOBİ’lere fırsatlar sunuyor”
OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, Türkiye’de savunma sanayii alanında yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Türk savunma ve havacılık sanayinin kendi tankını, helikopterini, gemisini ve insansız hava aracını üretebilecek konuma ulaştığını vurgulayan Ertuğ, “Yakın geçmişe kadar savunma sanayiine yönelik neredeyse her şeyi ithal eden Türkiye, artık olgunluk dönemine girmiştir. Sektörün büyüklüğü 3.5 milyar doları, yarattığı istihdam ise 50 bini geçmektedir.” yorumunu yaptı.
Sektörün KOBİ’lere de çok önemli fırsat ve imkanlar sunduğunu söyleyen Ertuğ, “Savunma ve havacılık olarak tanımlanan toplam savunma sanayii cirosunun yüzde 30'unun, çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan yan sanayi tarafından karşılanıyor olması da bu sektörde KOBİ’lerin önemini net bir biçimde ortaya koymaktadır.” dedi.
“Fayda sağlamasa devam edemezdi”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bölgede başlatılan kümelenme faaliyetlerinin OSTİM’in ve Ankara’nın sınırlarını aştığını dile getirdi. Aydın, “ICDDA’in oluşmasında SSM’nin son derece önemli bir payı var; manevi olarak bizim yanımızda durmaları, sektöre sahip çıkmaları.” ifadelerini kullandı.
Diğer bakanlıkların faaliyetlerini konuşurken, SSM’nin uygulamalarını gündeme getirdiklerini bildiren Aydın, şöyle konuştu: “Sektörüne, firmalarına, hatta OSTİM’deki KOBİ’ye kadar bu ekosistemi takip eden bir organizasyondan biz de gerçekten mutluluk duyuyoruz, ülkemiz, milletimiz adına. Onların faaliyetlerini diğer kurumlara taşımak adına da bir gayret sarf ediyoruz. Yaklaşık bir yıl önce çıkan Sanayi İşbirliği Programı’nı sivil tarafta hayata geçiremiyoruz. SSM’nin sanayileşme konusundaki politikaları bizi buluyor, etkiliyor, destekliyor. Bu ekosistemin oluşmasında onları yanımızda görmekten dolayı da memnun olduğumuzu belirtmek istiyorum.”
Aydın, etkinliğin her geçen yıl artarak, beklenerek, istenerek ve etkisini artırarak devam ettiğini anlattı; organizasyonu OSTİM olarak desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.
“‘Türkiye’de olmalıyım’ dedirtecek boyuta ulaşmalıyız”
Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, ICDDA’16’yı destek vermekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Organizasyona katılacak şirketlerin birçoğunun Türkiye’ye satış yaptığını hatırlatan Demir, “Bizim ulaşacağımız yeni boyutun şu olması gerekiyor; Türkiye’ye satış yapmasa dahi, Türkiye’deki şirketlerimizin yetkinliğini duymuş, ‘Ben Türkiye’de olmalıyım’ dedirtecek bir boyuta ulaşmamız da çok önemli.” dedi.
Acil alımlara atıfta bulunan İsmail Demir, aracı şirketlerin, doğrudan satım yapan şirketlerin devrede olduğuna işaret ederek, “Biz bunu mümkün olduğunca kontrol etmeye, sektörümüze yönlendirmeye çalışacağız. Burada Müsteşarlığımız olduğu kadar Müsteşarlığımızın ana yüklenici olarak seçtiği şirketlere de büyük iş düşüyor.” yorumunu yaptı.
SSM Müsteşarı, bazı şirketlerin kabiliyetlerini şimdiden öne çıkararak, görüşmeye gelecek firmaların kafasında net konuları ve firma isimlerini şekillendirmenin faydalı olacağı tavsiyesinde bulundu. Demir, şu hususların altını çizdi: “Organizasyonun başarılı olması için de Müsteşarlığımızın üzerine düşen ne varsa yapmaya hazırız. Bilfiil Sanayileşme Dairemiz kanalıyla bu faaliyetlerin içinde bulunacağız. Bu tür faaliyetleri desteklemeye devam edeceğiz. Biz şirketleri buraya çağırırken onları da cezbedecek unsurları da masada tutmamız gerekiyor. Artık sanayimizin ikinci, üçüncü alt yüklenici olmaktan birinci yüklenici olmaya doğru çıkması gerekiyor. Veya belirli alanlarda çeşitli firmaların, dünyada kim var diye baktıklarında ilk akıllarına gelen firmalar konusunda da bir önceliğimizin olması gerekiyor.”