Türkiye’de kriz olmaz !
Türkiye'nin bugünkü dünyasında krize yer olmadığını belirten Vorkink, “YTL'deki değer kaybı ihracata yardımcı bile olabilir” dedi.
Türkiye'nin bugünkü dünyasında krize yer olmadığını belirten Vorkink, “YTL'deki değer kaybı ihracata yardımcı bile olabilir” dedi.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Türkiye’deki ekonomik gidişat ile ilgili olumlu açıklamalarda bulundu. Direktör Andrew Vorkink, Türkiye’nin periyodik ekonomik, siyasi krizleri yaşadığı dönemlere kesinlikle dönmemesi gerektiğini ifade ederken, “Türkiye'nin bugünkü dünyasında krize yer yok” dedi.
Vorkink, Dünya Bankası'nın sürdürdüğü ve desteklediği çok önemli projeler olmasına rağmen, Türkiye'nin hala karşısında sürdürülebilir kalkınmayı karşılamak için büyük zorlukları bulunduğunu söyledi. Vorkink, reformların devam etmesinin, ekonomik ve siyasi istikrarın sürdürülmesinin yatırımlar açısından önemine dikkati çekerek, “Türkiye kesinlikle, periyodik ekonomik ve siyasi krizleri yaşadığı dönemlere geri dönmemelidir. Geçtiğimiz 15 yıl içerisinde yaşadıklarını tekrar etmemelidir” dedi.
Andrew Vorkink konuşmasında, gelir uçurumunun kapatılması, bölgesel, kentsel farklılıkların, cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılması gibi konuların sadece hükümetlerin sorumluluğunda olmadığını da vurguladı. Türkiye'de AB standartlarına uyum sağlanmasının 30 ila 60 milyar Avro arasında bir maliyet getireceğini vurgulayan Vorkink, bunun hepsinin devlet ya da AB tarafından sağlanmasının söz konusu olmadığını, önemli kısmının şirketler tarafından karşılanacağını bildirdi.
Vorkink, geçtiğimiz dönemde YTL'de gözle görülür bir değer artışı yaşandığını, ancak bunun Türkiye'nin yararına olduğunu düşünmediğini söyledi. YTL'nin değerlenmesinin Türkiye'nin ihracatını pahalı hale getirdiği görüşünü dile getiren Vorkink, TL'de değer kaybı yaşanmasının herhangi bir kriz demek olmadığını, alarm verici bir durum da olmadığını vurguladı. Şu anki seviyesinin ihracata yardımcı bile olabileceğini belirten Vorkink, “Şanslıyız ki kurlar sabit değil. Sürekli değişim içerisinde olması bence çok olumlu. Çünkü mali piyasalarda kurumlar ona göre kendini ayarlayabiliyor” dedi.