Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Türkiye, küresel yoksuzlukta 77’nci

146 ülkeyi kapsayan Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde Türkiye 77. sırada yer aldı. Endreks bu yıl inşaat sektörü ve deprem bölgesindeki yolsuzluklara ağırlık verildi.
Ostim Editör
02 Aralık 2011 13:14

146 ülkeyi kapsayan Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde Türkiye 77. sırada yer aldı. Endreks bu yıl inşaat sektörü ve deprem bölgesindeki yolsuzluklara ağırlık verildi.

 

Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün “2005 Küresel Yolsuzluk Raporu”nda Türkiye, “Yolsuzluk Algılama Endeksi”nde 146 ülke arasında 77. sırada yer aldı. Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği Başkanı Erciş Kurtuluş, düzenlediği basın toplantısında, rapora ilişkin bilgi verdi.

 

Kurtuluş, raporun, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 40 ülkede 2004 yılında yolsuzlukla ilgili kanun çalışmaları ve önemli yolsuzluk olaylarının örnek alınarak hazırlandığını anlatarak, bu yılki raporun ağırlıklı konusunun “inşaat sektöründeki yolsuzluklar ve deprem felaketleri” olduğunu bildirdi. Raporun 4 bölüm halinde 316 sayfadan oluştuğunu ifade eden Kurtuluş, giriş bölümünde “yolsuzluğun birinci derecede yapı sektöründe derinleştiğinin” vurgulandığını söyledi.

 

Erciş Kurtuluş, raporda Türkiye'nin, “Yolsuzluk Algılama Endeksi”ndeki derecelendirmede 3.2 ile 146 ülke arasında 77. sırada yer aldığını vurgulayarak, Benin, Mısır, Mali ve Fas'ın da aynı derece ve sırada bulunduğunu dile getirdi. Kurtuluş, raporda, 9'un üzerinde derece alarak ilk sırada yer alan ülkelerin ise Finlandiya, Yeni Zelanda, Danimarka, İzlanda, Singapur, İsveç ve İsviçre'nin geldiğini belirterek, Türkiye'de son bir yılda yolsuzlukla ilgili kabul edilen ve hazırlanan kanun tasarılarının da özetlendiğini kaydetti.

 

Kurtuluş, “2005 Küresel Yolsuzluk Raporu”nda “inşaat sektöründe görülen yolsuzluklar, kamu ihaleleri ve bu yolsuzlukların toplu katliama yol açan sonuçlarına” yer verildiğini ifade etti.

 

Kurtuluş, “Rapora göre, İtalya ve Türkiye'deki örnekler göstermektedir ki, dürüst olmayan müteahhitler, kamu denetçileri ve diğer kamu görevlileri yapı standartlarının uygulanmasını gözardı etmişler, sonuçta yetersiz uygulama ve kontroller deprem bölgelerindeki toplu ölümlere neden olmuştur” diye konuştu.

 

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.